Afganistan-Pakistan sınırında Berlin duvarının bir benzerinin inşa edilmesi planlanıyor.
Pakistan, örmeyi planladığı duvara gerekçe olarak sınır bölgesinden içeri düzenlenen saldırıları gösteriyor. 1893’te İngilizler tarafından çizilen Durand Hattı boyunca yükselecek duvarın 2 bin 500 km olacağı belirtiliyor. Sınır bölgesine çekilecek duvar pasaportu olmayanların yanı sıra duvarın diğer tarafında kalacak olan Peştun kabilelerini de doğrudan etkileyecek.
Afganistan karara tepkili
Zira Peştun köylerinin yedisi Pakistan’ın güneybatısında yer alan Belucistan’ın Çaman şehrinde dağılmış durumda. Diğer köyler de kabile bölgelerinin daha kuzeyinde kalıyor. Pakistanlı yetkililer, Belucistan bölgesindeki Pakistan vatandaşlarını ülke sınırları içine taşımaya çalışıyor. Bu durumun güvenlik açığına neden olmasına ve yerel topluluklar arasında bölünme yaratmasına neden olacağı kaydediliyor.
Çaman’da görevli Pakistan Güvenlik Güçleri Komutanı Albay Muhammed Osman, sınır duvarının daha önce Almanya’da da olduğunu, hatta hâlihazırda Meksika’da da bulunduğunu kaydetti. “Dünyanın birçok yerinde varken neden Afganistan ve Pakistan’da da olmasın?” ifadesini kullandı. Kabilelerin Pakistan ve Afganistan’ın sınırını anlaması gerektiğini söyleyen Osman yine de halkın çoğunluğunun bu uzunlukta bir sınır çizgisine yönelik şüphesi olduğunu vurguladı.
Albay Osman açıklamasında Afganistan ve Pakistan arasında kalan bölünmüş köylerde yapılan nüfus sayımlarında ilişkilerin gergin olduğunun görüldüğünü söyledi. Afgan sınır güçleri ile sayım yapılmasına itiraz edenler arasında çıkan çatışmada 10’dan fazla kişinin öldüğünü hatırlattı.
Afganistan’da terörle mücadele sürüyor
Pakistan kendi güvenlik önlemlerini alırken sınırın diğer yanında, Afganistan’da da terörle mücadele sürüyor. Son olarak Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü, ülkede terörle mücadele kapsamında Afgan ordusu ve özel kuvvetlerine yeni silah ve mühimmat desteği sağlayacağını açıkladı.
Afgan hükümeti de uluslararası müttefikleriyle terörizm tehdidine karşı savunma kapasitesini artırma çalışmalarına hız verdi.
Afgan Hava Kuvvetleri, cumartesi günü Kandahar eyaletindeki koalisyon güçlerinden Sikorsky UH-60 Black Hawk tipi helikopterlerin ilk kısmını resmi olarak teslim aldı. Teslimatın, NATO ve ABD kuvvetleri tarafından Afgan hava kuvvetlerinin eski helikopter filosunu modernleştirme çabalarının bir parçası olarak yapıldığı kaydedildi.
Afgan Hava Kuvvetleri şimdiye kadar hava gücünün omurgası kabul edilen Rus yapımı Mil Mi-17 helikopterlerini kullanıyordu. Ancak koalisyon yetkilileri, bu eski filonun yerini UH-60 helikopterlerinin alacağını söyledi.
Ancak tüm önlemlere rağmen ülkedeki terör artmaya devam ediyor. Afganistan’da görevli uluslararası koalisyon güçlerinin çekilmeye başlamasının ardından ülkedeki güvenlik zaafındaki artış hız kazandı. Askeri kaynaklar Taliban’ın hâlihazırda ülke topraklarının yaklaşık yüzde 11’nin kontrolünü elinde tuttuğunu belirtiyor.