Nükleer silahlanma yarışı veren Pakistan ve Hindistan orduları, tartışmalı Keşmir bölgesinde ateşkesi ihlal eden davranışlardan uzak durma vaadinde bulundu.
İki ülke kuvvetleri arasında Himalaya bölgesindeki temas hattında son aylarda yaşanan çatışmalarda iki taraftan çok sayıda askerin ölmesi bölgede yaşayan siviller arasında paniğe sebep olmuştu.
Hindistan’ın kontrolü altındaki Keşmir bölgesi ile Pakistan’ın kontrolündeki Pencap bölgeleri sınırında Mayıs ayında yaşanan çatışmalar nedeniyle 16 kişi ölürken, sınıra yakın bölgede oturan 80 bin Hintli göç etmek zorunda kalmıştı.
Pakistan ordusundan açıklama
Pakistan ordusu tarafından dün gece saatlerinde yapılan açıklamada, her iki tarafın da 2003 yılında imzalanan ateşkes anlaşması şartlarına uymaya hazır olduğu belirtildi.
Açıklamada, “Pakistan ve Hindistan orduları, 2003 yılında imzalanan ateşkes anlaşmasına harfiyen uyma ve anlaşmayı ihlal eden davranışlardan uzak durma noktasında uzlaşmaya varmıştır” ifadeleri kullanıldı.
Köylüler evlerine dönüyor
Hindistanlı bir yetkili ise bugün yaptığı açıklamada, bölgedeki durumun normale dönmeye başladığını söyledi.
Konuya ilişkin AFP’ye bilge veren Komar Şarma adlı Hindistanlı yerel bir müzakereci, “Çatışmalar ve şiddet olayları nedeniyle göç eden Hintli köylülerin neredeyse tamamı evlerine döndüler. Durum normal. Şuanda çadır kentlerde hiç kimse bulunmuyor ama biz yine de bu çadır kentleri açık tutuyoruz” dedi.
Keşmir sorunu
Keşmir sorunu, İngiliz sömürgesinden kurtulan Hint Yarımadası’nda Pakistan ve Hindistan’ın iki ayrı ülke olarak Ağustos 1947’de bağımsızlıklarını ilan etmesiyle başladı.
İngilizler, bölgenin demografik ve coğrafi yapısını gözetmeksizin iki ülkenin sınırlarını çizdi. Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu bölgeler Pakistan’a, Hinduların yoğun yaşadığı yerler ise Hindistan’a bırakıldı.
Nüfusunun yüzde 90’a yakını Müslüman olan Keşmir’in Hindistan’a mı yoksa Pakistan’a mı katılacağına Keşmir halkı tarafından karar verilmesi istendi. Bu karar, Pakistan ile Hindistan arasında yaşanan dört savaştan üçüne yol açan Keşmir sorunun başlamasına neden oldu.
Şu anda Keşmir’in yüzde 45’i Hindistan, yüzde 35’i de Pakistan’ın kontrolünde bulunuyor. Bölgenin yüzde 20’sinde ise Çin hakimiyeti mevcut.
Keşmir’de son 30 yılda yaşanan olaylarda ise 94 bin 888 kişi hayatını kaybetti.