Hollandalı doktorlar tıp tarihine geçecek bir yeniliğe imza attılar. Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) uyarıcı elektrotları ile bir hastanın kanındaki şeker oranını azaltarak tedavi ettiklerini belirttiler.
53 yaşındaki bir şeker hastası, birkaç yıl önce umut verici yeni bir ameliyat ile şeker hastalığını tedavi eden doktorlardan, kendisine yardım etmelerini istedi. Bu yeni ameliyat, beynin karar alma, ödüllendirme ve cesaretlendirmeden sorumlu bölgesine uyarıcı elektrotlar yerleştirilerek gerçekleştiriliyor.
Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) denilen bu tedavi OKB’yi tedavi edemese de şaşırtıcı bir şekilde 2 diyabetin semptomlarını iyileştirdi. Bu nedenle araştırmacılar, mutluluk ve hazzı harekete geçiren, insan motivasyonunu artıran rolleri olan hormonların, vücudun şekeri tedavi etme yeteneğini de geliştirdiğine inanıyorlar.
Çalışma, Amsterdam’daki Akademik Tıp Merkezi’nde (AMC) endokrin uzmanı olan Merrill Serlai tarafından desteklendi. Araştırmacılar diyabet hastasının durumunu incelediler. Beyinlerine elektrotlar yerleştirilen OKB hastası olan ancak diyabet hastası olmayan 14 erkek ve kadından alınan örneklerle karşılaştırdılar.
‘Science Translational Medicine’ adlı bilim dergisinde yayınlanan çalışmanın sonuçları, DBS’nin, vücudun insüline olan duyarlılığını büyük ölçüde artırdığını ortaya koydu.
Çalışmaya katılan ABD’nin Maryland Eyaleti’nin Baltimore kentinde bulunan Uyuşturucu Bağımlılığı Enstitüsü’nde nörobilim uzmanı olan Mike McLeidis, bilim insanlarının bu bulguyu insanlarda ilk kez gözlemlediğini, daha önce yapılan çalışmalar da farelerde de bu bulgulara rastlanıldığını kaydetti. Ancak DBS yönteminin diyabetli insanların çoğunluğu için geçerli olamayacağını sözlerine ekleyen Mike McLeidis, benzer müdahalelerin hastalık üzerinde etkili olabileceğini belirtti.