Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Pekin, Washington’a cevabını karşı vergilerle vermeye hazırlanıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Çin ile ABD arasında devam eden vergi gerilimi yeni bir boyut kazandı. Pekin yönetimi, Trump’ın vergileri uygulamaya koyacağını söylediği tarihte karşı vergileri uygulamaya geçirmeye hazırlanıyor.

Reuters’ın güvenilir kaynaklardan aktardığı bilgilere göre Pekin yönetiminin 34 milyar dolar değerindeki ABD mallarına yönelik getirdiği gümrük vergisi 6 Temmuz’da, Pekin yerel saatiyle gece yarısından itibaren yürürlüğe girecek. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında yükselen ticaret gerilimin ortasında atılmaya hazırlanan bu adıma ilişkin Çin Maliye Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamaya göre söz konusu vergiler, ABD’nin Çin mallarına yönelik vergileri uygulamaya sokmadan yürürlüğe girmeyecek.

Washington, daha önce Çin’den ithal edilecek 34 milyar dolar değerindeki mallara 6 Temmuz’da vergi uygulayacağını açıklamıştı. Pekin ise aynı gün bu vergilere karşılık vereceğini belirtti. Ancak iki ülke arasında 12 saatlik zaman farkı, vergi uygulamasında Pekin’e öncelik sağlıyor.

Basına konuşmaya yetkili olmadığı için adını vermek istemeyen bir kaynak Reuters’a yaptığı açıklamada “Adımlarımız aynı anda gerçekleşecek. ABD, 6 Temmuz’da bu vergileri yürürlüğe koyacaksa, bizde 6 Temmuz’da bu vergileri uygulayacağız” ifadelerini kullandı.

Çin’den Avrupa hamlesi

Avrupalı yetkililer, Çin’in Avrupa Birliği’ne (AB) bu ay yapılması planlanan zirvede ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarına karşı ortak bir güç oluşturmak için baskı yaptığını ancak karşılık bulamadığını ifade etti.

Brüksel, Berlin ve Pekin’de yapılan toplantılarda, aralarında Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ve Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin de bulunduğu üst düzey Çinli yetkililer iki ekonomik güç arasında bir ittifakın kurulması ve iyi bir jest olarak AB’nin Çin pazarında daha fazla sektöre girmesini sağlama teklifinde bulundu.

Tekliflerden biri, Çin’in ve AB’nin Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) ABD’ye karşı ortak bir eylem başlatmasıydı.

Ancak AB yetkilileri ve diplomatları tarafından Reuters’a yapılan açıklamada AB’nin dünyanın en büyük ticaret birliği olduğu belirtilerek 16-17 Temmuz tarihleri ​​arasında Pekin’de yapılması planlanan Çin-AB zirvesi öncesinde AB’nin Pekin ile Washington’a karşı bir ittifak kurma fikrini reddettiğini kaydetti.

AB yetkilileri zirvenin iki tarafın çok taraflı bir ticaret sistemine bağlılığını teyit eden, mütevazı bir nihai beyan ile sonuçlanmasının beklendiğini ve DTÖ’nün yapısında bir değişiklik yapılması için çalışma grubu oluşturma hazırlığında olduklarını aktardı.

Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, daha önce gerçekleşen özel görüşmelerde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Çin Başbakanı Li Kıçiang’ın yanı sıra AB kıdemli yetkililerinin katılması beklenen yıllık zirve sırasında Çin’in ilk kez bazı sektörleri AB’li yatırım projelerine açabileceğini söylemişti.

Yetkililer, Çin resmi haber ajanslarının AB’nin Çin’in yanında yer aldığı mesajını desteklediğini kaydetti. 2016 ve 2017 yıllarında gerçekleşen önceki iki zirve, Güney Çin Denizi ve ticaret üzerindeki anlaşmazlıklar nedeniyle nihai bir açıklama yapılmadan sona ermişti.

Avrupalı ​​ bir diplomat, “Çin, AB’nin Pekin’in yanında olmasını ve ABD’ye karşı birlikte durmayı istiyor” dedi. Bununla birlikte Çin Dışişleri Bakanlığı, Pekin Zirvesi’nin hedefleri hakkında yorumda bulunmaları talebine henüz yanıt vermedi.

Şinhua Haber Ajansı’nın dün yayınladığı habere göre Çin ve AB’nin ticareti korumak için el ele vermesi gerekiyor. Çinliler ve Avrupalılar, serbest ticaretin küresel ekonominin büyümesi için güçlü itici güç olduklarına inanıyor.

Brüksel, ABD Başkanı Trump’ın Avrupa’ya alüminyum ihracatına uyguladığı gümrük vergisine ve AB’nin otomotiv sektörüne yeni vergiler getirme tehdidiyle ilgili Washington’ın Çin’in pazarlarını kapatması konusundaki endişelerini paylaşıyor. Batılı hükümetler, Pekin’in dünya pazarlarına ağırlığını koyarak ticareti manipüle ettiği görüşünde. Bir diğer diplomat, “ABD’nin Çin ile ilgili şikâyet ettiği neredeyse tüm konulara katılıyoruz. Ancak ABD’nin tutumunu kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Almanya’dan ABD’ye uyarı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD Başkanı Trump’ı ABD’nin yabancı otomobil ithalatına gümrük vergisi uygulama tehdidini gerçekleştirmesi halinde ‘ticaret savaşı’ tehlikesiyle karşı karşıya kalabilecekleri uyarısında bulundu.

Alman Federal Meclisi’ne hitap eden Merkel şu ifadeleri kullandı:

“ABD’nin çelik ve alüminyuma ek gümrük vergileri getirmesi ‘ticari anlaşmazlığa’ sebep oldu. Şimdi ise ABD’de otomotiv ithalatı ile ilgili bu kez daha ciddi tartışmalar yaşanıyor. Bu durum gerçek bir savaşa dönüşmeden çatışmayı ortadan kaldıracak her türlü çaba gösterilmelidir. Ancak bunun için tüm tarafların birlikte çalışmasına ihtiyaç var.”

Merkel açıklamasında ayrıca AB ile ticaret anlaşmazlığında uzlaşmaya varmak için ABD’ye çağrıda bulundu.

Trump tarafından AB’nin otomobil ithalatına yönelik yüzde 20 oranında gümrük vergisi uygulanması yönündeki son tehditlerine yanıt veren Almanya Başbakanı, “Otomobil sektörü, Alman ekonomisinin can damarlarından biri. Bu sektör ülkede 800 bin kişiye iş imkânı sağlıyor” dedi. Merkel, ABD ile ticaret dengesinde Trump’ın Almanya ve Avrupa ticaret fazlasına yönelik eleştirilerini reddederek bunun otomotiv sektörüyle bağlantılı olmadığını vurguladı. Almanya Başbakanı, “Dijital hizmetler de dahil olmak üzere tüm hizmetleri göz önünde bulundurduğumuzda, ticaret dengesinin oldukça farklı olduğu ve Avrupa ile ABD ticaret fazlasının dengeli olduğunu göreceğiz. Ticaret mallarını tüm hizmetler hesaplanmadan, tek başına yorumlamak doğru değil” ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker yakın zamanda ABD’ye tartışmaya neden olan konulara yönelik bir dizi öneride bulunacak.

Alman ekonomi uzmanları, ABD’nin son verilerine dayanarak yaptıkları değerlendirmede ABD’nin geçen yıl AB’ye 14,2 milyar dolarlık bir ticaret fazlası sağladığını iddia etti.