Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Pekin Zirvesi’nde gündemi, Pyongyang füzeleri ve THAAD sistemi! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Pekin ve Seul, Kuzey Kore’nin nükleer programından vazgeçmesi ve uzun menzilli balistik füze testlerini durdurması gerektiği konusunda görüş birliği sağlarken, bu durumun gerçekleşmesine dair farklı fikirler ortaya koydu.

Bu bağlamda Pekin, hafif yaptırımlar ve müzakereler gerçekleştirilmesi ve herhangi bir askeri provokasyondan uzak durulması gerektiğini savunuyor.

Seul ise, müzakere ve barışçıl yollarla bir çözüm çağrısı yaparken, ABD ve Japonya ile düzenlediği ortak askeri tatbikatlarının özel olduğunu belirterek, kuzey komşusuna sert yaptırımlar uygulanması gerektiğini belirtiyor.

Bu nedenle Pyongyang’ın tutumu, yarın (Perşembe) Pekin’e düzenleyeceği ziyareti sırasında Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in’in gündeminin en üstünde yer alacak. Ancak Moon ziyaretin, THAAD füze savunma sistemi sebebiyle iki ülke arasında gerilen ilişkileri de yumuşatmasını umuyor. Öyle ki ABD’nin Güney Kore topraklarına THAAD füze savunma sistemini yerleştirmesi Çin’i çok sinirlendirmişti. Güçlü radar sisteminin, Çin’in her tarafının dışarıdan gözlemlenebilmesine olanak sağlayacağını, ayrıca Kuzey Kore ile gerginliği azaltmak adına herhangi bir işe yaramayacağını açıklamıştı. 14 Aralık Perşembe günü Pekin’de Çin Devlet Başkanı ile bu yıl 3. kez buluşacak olan Moon Jae-in, Güney Kore ilişkilerinin normalleşmesinin ve olağan ticaret temposunun yeniden başlaması yolunda irade beyanında bulunması bekleniyor. THAAD yüzünden çıkan sorun Güney Kore’nin ekonomik büyümesine, özellikle de Çin ile Kore arasındaki turist akışının durması nedeniyle turizm sektörüne darbe vurmuştu. Ayrıca Çin, THAAD sistemine hala karşı olmakla birlikte Güney Kore’nin de Kuzey Kore tehdidine ilişkin kaygılarını anlayışla karşılıyor.

Diğer taraftan geçtiğimiz Pazar günü bir devlet kanalına açıklamalarda bulunan Moon ise, THAAD sisteminin varlığının Kuzey Kore tarafından devam eden tehdit sebebiyle gerektiğini, ancak sistemin Çin’e karşı kullanılmayacağını açıkladı.

Japonya da, kısmen olsa da silah programından vazgeçme konusunda açık bir niyet gösterene kadar Kuzey Kore ile görüşmelere karşı çıkıyor. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e silah programlarından vazgeçmesi hususunda baskıların yoğunlaştırılması gerektiğini ve Kuzey Kore ile görüşmelere karşı olduğunu belirtti.

Guterres, bugün (Çarşamba) Tokyo’da küresel sağlık konulu bir konferansa katılacak. Bir Japon hükümet yetkilisi Reuters’a yaptığı açıklamada, “Başbakan, Guterres ile birlikte Kuzey Kore üzerindeki baskıyı yoğunlaştırma zamanının geldiğini vurgulamak istiyor.” dedi.

Öte yandan BM Siyasi İşler Genel Sekreter Başyardımcısı Jeffrey Feltman’ın kuzey Kore ziyareti sırasında, geçtiğimiz hafta Kuzey Kore’nin silah programları hakkındaki gerginliği azaltmak için bir diyalog düzenlenmesi önerisi ortaya atıldı. Feltman bu ziyaretiyle, 6 yıl aradan sonra Kuzey Kore’yi ziyaret eden ilk BM yetkilisi oldu.

Reuters’ın belirttiğine göre Feltman, ziyaretinden sonra çatışma riskini azaltmak için iletişim kanalları açılmasının önemi üzerinde durulduğunu açıkladı. Guterres ise geçtiğimiz hafta Japonya medyası ile görüşmeleri sırasında, Kuzey Kore, Japonya, ABD ve diğer ülkeler arasında ciddi bir diyaloğa yardımcı olmaya hazır olduklarını kaydetti.

Kuzey Kore, son balistik füze denemesini 29 Kasım’da gerçekleştirdi. Hwasong-15 tipi füzenin, ABD’nin tümünü vurma kapasitesine sahip ve şuana kadar ki en gelişmiş füze olduğu belirtildi. Kuzey Kore, silah programının herhangi bir ABD saldırganlığına karşı koymak için gerekli olduğunu söylüyor.

Öte yandan Güney Kore, ABD ve Japonya’nın dün Kuzey Kore’ye karşı ortak füze savunma tatbikatı düzenlediği bildirildi. Tatbikatın, Kuzey Kore’ye baskı yapmak amacıyla düzenlenen en büyük tatbikat olduğu kaydedildi. Hava Savunma Güçleri yaptığı açıklamada, “Tatbikatın amacı, ortak operasyonları güçlendirmek ve savaş yeteneklerini arttırmaktır.” ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan Japonya göçmenlik bürosundan bir yetkili dün Fransız Haber Ajansı (AFP)’na yaptığı açıklamada, Japonya sahillerine vuran Kuzey Koreli on balıkçı teknesinden altısının ülkelerine gönderileceğini bildirdi.

Her yıl onlarca balıkçı teknesi, Japonya kıyılarına ulaşıyor. Japonya kıyılarına vuran Kuzey Kore teknelerin sayısı artarken, yerel haberlere bakılırsa bu tekneler yasadışı yollarla Japon sularına giriyor. Uzmanlar ise Kuzey Kore yönetiminin balıkçılardan daha fazla balık tutmalarını talep ettiği için bu teknelerin bu kadar uzağa gittiğini söylüyor. Uzmanlar ayrıca, Japon sularına ulaşan balıkçıların, derhal sınır dışı edilmesi uyarısında bulunurken, Kuzey Kore yetkilileri de Japon casusuna dönüştürüldüğü korkusuyla söz konusu balıkçıların idam edilmesi gerektiğini savunuyor.

Göçmenlik bürosundan başka bir yetkili de AFP’ye, “Ülkelerine dönmek isteyip istemediklerine dair yorumda bulunmayacağız. Herhangi bir idamdan da haberimiz olmadı.” açıklamasında bulundu.