Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Papa, Myanmar’da ‘Arakanlı’ kelimesini kullanamadı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Papa Franciscus, Myanmar’a yaptığı tarihi ziyaretin ikinci gününde, Güneydoğu Asya ülkesinin Budist, Hindu, Müslüman, Hıristiyan ve Yahudi liderleri ile Yangon’da buluştu.

Yangon kentindeki görüşmeden sonra Suu Çii ve diğer Myanmarlı yetkililere hitaben yaptığı konuşmada, Arakanlı (Rohingyalı) Müslümanların durumuna özel olarak değinmedi.

Papa yaptığı konuşmada, barış, kardeşlik ve azınlıklar arasında birlik konusuna değindi. Ancak Arakanlı Müslümanların etnik adı olan ‘Arakanlı’ kelimesini kullanamadı.

“İnsan hakları için adalet ve çağrı”

Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD tarafından ‘etnik temizlik’ olarak nitelendirilen, 600 binden fazla Arakanlıyı Bangladeş’e kaçmaya iten askeri operasyonlar karşısında sessiz kalarak uluslararası tepki çeken Myanmar’ın fiili lideri Aung San Suu Çii’nin yanında konuşan Papa, sadece “insan hakları için adalet ve saygı” çağrısı yaptı.

Genel ifadeler kullanmayı tercih eden Papa, “Ülke halkının iç savaş ve düşmanlıklar nedeniyle acı çekmeye devam ettiğini, Myanmar’a evim diyen herkesin temel haklarının teminat altına alınmasının gerektiğini” söyledi.

Papa, “Myanmar’ın barış içinde geleceğinin, her bir etnik grubun, kimliğin ve toplumun her bir üyesinin haklarına saygı duyulmasına dayandığını” belirtti.

Papa’nın bu diplomasisi insan hakları örgütleri tarafından kınandı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Asya Direktör Yardımcısı Phil Robertson, Papa’nın ‘Arakanlı’ kelimesini kullanmamasını kınayarak, “Tanımlama çok önemlidir. Çünkü bu aşamada, Müslüman azınlık çok şeyden yoksun bırakıldı” dedi.

Bangkok merkezli Fortify Rights kuruluşunda yetkili olan Matthew Smith, Alman Haber Ajansı’na verdiği demeçte, “Arakanlıların etnik kimliğinin reddedilmesinin, insanlık dışı bir etkisi oldu. Uluslararası toplum buna katılmamalıdır. Papa, en azından onların etnik adını söyleyebilirdi” değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere’de Myanmar için yürütülen kampanyanın sorumlusu Mark Farmner, Arakanlı kelimesinin kullanılmamasının, Myanmar’daki milliyetçileri cesaretlendireceğini söyledi.

Öte yandan Myanmar’daki Budist rahipler, Papa’nın ziyaretini kınadı. Myanmar Ulusal Ruhbanlar Birliği bir açıklama yaparak, Papa’nın ziyaretini ‘Myanmar’daki Budistlerin bastırılması’ olarak nitelendirdi.

Genelkurmay Başkanı: Myanmar’da din temelli bir ayrımcılık yok

Papa Franciscus, Myanmar ziyaretinin ilk gününde, BM ve birçok insani kuruluş tarafından Müslüman Arakanlı azınlığa karşı yapılan ‘etnik temizlik’ operasyonundan sorumlu tutulan Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ile görüşmüştü.

General Hlaing ise, görüşmeden sonra Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Papa’ya, “Myanmar’da din temelli bir ayrımcılık yok. İnanç özgürlüğü var” ifadelerini kullanmıştı.

Oxford Belediye Meclisi, Suu Çii’ye verdiği ‘Oxford Özgürlük Nişanı’nı geri aldı

Oxford Belediye Meclisi, Myanmar’ın fiili lideri Aung San Suu Çii’ye verdiği ‘Oxford Özgürlük Nişanı’nın Arakan krizine karşı tutumu nedeniyle geri alındığını açıklamıştı.

Belediye Meclisi, pazartesi günü karar hakkındaki oylama arifesinde bir açıklama yaparak, “Bugün, Arakanlı azınlığın yaşadığı baskıya karşı eylemsizliği nedeniyle, şehirdeki en yüksek onura sahip Özgürlük Nişanı’nı geri alma konusunda benzeri görülmemiş bir karar aldık” şeklinde konuştu.