Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Pekin Zirvesi öncesi Etiyopya ve Mısır arasında ‘Nahda Barajı’ toplantısı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Mısır İstihbarat (GID) Başkanı Abbas Kamil ile başkent Addis Ababa’da Nahda Barajı müzakerelerinin gelişmesi hakkında toplantı düzenledi.

Öte yandan Eylül ayı başlarında Pekin’de yapılacak Çin-Afrika Forumu’nda Mısır Cumhurbaşkanı ve Etiyopya Başbakanı’nın da bir araya geleceği duyuruldu.

Etiyopya Nahda Barajı inşaatına 2011 yılında başladı. İnşaatın beş yıl içinde tamamlanması kararlaştırılmıştı. Ancak 6.000 MW’lık elektrik üretecek olan 5 milyar dolarlık baraj projesinin sadece yarısı tamamlanabildi.

Mısır ve Etiyopya, Sudan’ın katılımıyla üç yıldan fazla bir süredir, Etiyopya barajının beklenen hasarına çözüm bulma umuduyla müzakereler yapılıyor. Mısır’ın Nil sularından aldığı payın 55,5 milyar metreküp olacağı tahmin ediliyor.

Etiyopya’nın 2011’de Nil’in iki kolundan birini teşkil eden Mavi Nil’in yatağını değiştirerek Nahda Barajı’nın inşasına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda tartışmalar yaşanmıştı. Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında yürütülen müzakereler sonucu 6 Mart 2015’te Hedasi Barajı ile ilgili “İlkeler Anlaşması” imzalandığı bildirilmiş, anlaşmanın ayrıntılarına ilişkin bilgi verilmemişti.

Mısır, Etiyopya ve Sudan, ayrıca 20 Eylül 2016’da Nahda (Hedasi) Barajı projesinde “hidroelektrik üretim sistemi, modelleme, su kaynakları simülasyonu ile bunların çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri” üzerine incelemeler yapılmasını öngören bir anlaşma imzalamıştı.

Kahire yönetimi, Nahda Barajı’nın yıllık 55,5 milyar metreküp olan ve ülkenin tek su kaynağı durumundaki Nil sularındaki payının muhtemel olumsuz etkilerinden dolayı endişe ediyor. Etiyopya tarafı ise barajın özellikle enerji alanında getirisi olacağını, Sudan ve Mısır gibi ülkeler için herhangi bir zarar teşkil etmeyeceğini savunuyor.