Çoğu cerrah omuzunda ağrı hisseden hastayı ameliyat ederek omuz kemiğinden küçük bir parçayı almakta acele ediyor. Ancak bu, omuz eklemleri arasındaki mesafenin azalmasına yol açıyor.
Cerrahlar “basınç azaltma” adıyla bilinen bu ameliyat esnasında tendonlar (kasları kemiklere bağlayan lifli doku) üzerindeki basıncı azaltmak suretiyle bölgedeki ağrıyı azaltmak için bu bölgedeki bazı kemik maddesi veya dokuyu alıyor. Ancak İngiliz araştırmacıların Lansit dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre cerrahi müdahale gerekli değil.
Cerrahlar, ameliyatın plaseboya (iyileşmeye inanmak) kıyasla daha güçlü bir ağrı azalmasına neden olup olmadığını belirtiler. Çünkü hastanın ağrıdan kurtulması sadece ilaç yardımıyla değil, ameliyat olmak için ameliyathaneye giren bir hastaya herhangi bir cerrahi müdahale yapılmadığı halde doktor tarafından operasyon gerçekleştirildi izlenimi verildiğinde de olumlu bir sonuç alındığı biliniyor.
Araştırmacılar, gerçek ameliyat ile plasebo etkisi arasında istatiksel olarak bir fark olmadığını ortaya koydu!
Araştırma 100 hasta üzerinde denendi
Araştırmacılar plasebonun akromiyon kemiği altındaki alanı genişletme ameliyatına kıyasla ne kadar etkili olduğunu bulmak için yaklaşık 100 hasta üzerinde cerrahi operasyon yaparak veya plasebo (hayali) etkisine tabi tutarak deney yaptılar. Araştırmalar diğer hastalarla karşılaştırmak için hiç ameliyat olmayan 100 hasta üzerinde yapıldı.
Araştırmaya göre tedavi gören hasta grupları 6-12 ay sonra tedavi görmeyen ve herhangi cerrahi bir müdahale görmeden ağrılarında azalma görülen hasta gruplarından daha fazla bir iyileşme hissetmedi.
Araştırmaya katılan Andrea Kar şunları kaydetti, “Çalışmamızın sonuçları; ameliyatın klinik açıdan tedaviden vazgeçmekten çok farklı olmadığını ve akromiyon kemiğinin altındaki alanı genişletme ameliyatının plasebodan daha iyi olmadığını gösteriyor.”
Oxford Üniversitesi’nden bir araştırmacı olan David Bird, ameliyat yerine ağrı kesici, psikoterapi ve steroid enjeksiyonlarının daha fazla denenmesi gerektiğini vurguladı.
Doktorlar, ameliyat kararında aceleci davranmamalı
Heidelberg Üniversitesi’nden Alman cerrah Felix Tsavang, söz konusu araştırmaya “çok geniş” yorumda bulunarak “Psikolojik tedaviler hastaların üçte ikisine yardımcı olmasına rağmen çok fazla omuz ameliyatı yapılıyor” dedi. Cerrahi müdahale geleneksel tedaviden ancak iki ay sonra düşünülmeli diyen Alman cerrah doktorların hemen ameliyat kararı vermemeleri gerektiğini söyledi.