ABD Savunma Bakanlığı, Afrika’nın batısındaki terör faaliyetleri ile mücadelede yeni bir adım atıyor. Nijer, Mali ve Kamerun’un kuzeyinin “yüksek tehlike alanlar” olduğunu belirten Pentagon söz konusu bölgelerde askeri hazırlıkların artırılması gerektiğini açıkladı. Bölgede savaşan ABD askerlerinin sayısını artırılmasına yönelik de askeri hazırlıklarına başladı.
ABD Afrika Komutanlığı’nın (AFRICOM) başındaki isim olan General Thomas D. Waldhauser, Kongre’de salı günü düzenlenen soru-cevap oturumunda Afrika’nın batısındaki terör örgütlerinin faaliyetlerini artırma hedefiyle aralarındaki ittifakları yeniden şekillendirdiklerini söyledi.“Afrika’nın Batısındaki DEAŞ” ismi altında birleşen grupların ve Mağrip El Kaidesi örgütünün “İslamı ve Müslümanları Destekleyen Grup ” adı altında yeni bir ittifak yaptıklarını belirtti. “Afrika’nın Batısındaki DEAŞ” örgütünün Mali, Nijer, Nijerya ve Moritanya’da faaliyet gösterdiğini ifade eden General Thomas, yeni oluşumun Mali’nin kuzeyinde etkili olduğunu ve bölgede rahat bir şekilde hareket ettiğini kaydetti.
Washington Post gazetesi Cuma günü Pentagon’un ABD kuvvetlerinin teröre karşı verilen mücadeleye katıldığı bazı bölgeleri “yüksek tehlike alanları” olarak ilan ettiğini aktardı. Söz konusu “yüksek tehlike alanları”; Cezayir, Çad, Eritre, Cibuti, Sudan, Mısır, Libya, Kenya ve Uganda’dan oluşuyor.
Gazete, Batı Afrika ülkelerinin “yüksek tehlike alanları” olarak tanımlanmasının bölgedeki terör faaliyetlerinin arttığına işaret etti. Bu nitelemenin sebeplerinden birinin ise teröristlerin ABD-Nijerya ortak güçlerine kurduğu ve aralarında 11 ABD ve 30 Nijerya askerinin de bulunduğu toplam 50 silahlı unsurun ölmesiyle sonuçlanan tuzak olduğunu kaydetti. Geçen senenin sonunda teröristler tarafından gerçekleştirilen diğer bir saldırıda da 4 ABD askeri ölmüştü.
Washington Post gazetesi haberinde “Nijer’de askerlerimizin öldürülmesi dikkatleri Pentagon’un daha önceki taleplerine yöneltti. Çünkü ABD’nin Afrika’da gerçekleştirdiği askeri operasyonları Amerikan vatandaşları ya bilmiyor ya da görmezden geliyorlar” ifadesini kullandı.
AFRICOM) Komutanı General Thomas D. Waldhauser, Kongre’deki oturumda Nijer’deki olay hakkında kendisine yöneltilen soruya cevaben “Özel bir heyet rapor hazırlıyor. Rapor yakın zamanda Savunma Bakanlığı’na sunulacak” dedi. Ancak raporun detayları hakkında bilgi vermekten kaçındı.
Yayınlanacak raporun Nijer’de yaşananlara ilişkin büyük tartışmalara sebep olacağı tahmin ediliyor. Zira ABD Başkanı Donald Trump, Nijer saldırısını gerçekleştirmesi için Pentagon’a doğrudan bir emir vermediğini söylemişti. Washington Post gazetesi söz konusu dönemde, eksik de olsa Nijer saldırısı ile ilgili bazı bilgilerin saldırıdan 8 saat sonra Beyaz Saray’a ulaştığını öne sürmüştü. Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Emekli General John Kelly, yaşananlara ilişkin raporu ABD Başkanı’na saldırıdan ancak bir gün sonra sunmuştu. Ayrıca Trump da yaşananlara dair ilk açıklamasını saldırıdan 3 gün sonra yapmış, bunu da saldırıda ölen askerlerin eşlerine telefonla taziyelerini ilettikten sonra gerçekleştirmişti.
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, olayla ilgili olarak yaptığı basın toplantısında Nijer’deki saldırının çok karmaşık olduğunu, saldırıyı gerçekleştiren ABD askerleri, AFRICOM yönetimi, Pentagon ve Beyaz Saray arasındaki iletişimin koordineli ve hızlı olmadığını söylemişti. CNN televizyon kanalı ise saldırının gerçekleştirildiği köydeki sivillerin ABD’li askerlere ihanet ettiğini ve onların yerlerini teröristlere bildirdiklerini iddia etmişti.
ABD Savunma Bakanı Emekli General James Mattis, askerlerin öldürülmesi hakkında Kongre’de yapılan ve gergin geçen oturumda uluslararası alanda teröre karşı verilen savaşın Afrika ülkelerinde yoğunlaşacağın söylemişti. Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve John McCain de Mattis’in sunduğu yeni planı desteklediklerini belirtti. Cumhuriyetçi Senatör Graham açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Teröre karşı verilen bu savaş aşamalı olarak ilerliyor. Afrika ülkelerinde teröre yönelikdaha fazla operasyon gerçekleştirildiğine tanık olacağız. Düşmanlarımıza karşı birçok askeri operasyon yapıldığını göreceğiz. Bu operasyonların sayısı az olmayacak. Savaş kararları savaş alanında alınır, Beyaz Saray’da değil.”
Graham konuşmasının devamında, Pentagon’un Afrika’daki yeni planına göre bölgedeki ABD kuvvetlerinin “temelden yok etme” ilkesine göre hareket edeceğini, terörist faaliyetler gerçekleştirdiğinden şüphelenilen kişilerin harekete geçmeleri beklenmeden vurulacağını kaydetti.