Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Petrol 80 doların üstüne çıktı: Suudi Arabistan üretimi artırmayı planlıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Londra/Şarku’l Avsat

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İran’a uyguladığı petrol arzını durdurmaya yönelik yaptırımların ardından petrolün varil fiyatı 80 doların üzerine çıktı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid al-Falih, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) başta Rusya olmak üzere örgüt dışındaki petrol ülkeleriyle görüşmeler yapacağına işaret etti.

Al-Falih, görüşmelerin taraflar arasında işbirliği ve koordinasyon için bir çerçeve oluşturmaya yönelik olduğunu ve 7 Aralık’ta Viyana’da yapılacak toplantıda bir anlaşmaya ulaşılabileceğini belirtti.

Halid al-Falih, petrol ülkelerinin uluslararası petrol piyasasının dengesini korumaya yönelik müdahalelerine izin veren anlaşmanın 2019’dan itibaren yürürlüğe gireceğini sözlerine ekledi. Rusya’nın OPEC Plus olarak bilinen yeni ittifakta liderlik rolünü oynayacağını söyleyen al-Falih, OPEC dışı ülkelerin günlük 20 milyon varil olan petrol üretiminin 11 milyon varilinin tek başına Rusya tarafından gerçekleştirildiğine vurgu yaparak, ne üretim kapasitesi ne de siyasi nüfuz açısından Rusya’nın liderliğiniz tartışmaya açık olmadığını dile getirdi.

Söz konusu ittifakın petrol üretimini arttırıp arttırmayacağına ilişkin bir soruya yanıt olarak, dünya ekonomisi ve petrol piyasasına belirsizliğin hakim olduğunu söyleyen Suudi Bakan, şu an için üretim kapasitesiyle alakalı kesin bir şeyin söylenemeyeceğini, fakat beklenenin, OPEC Plus’ın petrol ülkelerine piyasalardaki gelişmelere karşı etkin ve hızlı harekete geçme imkanı sağlaması olduğunu vurguladı.

Kasım ayında başlaması beklenen Amerika’nın İran’a karşı ekonomik yaptırımları nedeniyle İran’ın petrol piyasasından çıkması durumunda OPEC veya OPEC Plus ülkelerinin petrol üretimini artırma ihtimali hakkında konuşan al-Falih, Rusya ve BAE gibi dost ülkelerin üretim artışına gittiğini ve Suudi Arabistan’ın da Haziran ayında petrol üretimini artırarak günlük 10,7 milyon varil üretim kapasitesine ulaştığını belirtti. Al-Falih ayrıca, “Fakat gerçek şu ki, şu an enerji üretimimizdeki artış geçmiş yıllardakine göre daha azdır. Bu yüzden piyasalardaki arz eksikliğini telafi etmek için üretimi artırma kapasitemiz nispeten sınırlıdır. Üretimdeki günlük artışımız 1.3 milyon varile ulaştı. BAE ise 200 bin varil artış yapabileceklerini söyledi. Ancak diğer ülkelerde ne olduğu hakkında bilgimiz yok. Bildiğimiz kadarıyla, Kazakistan, Brezilya ve Amerikan şirketleri kaya gazı üretimlerini artırmayı planlıyor. Bu, üretim kapasitemizin tamamını kullanmamız gerekmediği anlamına geliyor. Fakat, İran’a uygulanacak yaptırımların yanında diğer ülkeler petrol üretimlerini azaltırlarsa, üretim kapasitemizi sonuna kadar kullanmak zorunda kalırız” dedi.

Rus Haber Ajansı TASS’a konuşan al-Falih, Suudi Arabistan’ın, 1973’te olduğu gibi, Batı ülkelerine karşı bir petrol ambargosu uygulama niyetinin olmadığını vurgulayarak, “Suudi Arabistan oldukça sorumlu bir devlettir. Onyıllardır petrol politikamızı ekonomik bir araç olarak kullanıyor ve siyasetten ayrı tutuyoruz. Enerji Bakanı olarak benim görevim, küresel ekonomik büyümeye katkı yağlayarak, küresel enerji piyasasında istikrarı sağlama konusunda hükümetimin yapıcı ve sorumlu rolünü ortaya koymak’’ açıklamasında bulundu.

Petrol fiyatlarındaki artışın küresel ekonomide durgunluğa yol açabileceğine işaret eden al-Falih, gelecek ay İran’a yönelik yaptırımlar uygulanmaya başladığında petrol fiyatlarının artmayacağının bir garantisi yok dedi. Petrolün varil fiyatının tekrar 100 dolara ulaşması engellenebilir mi sorusuna ise al-Falih, “Size bunun garantisini veremem, çünkü diğer tedarikçilerin nasıl bir durumda olacağı konusunda bir tahminim yok” yanıtını verdi.

Konuşmasının devamında al-Falih, “İran’a yönelik yaptırımlarımız var ve hiçkimse İran’ın ihracatının gelecekteki durumu hakkında bilgi sahibi değil. İkincisi, Libya, Nijerya, Meksika ve Venezuella gibi bazı ülkelerde muhtemel bir düşüş söz konusu. Günde 3 milyon varillik bir düşüş olursa bu açığı kapatamayız ve petrol rezervlerini kullanmak zorunda kalırız” dedi.

Öte yandan al-Falih, Suudi Arabistan’ın şu an için 10.7 milyon varil olan üretim kapasitesini 11 milyon varile çıkaracağını belirterek, Riyad’ın bir milyon varil ve BAE’nin de 200 bin varil daha artırabileceğini dile getirdi.

Küresel arzın önümüzdeki yıl Brezilya, Kazakistan ve ABD’den gelecek tedariklerle artabileceğine işaret eden al-Falih, “İran’a yönelik yaptırımların tam olarak uygulanmasının yanında diğer ülkeler üretimlerini azaltmaya giderse, tüm enerji kapasitemizi kullanmak durumunda kalacağız’’ dedi.

Perşembe günü saat 09:00’da Brent petrolün varil fiyatı 45 cent artarak 80.23 dolara ulaşırken, ABD tipi ham petrolün vadeli işlem fiyatı 31 cent artarak 69.43 dolar oldu.

ABD’nin OPEC’in üçüncü büyük petrol üreticisi olan İran’a yönelik yaptırımları 4 Kasım’da başlayacak. Uzmanlar, petrol arzında 1.5 milyonluk bir düşüş yaşanacağını belirtiyor.

Öte yandan, Japonya’nın Nagoya kentinde düzenlenen bir toplantıda konuşan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) başkanı Fatih Birol, ‘’Büyük üreticilerin üretimi artırmak ve piyasaları güvence altına almak için güçlü bir direnç var. Suudi Arabistan’ın üretimi azaltacağını düşünmüyorum, fakat piyasalarda güçlü bir büyüme talebine karşılık İran ve Venezuella’nın petrol arzını azaltması büyük bir endişeye neden oluyor” dedi.