Pakistan Ordu Komutanı General Kamar Cavid Bacva, son 30 yılda ülke gelişigüzel bir şekilde yayılan dini enstitüleri eleştirdi. Din eğitim kavramının yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.
Hükümetin yaptırdığı araştırmalara göre Pakistan genelindeki dini enstitülerin sayısı yaklaşık 33 bin. Bu sayının hızla artmaya devam ettiği belirtiliyor. İslamabad yönetimi daha önce de birçok kez ülkedeki dini kurumların iyileştirilmesi yönünde çalışmalar yürüttü ancak tüm girişimler başarısız oldu.
General Bacva, Ketta’da düzenlenen bir gençlik konferansında yaptığı konuşmada “Pakistan’da din eğitimine karşı değilim. Ancak ülkemizde din eğitiminin özünü kaybettik. Yakın zamanda Diobendi (Hindistan’da başlayan Sünni bir mezhep) din okullarındaki öğrenci sayısı 2.5 milyonu aştı” dedi. Bavca konuşmasında “Çalışmalarını tamamladıktan sonra ne olacaklar? Davetçi ya da terörist mi ?” diye sordu. Davetçi olduktan sonra bile bu kadar çok öğrenciyi ağırlamak için yeterli cami inşa etmenin olanaksız olduğunu belirten General, “Çoğu şeriat öğreniyor. Sahip oldukları fırsatlar ne? Bu ülkedeki geleceği nedir?” sorularını yöneltti.
Bacva: Din eğitimi kavramının tekrar gözden geçirilmeli
Bacva, Pakistan’daki din eğitimi kavramının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyerek dünyevi ilimlerim de öğrenilmesine olan ihtiyacı vurguladı.
General Bacva’nın açıklamalarının hedefinde çoğunlukla muhafazakarların İslami öğretileri yayma çabalarında temel destek kabul edilen camilerin yanında inşa edilen dini okulların üst düzey liderler vardı.
Pakistan Eğitim Bakanlığı, sayısı 33 bini bulan dini enstitülerin müfredatlarına matematik, İngilizce ve sosyal bilimleri de eklemeye teşvik etmek için maddi destek verme önerisinde bulundu. Ancak okulların çoğundan gelen cevap olumsuz yönde oldu.
Yapılan açıklamalar Pakistan’da dini eğitimi modern hale getirmenin oldukça karmaşık bir konu olduğu yönünde. Zira bu hamlenin okullarda radikalizm tohumlarının atılmasına neden olmasından endişe ediliyor. Ancak söz konusu okullar aynı zamanda milyonlarca yoksul çocuğu eğitmenin de tek yolu olarak kabul ediliyor.