Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Papa Franciscus, Filistin için ‘barış’, Suriye için ise ‘soykırımın sonlanmasını’ diledi! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Vatikan’da Paskalya Bayramı, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus’un yönettiği bir ayinle kutlandı. Papa Franciscus 1 Nisan günü Paskalya Bayramı dolayısıyla yaptığı konuşmada, Suriye’de devam eden soykırımın bitmesi, Filistin- İsrail arasında barışın sağlanması ve Kore yarımadasında da diyalog yoluna girilmesi dileğinde bulundu.

Papa, sonu olmayan bir savaştan acı çeken yaralı ve sevgili Suriye’den başlayarak barış meyvesinin tüm dünyada yetişmesini istedi. 80 bin kişilik bir kalabalığa seslenen Papa’yı, dünya genelinde de 2 milyon kişi televizyon aracılığıyla canlı olarak seyretti. Konuşmasında Doğu Guta’ya atıfta bulunan Papa Franciscus “Tüm siyasi ve askeri yetkililer, devam eden soykırıma derhal bir son vermeli, insan haklarına saygı göstermeli, kardeşlerimizin ihtiyaç duyduğu yardımlara erişimi kolaylaştırmalı ve yerlerinden edilmiş insanların evlerine geri dönüşleri için uygun koşulları sağlamalıdır” ifadelerini kullandı.

Filistin’deki “kutsal topraklarda uzlaşı” çağrısı

Öte yandan Papa, Filistin’deki “kutsal topraklarda uzlaşı” çağrısında bulundu. Bu çerçevede Papa Franciscus, bu günlerde devam eden çatışmalardan muzdarip kutsal topraklarda uzlaşı sağlanmasını istedi. Geçtiğimiz Cuma günü Filistinli göstericiler ve İsrail askerleri arasında Gazze Şeridi ve İsrail sınırında 16 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmalar patlak vermişti.

Ayrıca, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Güney Sudan’a karşılıklı diyalog ve anlayış çağrısı yapan Papa, Afrika’daki açlık, çatışmalar, terörizmin yanı sıra Yemen’deki savaş hakkında da açıklamalarda bulundu.

Kore yarımadasındaki diyalog çabalarına destek

Tüm dünya için barış çağrısı yapan Papa, Pyongyang’ın nükleer ve füze testleri sebebiyle iki yıldır devam eden tırmanış sonrasında diplomatik bir açılımın yaşandığı Kore yarımadasında “diyaloğun sağlanmasını” istedi. Papa Franciscus, “Devam eden görüşmelerin, bölgeye barış götürmesini umuyorum” şeklinde konuştu.

Aziz Petrus Meydanı’nda sıkı güvenlik önlemleri alındı

Katolik Kilisesi lideri, Paskalya Bayramı’nı Aziz Petrus Meydanı’nda sıkı güvenlik önlemleri altında kutladı. İtalyan yetkililer, Paskalya tatili dolayısıyla başkent Roma’da yüksek güvenlik uyarısında bulundu.

İtalya’da radikalizm korkusu

Öte yandan Terörle mücadele dosyasından sorumlu savcı Federico Cafiero De Raho, Suriye ve Irak’ta savaşan radikalizm yanlısı İtalyanların ülkelerine dönmeleri konusunda derin endişe taşıdıklarını söyledi. Geçtiğimiz Cumartesi günü açıklama yapan De Raho, “Roma, Papa’nın ve Vatikan’ın bulunduğu Katolik mezhebinin merkezidir. Cihada inananlar için Roma birçok şeyi birlikte temsil ediyor” dedi. Aynı şekilde dün ilk defa bir röportaj veren İçişleri Bakanı Marco Minetti, 120 İtalyan savaşçıdan bazılarının, mültecilerin arasına sızarak bireysel olarak İtalya’ya geri dönebileceğini vurguladı. İtalya, geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanı’nın yüksek saldırı riski uyarısının ardından terörle mücadele kapsamında bir tutuklama furyasına tanık olmuştu.

Ceyş-ul İslam ile Rusya anlaştı

Papa’nın konuşmasıyla eş zamanlı olarak Ceyş-ul İslam grubu ve Rusya, savaşçıların Doğu Guta’da yer alan ve muhalif gruplarca kontrol edilen Duma’dan tahliye edilmesi için bir ön anlaşma imzalandı. Anlaşma, Suriye rejiminin bölgede yeniden hakimiyet kurmasının önünü açmış oldu.