Pakistan İçişleri Bakanı İhsan İkbal Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, ‘Leşker-i Tayyibe’ terör örgütünün adını değiştirerek ‘Milli Müslüman Birliği’ adıyla siyasi bir partiye dönüşmesine ve ‘Pakistan Seçim Komisyonu’na kayıt yaptırmasına karşı olduğunu belirtti.
Yerel kaynaklar ise İçişleri Bakanlığı’nın ‘Milli Müslüman Birliği’ (MMB) partisini bir terör örgütünün uzantısı olarak gördüğünü ve bu yüzden Seçim Komisyon’unda kayıt yaptırmalarına karşı çıktığını belirtti.
MMB’nin tescil edilmesi, grubun siyasi parti olarak Ağustos 2018’de yapılacak olan parlamento seçimlerine katılmasını sağlayacak ve sonrasında, uzmanlara göre, Pakistan Seçim Komisyonu’ndan bir seçim sloganı talep etme hakları olacak. Nitekim, Pakistan Seçim Komisyonu, MMB’nin siyasi bir parti olarak kayıt edilmesi talebini reddetti. Ancak, grup karara karşı çıktı ve Pakistan Yüksek Mahkemesi’ne itirazda bulundu.
Daha sonra, Pakistan İçişleri Bakanı, grubun, 2001 yılında Hindistan Parlamentosu’ndaki saldırı ve 2008 yılındaki Mumbai saldırılarına karıştığı iddia edilen Hindistan’daki ‘Tebliğ Cemaati’ ve ‘Leşker-i Tayyibe’ terör örgütünün bir kolu olduğunu teyit ettiği bir rapor sundu.
Bağımsız bir siyasi yaklaşımı olduğunu savunan MMB, Tebliğ Cemaati ve Leşker-i Tayyibe ile bağlantısı olduğu iddialarını reddederek bu iddialara tepki gösterdi.
MMB, geçtiğimiz Eylül ayında eski Başbakan Navaz Şerif’in eşinin yarıştığı Lahor’daki Ulusal Meclisi seçimlerinde 5 bin 822 oy toplayarak dördüncü olan Yakup Şeyh’i destekledi.
MMB’nin siyasi parti olarak kaydedilmesinin reddedilmesi üzerine açılan dava da ise hükümet, iddialarını İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının görüşlerine dayandırdı. Hükümet iki bakanlığında MMB’nin bir siyasi parti olarak kaydettirilmesine karşı çıktıklarını ve bunun gerçekleşmesi halinde yalnızca Pakistan’ın kanunlarının ihlal edilmeyeceğini, aynı zamanda Pakistan’ın komşuları ve dünya devletleriyle olan ilişkilerine de zarar vereceğini vurguladı.
Mahkeme, avukatlar aracılığıyla Dışişleri Bakanlığı ve MMB taraflarının görüşleri dinledikten sonra, grubun, Pakistan Seçim Komisyonu tarafından bir siyasi parti olarak kaydedilmesi talebini reddetti. Reddetme kararının özlü gerekçelere sahip olmamasına rağmen kararın İçişleri Bakanlığı’nın sunduğu rapora dayandığı açıktı.
Öte yandan, İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, mahkeme kararından duyulan memnuniyet dile getirilerek, bu silahlı grupların, siyasi alana girmesinin, ülkedeki siyasi uygulama biçiminde şiddete neden olacağının altı çizildi. Aynı şekilde, Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, grubun siyasi parti olarak kayıt yaptırmasının engellenmesinden duydukları memnuniyet vurgulandı. Bunun sebebinin, Tebliğ Cemaati ve Leşker-i Tayyibe gibi silahlı grupların sadece Pakistan hükümeti tarafından yasaklanmış gruplar olmadığı, aynı zamanda Birleşmiş Milletler ve ABD tarafından yaptırımlar uygulanan gruplar olmalarından kaynaklandığı belirtildi.