Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Okullarda telefon kullanımının yasaklanması gerekli mi? | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte, Fransa’daki ilkokul ve ortaokul öğrencileri, ilk defa cep telefonlarını yanlarına almadan okula gitmeye başladı. İngiltere’deki okullar ise bu kararı bir yasa olmadan uygularken, yaşanan bu gelişmeler telefonların olumsuz etkilerine yönelik tartışmaları da bir kez daha gündeme getirdi.

Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) bildirdiğine göre Fransa’da, okullarda telefon kullanılması yıllardır yasak. Ancak bu yılki yasak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bir seçim vaadini takiben, Temmuz ayı sonunda yürürlüğe giren bir yasaya dayanıyor. Yasak, 12 milyonu aşkın öğrenciyi kapsıyor. Bu kapsamda lise öğrencileri ise kendi kararını verme konusunda serbest bırakılıyor.

Yasak, cep telefonlarının yanı sıra tabletler ve saatler gibi internete bağlanabilen diğer cihazları da içeriyor. CNN’nin bildirdiğine göre bu kararda, 2015 yılında Londra İktisat Fakültesi tarafından yapılan ve telefon kullanımını yasaklayan okulların daha yüksek puanlar aldığını ortaya koyan bir araştırma etkili oldu. Yürürlüğe giren yasa ile birlikte, molalar ve yemek saatlerinde de telefon kullanımı artık yasak.

“Eğitim açısından problem”

CNN’in bildirdiğine göre, Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer konu hakkında, “Bugünlerde çocuklar, boş zamanlarında oynamıyorlar, sadece akıllı telefonları ellerinde oluyor. Eğitim açısından bakıldığında bu bir problemdir” açıklamasında bulundu.

Kararın destekçileri, telefonlar ve diğer akıllı cihazların, sınıflarda dikkati dağıttığını ve öğrencileri uyuşuk ve hareketsiz bir hale getirdiğini, ayrıca şiddet veya müstehcen içerikli risklerle karşı karşıya bıraktığını düşünüyorlar.

BBC’ye göre kanun koyucular bu kararın, çocukların kolayca arkadaş edinmelerine, daha aktif olmalarına ve siber zorbalıkla başa çıkmalarına yardımcı olacağını düşünüyorlar.

İngiltere’deki tartışmalar

İngiltere Kültür Bakanı Matt Hancock, The Guardian gazetesine, Haziran ayında yaptığı bir açıklamada, İngiltere’deki okullarda cep telefonlarına yönelik daha fazla yasak koyma çağrısında bulunmuştu. Çocuklarının kendilerine özel telefon almasına veya sosyal medya kullanmalarına izin vermediğini belirten Hancock, bu kapsamda okullarda yasakların kapsamlı olması gerektiğini ifade etti.

İngiliz “Daily Express” gazetesi tarafından bugün yayınlanan bir rapora göre, İngiltere’deki ebeveynlerin yüzde 60’ı sınıfta telefon kullanılmamasını onaylıyor, yüzde 27’lik bir kesim ise dinlenme vakitlerinde cep telefonu kullanılmasına izin verilmesi gerektiğini düşünüyor. Raporda ebeveynlerin üçte ikisi ise cep telefonlarının çocuklara karşı bir zorbalık aracı olarak kullanılabileceğini kabul ediyor.

Gazete, sınıflarda cep telefonu kullanımına yönelik en büyük endişenin, telefonların öğrencileri eğitimden alıkoyması olduğuna dikkat çekti. Okulların, eğitim sırasında çocukları internetin tehlikelerinden korumak için tüm sorumluluğu üstlenmesi gerektiğine işaret etti.

Bugün Şarku’l Avsat’a konuşan Mısırlı eğitim uzmanı Kemal Muğis konu hakkında, “Birçok Arap ülkesi, okullarda akıllı telefonların yasaklanmasına ilişkin bir yasa koyulması gereğini henüz dikkate almadı. Bazen kopya çekilmesini önlemek için sınavlarda yasaklanıyor. Bu cihazların temel eğitim aşamasındaki öğrencilerin dikkat ve kavrayışına olan etkisi tam bir felaket. Okulların öğrencileri sosyalleştirme görevlerini yerine getirebilmelerinin kolaylaştırılması için sınıflarda telefon kullanımı yasaklanmalı” dedi.

Uzman, akıllı telefonların şiddetli cazibesinin öğrencilerin algısını etkilediğini vurguladı. Mısırlı eğitim uzmanı, Arap ülkelerindeki ebeveynlerin buna dikkat etmesi ve öğrencilerin akıllı telefonları ve cihazları okula götürmelerine izin vermemesi gerektiğini söyledi.

Şarku’l Avsat’a konuşan teknoloji uzmanı Eyman Salah ise, telefonların öğrenciler üzerindeki olumsuz etkilerinin önlenmesi için, “Öğrenciler, akıllı telefonlar gibi öğrencilerin algısını etkilemeyen ve zarar vermeyen akıllı olmayan telefonlar kullanmalı. Akıllı olmayan telefonlar, internet erişimi gerektirmeden öğrenciler ve aileleri arasında “iletişim” sağlıyor ve dikkatleri dağıtmıyor” önerisinde bulundu.

Sınav notlarında telefon etkisi

“Business Insider” sitesine göre, İsviçre’deki Liberal Parti, Fransa kararına benzer şekilde, sınıflarda cep telefonu kullanılmaması halinde öğrencilerin sınav notlarının daha iyi olması nedeniyle okullarda telefon kullanımının yasaklanmasını teklif etti.

Telefonların çocuklar üzerindeki etkisini erkenden fark etmiş olan Japonya, Ağustos 2014’te okullarda akıllı telefon kullanılmasına karşı katı kurallar getirmişti. Japonya’nın Aichi eyaletinde, Kariya şehrindeki bütün ilkokul ve ortaokullar, ailelere çocukları için akıllı telefon satın almaktan kaçınmaları çağrısında bulunan kurallar koydu.