Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Oxfam: 42 kişinin serveti, dünya nüfusunun yarısına eşit | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu öncesinde yayınladığı raporda, dünya ekonomisinin, zenginleri daha fazla zengin ederek fayda sağladığını ve başta kadınlar olmak üzere milyarlarca insanın yoksullukla boğuştuğunu vurguladı.

Oxfam’ın Direktörü Winnie Byanyima, Davos zirvesi öncesi açıklanan ‘Çalışmayı ödüllendir, zenginliği değil’ adlı raporla ilgili olarak, “Milyarder patlaması, gelişen bir ekonominin işareti değil, başarısız olan ekonomik sistemin belirtisidir” ifadelerini kullandı.

Byanyima, açıklamasında, “Kıyafetlerimizi yapan, telefonlarımızı monte eden ve yiyeceklerimizi yetiştiren insanlar, istikrarlı bir şekilde ucuz mal tedarikini sağlamak için istismar ediliyor ve şirketlerin ve milyarder yatırımcıların kârlarını arttırıyorlar” şeklinde konuştu.

İngiltere merkezli Oxfam tarafından yayınlanan raporda, dünya nüfusunun en zengin yüzde 1’lik kesiminin geçtiğimiz yıl gerçekleşen küresel servetin artışının yüzde 82’sine sahip olduğu, ancak nüfusun en yoksul yüzde 50’sini oluşturan 3,7 milyar kişinin ise bu artıştan faydalanamadığı açıklandı.

Zenginlerin servetleri iki katına çıktı, fakirlerin cebi boşaldı

Raporda, dünyanın dört bir yanındaki 42 kişinin servetinin, dünyanın geriye kalan fakir kısmına düşen pay ile eşit olduğu belirtildi. Geçtiğimiz yıl dünyanın en zengin kişi sayısı 61, 2009 yılında ise 380 kişi idi. Bu rakamlar, raporda bahsi geçtiği gibi zenginlerin servetlerinin iki katına çıktığı ve fakirlerin cebindeki boşluğun büyüdüğünü ortaya koyuyor.

Oxfam’a göre, 2010’dan bu yana, yani 2008’deki ekonomik krizin başlamasından sonra ‘ekonomik elit’ kesimin zenginliği yılda yüzde 13 oranında arttı. Mart 2016 ile Mart 2017 tarihleri arasında, zenginlikleri bir milyar doları aşan insan sayısında tarihteki en büyük artış yaşandı ve bu sayıya her iki günde bir yeni bir milyarder eklendi.

Milyarder sayısı 2 bini geçti

Raporda, geçtiğimiz yıl servet artışının 762 milyar dolar olduğu tahmin edilirken, bu rakamın tüm dünyadaki yoksulluğu sona erdirebilecek seviyede olduğu belirtildi. Dünyadaki milyarder sayısının 2 bin 43’e yükseldiği kaydedilen raporda yüzde 90’ının erkek olduğu aktarıldı. Ayrıca raporda, sıradan işçilerin, 2010 yılından bu yana yıllık ortalama ücretlerinde yüzde 2’lik bir artış gördükleri, milyarderlerin ise zenginlik artışlarında yılda ortalama yüzde 13’lük bir büyüme gördükleri belirtildi.

Dünyadaki zenginleri takip eden İsviçreli Credit Suisse bankası ve ABD merkezli Forbes dergisine göre milyarderlerin sayısı geçtiğimiz yıl her zamankinden daha fazla arttı.

Düşük maaşlı işlerde kadınlar istikrarlı

Çalışan kadınlar ‘piramitin dibinde’ olduğuna işaret eden Oxfam raporunda, kadınların tüm dünyada, erkeklerden daha az para kazandığı ve genellikle düşük maaşlı işlerde kadınların istikrar sağlayabildiklerine dikkat çekildi.

Oxfam, aşırı derecede yoksulluk çeken insan sayısında 1990’lardan bu yana bir gerileme yaşandığını kabul etti. Ancak eşitsizliğin, bu çileden daha fazla insanın kurtulmasına engel olabileceği uyarısında bulundu.

Öte yandan, Davos’taki Ekonomik Forum’a katılmak üzere toplanan liderleri vergi kaçakçılığını ortadan kaldırmaya çağıran Oxfam, hissedarlar ve yöneticilerin gelirlerinin azaltılarak uygun bir asgari ücretin sağlanması gerektiğini vurguladı. Raporda, ‘çok küçük bir azınlığın bu servete sahip olmasına karşın yüz milyonlarca insanın fakirlik içerisinde acı çekiyor olmasının kabul edilebilir veya ihtimal verilebilir‘ olmadığı belirtildi. Oxfam’ın rapor ile birlikte yayınladığı ve 10 ülkeden 70 bin kişi ile yaptığı ankette bu kişilerin üçte ikisinin zengin ve fakir arasındaki ‘fark’ ile mücadele etmeye hazır oldukları belirtildi. Anket, Hindistan, Nijerya, ABD, İngiltere, Meksika, Güney Afrika, İspanya, Fas, Hollanda ve Danimarka’da yapıldı.