Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Pakistan: ABD bizi sıkıntıya sokmak istiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Pakistan Maliye Bakanı Miftah İsmail, Reuters’ın haberine göre, ABD’nin Pakistan’ı yeniden terör finansmanı listesine eklemek istemesindeki ısrarının, ülkenin ekonomik büyümesine zarar vereceği endişelerini yersiz bularak, ABD’ye ülkesini ‘sıkıntıya sokmaya’ çalıştığı eleştirisinde bulundu.

Reuters, İslamabad’dan aktardığı haberinde, Washington’un geçtiğimiz hafta, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) üyesi ülkeleri, Pakistan’ın terörün ve kara para aklamanın finansmanı olarak ‘gri listeye’ yeniden alınması için ikna ettiği belirtildi. Pakistan, 2015 yılına kadar bu listede 3 yıl kaldı.

ABD’nin bu adımı, Afganistan’da savaşan İslamcı militanlarla mücadele konusunda uzun süredir iki müttefik arasındaki ilişkilerde derinleşerek devam eden sürtüşmeye bir başka darbe oldu.

Bu adımın, Pakistan’ın uluslararası arenadan izole olmasına sebep olacağına dair kaygılara işaret eden Reuters, ayrıca ülkedeki küresel bankacılık kurumlarının, Pakistan ile ilişkilerini kesmesine ya da iş yapma maliyetlerini artırması durumunda, ülkenin ekonomisine zarar vereceği yönündeki endişeleri vurguladı.

“ABD’nin tek amacı Pakistan’ı sıkıntıya sokmak”

Paris’te düzenlenen FATF toplantısında, Pakistan Başbakanı Şahid Hakan’ın resmi danışmanı görevini yürüten Miftah İsmail, toplantı boyunca Pakistan görüşmeleri yaptı. Bakan İsmail, Reuters’a verdiği demeçte, Washington, Pakistan’ın terörle mücadele önlemlerini güçlendirdiğini görmek istemiyor gibi. Aksi takdirde ona sunduğumuz teklifi kabul ederdi… ABD’nin tek amacı Pakistan’ı sıkıntıya sokmak” şeklinde konuştu.

Pakistan’ın diplomatik ve hükümet kaynaklarının sözlerini aktaran Reuters, salı günü Türkiye, Çin ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri tarafından yapılan itirazın ardından, Pakistan, ABD öncülüğündeki yaptırımlardan kurtuldu. Ancak olağan gidişattan farklı olarak yaşanan bir gelişme ile prosedür Perşembe günü yeniden başlatıldı ve bu kez onaylandı.

Reuters’ın yayınladığı röportajda, Pakistan Maliye Bakanı, ABD’ye terör finansmanı ile mücadele yaptırımlarının uygulanmadan önce Pakistan’a Haziran ayına kadar süre verme çağırısında bulundu. Miftah İsmail, röportajda, bir anlaşmaya varabilmek için görüşmelerde tavizler verdiklerini ancak ABD’nin Pakistan’a ‘acı çektirmek’ konusunda kararlı olduğunu belirtti.

Öte yandan, Pakistan’ın terör finansmanı meseleleri muhakemelerinde hala zayıf olduğunu söyleyen ABD’li yetkililer, Pakistan’ın, ABD tarafından terör grubu olarak sınıflandırılan ve para toplama amaçlı Muhammed Hafız Said tarafından kontrol edilen İslami ‘hayır’ kuruluşlarını engellemek için yeterli çaba göstermediğini kaydetti. Yetkililer, 2008 yılında 166 kişinin ölümüyle sonuçlanan Mumbai saldırılarından Said’i sorumlu tutuyor. ‘Leşker-i Tayyibe’ grubunu 1980’lerde finanse eden Hafız Said ise Mumbai saldırılarını reddetti.

Reuters, Pakistan’ın FATF toplantısına hazırlık amacıyla, ABD’nin silahlı Leşker-i Tayyibe grubunun ‘iki terörist kolu’ olarak tanımladığı Said takipçilerine ait Cemaat’ul-Dava ve Felah-i İnsaniyat Vakfı’na ait kurumlara operasyonlar yaptığını belirtti.

Diplomatlar, bu operasyonların kalıcı olup olmadığı ya da sadece FATF üyelerinin gözünü doldurmak ve Pakistan üzerindeki baskıyı hafifletmek için kısa vadeli bir adım olup olmadığı konusunda şüphelerini dile getirdi. Bu konuyla ilgili olarak Maliye Bakanı İsmail, Pakistan’daki kolluk kuvvetlerinin eksikliklerine değinerek, özellikle polis memurlarının terör finansmanı konusunda iyi bir eğitim almadığını, konunun bilgi ve idrak eksikliğiyle yorumlandığını ancak bu konuda iradelerinin olduğunu söyledi.

Liste sebebiyle ABD’de aleyhinde bir yanıt vermeyen İsmail, ülkesinin terörle mücadele konusunda kendisini geliştirmeye devam edeceğini ve Paris’teki ABD hamlesine destek olan İngiltere, Almanya ve Fransa’nın güvenini kazanacağını belirtti.

Pakistan, gri listeye resmi olarak ekleneceği Haziran ayından itibaren 6 ile 12 ay içerisinde listeden çıkarılmayı umuyor.