Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Papa, Myanmar Genelkurmay Başkanı ile görüştü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Yüzbinlerce Arakanlı (Rohingyalı) Müslümanın, Myanmar’dan Bangladeş’e kaçmasıyla dünyanın en büyük insani krizlerinden biri yaşanırken, Papa Franciscus, Myanmar ve Bangladeş ziyaretlarine başladı.

Papa Franciscus, Myanmar ziyaretinin ilk gününde, BM ve birçok insani kuruluş tarafından Müslüman Arakanlı azınlığa karşı yapılan ‘etnik temizlik’ operasyonundan sorumlu tutulan Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ile görüştü.

Görüşme 15 dakika sürdü

Vatikan’dan yapılan açıklamada, Myanmar’ı ziyaret eden Papa’nın, Hlaing ve özel operasyonlar bürosundan üç yetkili ile Myanmar Başpiskoposunun konutunda 15 dakikalık bir görüşme yaptığı belirtildi.

Papa Franciscus ve General Hlaing, gerçekleştirdikleri 15 dakikalık görüşmede Myanmar makamlarının sorumluluklarını görüştü.

Vatikan Sözcüsü Greg Burke, Papa’nın görüşmede Myanmarlı yetkililerin üzerine düşen ‘büyük sorumluluğu’ vurguladığını belirtirken, ‘Arakanlılar’ meselesinin gündeme gelip gelmediğine ilişkin bilgi vermedi.

Ziyaret öncesi, Papa’nın bazı danışmanları, ordu ve hükümeti Hıristiyan azınlık üzerindeki tutumlarını değiştirebilecek bir diplomatik anlaşmazlığı provoke etmemek amacıyla ‘Arakan’ kelimesini kullanmaması için uyarıda bulunmuştu.

General Hlaing ise Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Papa’ya, “Myanmar’da din temelli bir ayrımcılık yok. İnanç özgürlüğü var” dediğini belirtti.

Myanmar’daki Katolikler Papa’yı görmek için Yangon’a geldi

Çoğunluğu Budist, toplam 51 milyon nüfusa sahip Myanmar’da, yaklaşık 700 bin Katolik yaşıyor. Myanmar’ın kuzeydoğusundan gelen yaklaşık 800 Katolik, Papa’yı görebilmek için iki gün süren bir yolculukla Yangon’a geldi.

Katolik grubun lideri, Alman haber ajansına yaptığı açıklamada “Papa’nın ülkemize barış sağlayabileceğini umuyoruz” dedi.

Papa, Suu Çii ile görüştükten sonra, Bangladeş’e gidecek

Papa Franciscus’un, bugün Myanmar’ın filli lideri Aung San Suu Çii ve bazı Budist Rahipler ile görüşmesi, ardından Bangladeş’e geçerek Arakanlı mültecilerle bir araya gelmesi planlanıyor.

Papa, 30 Kasım’a kadar Myanmar’da kalacak ve Arakan krizinden önce planlandığı gibi, 30 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında da Bangladeş’i ziyaret edecek.

BM İnsan Hakları Konseyi, 5 Aralık’ta Arakan krizi için toplanacak

BM, Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Arakan’da (Rakhine) yaklaşık 36 bin kişiye yaptığı yardımlara yeniden başladığını bildirdi.

BM kaynaklarının dün yaptığı açıklamada, BM İnsan Hakları Konseyi’nin Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen cinayet, tecavüz ve diğer suçlarla ilgili 5 Aralık’ta özel bir oturum düzenleyeceği bildirildi.

Konseydeki 47 ülkenin en az 16’sının Konseyin özel bir toplantı gerçekleştirmesini talep etmesi gerekiyor. Fakat bu, pek nadir gerçekleşiyor. Bangladeş ve diğer Müslüman ülkelerin toplantı yapılmasını desteklemesi bekleniyor.

Konsey, mart ayında bir araştırma ekibi kurdu. Araştırmacılar, geçen ay Bangladeş’te yaptıkları ilk incelemelerden sonra, Myanmar’dan kaçan Arakanlı mültecilerin ‘sistematik tecavüz, cinayet, kundaklama, yağma ve işkence’ ye maruz kaldıklarını bildirdi.

Oxford Belediye Meclisi’nin, Suu Çii’ye verdiği ‘Oxford Özgürlük Nişanı’nı geri alması bekleniyor

Oxford Belediye Meclisi’nin, Myanmar’ın fiili lideri Aung San Suu Çii’ye verdiği ‘Oxford Özgürlük Nişanı’nı, Arakan krizine karşı tutumu nedeniyle geri alması bekleniyor.

Meclis, Suu Çii’ye geçen ay yaptığı çağrıda, Özgürlük Nişanı’nın kendisine Myanmar’daki demokrasi mücadelesi ve Oxford şehriyle kişisel bağları nedeniyle verildiğini hatırlatmıştı.

Suu Çii’den Arakan’da Müslümanların katledilmesini durdurmak için acilen harekete geçmesi ve buradaki zulmü kamuoyu önünde kınaması istenmişti.

Geçen ay özel bir toplantıda kararlaştırılan çekilme önerisinin onaylanması bekleniyor. Konsey sözcüsü, öneri onaylanırsa belediyenin ödülü ilk kez geri çekeceğini söyledi. Su Çii, lisans eğitimini Oxford Üniversitesi’nde almıştı.

BM’e göre, Arakanlı mültecilerin Myanmar’a geri dönmeleri hala güvenli değil

Papa’nın ziyaretinden birkaç gün önce, Myanmar ve Bangladeş, Arakanlı mültecilerin ülkelerine geri dönüşü konusunda bir anlaşma imzaladı. Ancak, BM’e göre, Arakanlı mültecilerin Myanmar’a geri dönmeleri hala güvenli değil.

Myanmar’da, hükümet de dahil olmak üzere pek çok kişi, Arakanlıların Bangladeş’ten gelen göçmenler olarak göstermek için ‘Bengal’ terimini kullanıyor.

Hükümet, BM’in Müslüman azınlığın Myanmar ordusu tarafından şiddete maruz bırakıldığına dair suçlamalarını her seferinde reddetti.

BM ve ABD’nin ‘etnik temizlik’ olarak nitelendirdikleri şiddet operasyonları sonucu, ağustos ayından bu yana yaklaşık 600 bin Arakanlı mülteci, Myanmar’dan Bangladeş’e kaçmıştı.