Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Pakistanlı siyasi bir grup, ABD’nin kendisini terör listesine eklemesini kınadı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD, ‘Milli Müslüman Birliği’ adı verilen Pakistanlı bir siyasi grubu yabancı terör örgütleri listesine ekledi. Reuters’ın haberine göre Washington yönetimi, söz konusu grubun 2008’de Hindistan’da kanlı bir saldırı gerçekleştiren ve takma isim kullanan radikal bir örgüt olduğunu iddia ediyor. Ancak Milli Müslüman Birliği, Washington’ın suçlamalarını reddetti.

AFP’nin aktardığına göre grubun medya sorumlusu Tabiş Kayyum konuya ilişkin unları söyledi:

“ABD’nin Pakistan’ın iç işlerine müdahale etme, radikalizmle mücadele eden insanlara karşı terör suçlamalarında bulunma hakkı yok. Bu ithamlar ancak Pakistan’ın egemenliğini ve anayasasını zayıflatmaya çalışmaktır.”

Milli Müslüman Birliği, ABD’nin yakalayana 10 bin dolar ödül vermeyi vaat ettiği Hafız Said’in kontrolü altında bulunuyor. Said’in ABD’nin terör örgütleri listesine eklediği Askeri Tayyibe örgütünü kurduğunu aktaran Reuters, Washington ve Yeni Delhi yönetimlerinin örgütü 2008 yılında Hindistan’da 4 gün süren ve 166 kişinin ölmesine neden olan bir saldırıya karışmakla suçladığını belirtti.

Said saldırıyla ilgisinin bulunduğunu defalarca reddetti. ABD Dışişleri Bakanlığı, ‘Milli Müslüman Birliği’nin takma isim olduğunu belirterek Askeri Tayyibe’yi bir terör örgütü olarak niteledi. Bakanlık’tan yapılan açıklamada “Bu nitelemeler, Askeri Tayyibe tarafından terör saldırılarını planlamak ve uygulamak için gerekli kaynaklara ulaşamaması için yapılmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Said, yıllarca özgür bir şekilde yaşadıktan sonra ocak 2017’de zorunlu ev hapsine konuldu. Ancak aynı yılın kasım ayında bir mahkeme serbest bırakılmasını emretti.

Hindistan, ABD’nin kararını memnuniyetle karşılayarak, Pakistan’ın militanlara karşı sert önlemler almadığını söyledi. Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Sınıflandırma, Pakistan’ın terör yuvalarını dağıtma ve terör finansmanı konusundaki uluslararası taahhüdünü yerine getiremediğinin altını çiziyor.” Pakistan, Mumbai saldırısında herhangi bir devlet rolü, Askeri Tayyibe ya da diğer tüm militan gruplarla bağlantıları olduğunu reddetmişti.

Pakistan, 2002’de Askeri Tayyibe’yi yasaklı örgütler listesine ekledi. Said’in Pakistan’da kalabalık organizasyonlar oluşturma özgürlüğü, ülkenin rakibi Hindistan ve ABD ile olan ilişkilerinde hassas bir noktayı oluşturuyor.