Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Papa Franciscus, Bangladeş’te Arakanlı mülteciler ile buluşacak | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Papa Franciscus, siyasi hassasiyetlerle çevrili ziyaretinin ikinci ve son durağında, dün çoğunluğu Müslüman olan Bangladeş’e geldi.

Papa, Myanmar ziyareti esnasında, sayıları 50 milyonu bulan Budistleri kışkırtmamak ve Katolikleri de zor durumda bırakmamak için, ‘etnik temizliğe’ maruz bırakılan Arakanlı (Rohingyalı) Müslüman azınlığın trajedisine değinmekten kaçındı.

Bangladeş’te, bir grup Arakanlı mülteciyle buluşması beklenen Papa Franciscus, Dakka’da, böyle bir tutuma gerek duymayacak.

Dakka Başpiskoposu Kardinal Patrick D’Rosario, Papa’nın ziyaretinin ağırlıklı olarak Müslüman nüfusun yer aldığı Bangladeş’in çok küçük bir yüzdesini temsil eden Katolikler için bir sevinç kaynağı olduğunu söyledi.

Alman haber ajansına konuşan, Başpiskopos, “Bangladeş’teki Katolik azınlığın, Vatikan’ın dikkatini çekmesi bize gurur veriyor ” şeklinde konuşarak sevincini ifade etti.

Bangladeş’e giden ikinci Papa

Bangladeş’te yaklaşık 375 bin Katolik var. Yüzde 90’ı Müslüman olan ve 160 milyon nüfusa sahip ülke için bu çok küçük bir sayı. Bu, Vatikan Papa’sının bölgeye ikinci ziyareti. Papa 2. John Paul, 19 Kasım 1986’da Bangladeş’i ziyaret etmişti.

Papa ilk durağı olan Myanmar’da, son aylarda dünya gündeminde geniş yer edinen Arakan krizine değinmemiş, fakat din, mezhep ve azınlıklar arasındaki barış ve kardeşliğin önemine vurgu yapmıştı. Fakat, Myanmar’daki Katolik topluluğunun üyeleri, Papa’nın, ‘sistematik etnik temizlik’ ile karşı karşıya olan Arakanlıların yaşadığı trajediyi konuşma konusundaki isteksizliğinin anlaşılabilir olduğunu söyledi.

“Papa’nın Myanmar’daki varlığı, mülteci krizine dikkat çekti”

Vatikan, Papa’nın Arakan krizi hakkında açıkça konuşmadığı yönündeki eleştirileri reddetti. Vatikan, Papa’nın dört gün süren ziyareti sırasında ‘Arakan’ sözcüğünü kullanmama kararını savunarak, Papa’nın oradaki varlığının, mülteci krizine dikkat çektiğini vurguladı.

Reuters, Papa’nın Arakan’a atıfta bulunmama kararının, geçmişte söylediği hiçbir şeyi olumsuz etkilemediğini, Myanmar’a gelmeden önce onlardan ve acılarından bahsettiğini belirtti.

Sosyal adalet konularında konuşma cesareti ile tanınan Papa, Arakanlıların maruz kaldığı zulme ve köyleri yakıldığında yüzbinlerce kişinin Bangladeş’e kaçtığına daha önce değinerek, sivillerin haklarını eşit bir şekilde vermenin önemine vurgu yapmıştı.

Papa, Dakka’da bir grup Arakanlı Mülteci ile görüşecek

Ziyaret programına göre, Papa, Dakka’daki Arakanlı Müslüman mültecilerin bazı üyeleriyle buluşacak.
Dünyanın en yoksul nüfuslarından birine sahip olan Bangladeş, üç aydan bu yana, Myanmar’dan kaçan yüzbinlerce Arakanlı ile karşı karşıya kaldı. Ancak Papa Francis, Dakka’dan bir saatlik bir uçuş mesafesindeki kamp alanını ziyarette bulunmayacak.

Bugün bir mülteci heyeti ile görüşecek olan Papa’nın bu programı, üç günlük ziyaretinin en önemli anlarından biri gibi görünüyor.

Dakka yakınlarındaki bir köyde yaşayan 75 yaşındaki İbrahim Doriz, Papa’nın bugün halka açık düzenleyeceği kutsama törenine katılmak istediğini belirterek, “Umarım barış içinde ölene ve cennete gidene kadar beni kutsar” diye konuştu. Bu törene yaklaşık 80 bin kişinin katılması bekleniyor.

Bangladeş Devlet Başkanı, uluslararası topluma yardım çağrısında bulundu

Bangladeş Devlet Başkanı Abdül Hamid, Papa Franciscus’u Hazret Şah Celal Havaalanı’nda karşıladıktan sonra, başkanlık sarayında ağırlarken, Arakanlı Müslümanların güvenli şekilde evlerine geri dönmeleri ve Myanmar toplumuna entegre edilmeleri için uluslararası topluma yardım çağrısında bulundu.

Papa Franciscus’un, Bangladeş’e yaptığı ziyarette ayrıca Başbakan Şeyh Hasina’nın yanı sıra, diplomatik temsilciler ve sivil toplumun örgütlerinin temsilcileri ile de görüşmelerde bulunması bekleniyor. Papa, yarın ziyaretini tamamlayarak Vatikan’a dönecek.