Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Paris’teki ‘Uluslararası Terörle Mücadele Konferansı’na İran davetli değil | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Paris, “Terörü finanse etmiyoruz: DEAŞ ve El Kaide’nin finanse edilmesine karşı savaş açıyoruz” ilkesi kapsamında, 25-26 Nisan tarihlerinde, “Uluslararası Terörle Mücadele Konferansı” düzenliyor. Toplantı, Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un girişimiyle, Paris’te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı Merkezi’nde yapılacak.

Elysee Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada Macron, “Bu toplantıya öncülük etmek istiyorum. DEAŞ ve El Kaide gibi örgütler Suriye ve Irak’ta hezimete uğramış olsalar dahi, hâlâ varlar ve yeni durumlara uyum sağlayarak hareket ve tutumlarında değişikliğe gidiyorlar” dedi.

Bu amaçla Paris ‘terörle mücadelede seferberliğin devamlılığı ve finans kaynaklarının yok edilmesi hususunda güvenlik güçlerine odaklanma’ konularına itimat ediyor. Konferansı hazırlamakla görevli Fransız kaynaklar, ‘böyle bir girişimin etkili olabilmesi için, sahip olunan bütün imkân ve mekanizmalar ile uluslararası toplumun seferberliğini gerektirdiğini’ bildirdi.

2017 Ağustosu’nda Cumhurbaşkanı Macron, Fransız Diplomatik Kolordusu önünde gelecek planları üzerinde ayrıca durulacak olan bir konferansın yapılacağından bahsetmişti.

Paris 5 kıtadan 70 ülkeyi bu konferansa çağırdı. Arap Devletlerini de katılıma davet eden Macron, Esed ve Hamaney rejimlerini listenin dışında bıraktı.

Fransız Resmi Kaynakların bildirdiğine göre, “İran kolay bir ortak değil.” Savunan taraf ise, GCC ülkeleri ve Tahran arasındaki büyük anlaşmazlığa atıfta bulundu ve bir karışıklık durumunun ortaya çıkmaması için toplantıya İran’ın davet edilmediğini bildirdi. Ayrıca özellikle de terör finansmanı olduğu ve El Kaide örgütünü topraklarına misafir ettiği konusunda İran’a yönelik suçlamalar ışığında, tek bir masa etrafına herkesin davet edilmesinin de mümkün olmadığını belirtti.

Diğer yandan Washington, terör nedeniyle İran’a yaptırım uyguluyor. Geçen yıl Trump yönetiminin terörle ilgili sunduğu ilk raporda İran’la ilgili olarak ‘teröre destek veren ilk ülke’ ibaresi yer almıştı. Ancak, Fransız Resmi Kaynaklar, Macron’un Ruhani ile terör ve Paris konferansı hususunda hâlâ iletişim içinde olduğunu ortaya koydu.

Konferans iki gün sürecek. Birinci gün uzmanlar seviyesinde gerçekleşecek olan konferans, ikinci gün bakanlar seviyesinde olacak. Ayrıca tavsiye ve sonuçları içeren Paris Bildirgesi ile de son bulacak.

Fransa, çoğunun bakanlık düzeyinde katılacağı 70 ülkenin yanı sıra, en başta BM, Dünya Bankası, AB, Afrika Birliği, Arap Ligi, Uluslararası Para Fonu, İnterpol, Europol ve Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) olmak üzere 20 uluslararası örgütü de toplantıya çağırdı.

Kaynakların Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamaya göre, Macron’un uluslararası yasal korunmanın sağlanması için bulgu ve önerileri BM’ye iletmesi bekleniyor. Önerilerin son bölümünde, Paris’te bulunan devletlerin yaptığı taahhütlerin uygulanması için bir takip mekanizması sağlanması yer alıyor.

Fransa açısından ise, Cumhurbaşkanı’nın son konuşmasına ek olarak, Dışişleri, Adalet, İçişleri, Ekonomi ve Maliye Bakanları ülkelerini temsil edecek ve ikinci gün 4 uzmanlık semineri düzenleyecek. Açılış konuşması, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı Genel Sekreteri Angel Gurria tarafından yapılacak, ardından İngiltere’nin Aşırılık Araştırmaları Merkezi (Kings Koleji) Direktörü Peter Newman ve ülkesinin konulara ilişkin vizyonunu sunacak olan Fransız Terörle Mücadele Bakanı Francoise Molinas konuşma yapacak.

“Terörle savaş bitmedi” başlığı konferansın başlangıç noktasını oluşturuyor. Taraflar, DEAŞ ve El Kaide olmak üzere iki ana terör örgütünün finansmanını hedef almış durumda; finanse yollarının kesilmesi, ilgili devletler (özellikle de terörle mücadele edenler) arasında deneyimlerin paylaşılması, istihbarat ajanları veya finansal hizmetler ve ayrıca diplomatik ve siyasal bir çalışma hedefleniyor.

“Kimse tek başına terörle mücadeleye ve finansmanını kesmeye kadir olamaz” mesajını veren yetkililer, konferansın ilk hedefinin dünya düzeyinde siyasi bir seferberlik sağlamak olduğunu belirtti. Konferansın yapılmasındaki diğer etken ise, terör ve finansmanı ile mücadele tekniklerinin uyarlanmasında, terör örgütlerinin dönüşümü ile birlikte yeni gerçeklere uyum sağlamak.