Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

PKK ile savaşta Türk-İran ittifakı! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Mattis, Ankara’nın endişelerinin ve Moskova ile İran ile yoğun ilişkilerinin gölgesi altında Ankara’da olacak.
ABD Savunma Bakanı James Mattis, yarın yapacağı Ankara ziyaretinde, büyük ölçüde Suriye’deki gelişmeler ve Türkiye’de öfke yaratan ABD’nin terör örgütü DEAŞ ile girdiği savaş kapsamında Suriye’de Kürt milislere verdiği destek konularını görüşecek. Erdoğan, geçen hafta Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile İranlı meslektaşı Muhammed Bakiri ile iki ülke arasındaki askeri işbirliği ve terörle mücadelede ortak hareket etme konusunun ele alındığı görüşmeler ışığında, silahlı Kürt örgütüne karşı İran’la ortak bir askeri operasyon olasılığını görüştüğünü açıkladı.

Ürdün’e ziyaretinden önce basın mensuplarına konuşan Erdoğan, “PKK ve İran ayağı olan PJAK ile yapılan müücadele, Tahran ile yapılacak müşterek bir hareketle mümkün olacak. İki ordu komutanın gündeminde kalıcı bir tehlike oluşturmaya başlayan terörist gruplara karşı ortak hareket etme görüşmeleri tamamlandı. Ben bizzat, hareketin nasıl yürütüleceğine dair görüştüm” şeklinde konuştu.

Görüşmelere yakın kaynakların Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamalara göre, İran Genelkurmay Başkanı Bakıri, mevkidaşı Hulusi Akar ile yaptığı görüşmede askeri işbirliği ve Suriye ile Irak’taki durum değerlendirmesinin yanı sıra; Irak Kürdistan’ıyla birleşip Kuzey Suriye’de bir Kürt devleti kurulması yani ‘Büyük Kürdistan Projesi’ne yönelik ortak endişelere odaklandı. Bakıri, Akar ile yaptığı görüşmeden sonra Erdoğan ile bir araya geldi.

Bakıri’nin 38 yıldan sonra Ankara’ya yaptığı ziyaret çerçevesinde yayınlayan raporlar; Türkiye’nin, Kandil ve Irak’taki Sincar dağlarında PKK terör örgütüne karşı bir operasyon planının bulunduğuna ve Bakıri’nin ziyareti esnasında bu hususta karar alındığına dikkat çekti. Bu raporların doğruluğu hakkındaki bir soru üzerine Erdoğan, “İran ile ortak operasyon, her an gerçekleşebilir” yanıtını verdi.

Erdoğan, PKK’nın İran kolu olan PjAK tehdidine karşı Ankara ile Tahran arasındaki görüşmelerin detaylı olarak devam edeceğini ifade etti. En kısa zamanda neticeye ulaşmak için iki ülke arasındaki işbirliğinin önemini vurguladı. Tahran’da ise, Türkiye’ye yaptığı ziyaretten günler sonra gazetecilerin soruların cevaplayan Bakıri, operasyon konusuna değinmedi.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile iki ülke arasındaki sınır bölgelere yönelik görüşmeler yaptığını belirten Bakıri, “Türkiye’nin sınırlarla daha çok ilgilenmesine karar verildi” dedi. Türkiye’nin iki ülke arasında ara duvar kurma fikrine ülkesi tarafından sıcak bakıldığını belirterek, “İki ülkenin icraatları, birbirini tamamlayıcı niteliktedir” diye konuştu.

Bakıri, Kürdistan’ı kastederek Türk ve İran taraflarının, Irak’ın siyasi coğrafyasının hiçbir şekilde değiştirilmemesi konusunda anlaştığına değindi.

İran Dış işleri Sözcüsü Behram Kasımi, İdlib’de İran-Türkiye-Rusya ortaklığında bir operasyonun söz konusu olmadığını belirtti.

Bakıri’nin ziyaretinin ardından, ABD Savunma Bakanı James Mattis, Suriye ve Irak’taki gelişmelerle terör örgütü DEAŞ’la mücadele gibi birçok konuyu görüşmek için yarın Türkiye’ye gelecek.

Türk kaynaklar, Şarku’l Avsat’a, Washington’un YPG militanlarına verdiği Amerikan silahlarının oluşturduğu tehditler konusunda, Türkiye’nin güvenlik endişelerini gidermek için çabalayacağını söyledi.

Mattis, Cumartesi günü Ortadoğu ve Avrupa ziyaretlerine başladı. Pentagon, ziyaretin ABD ile bölge ülkeleri arasında olan ortaklık bağlarını pekiştirmeyi hedeflediğini bildirdi.

Mattis, Ankara’ya yapacağı günübirlik ziyarette, NATO’daki önemli bir müttefiki olan Türkiye’ye destek vermesinin gerekli olduğunu teyit etmek için Erdoğan ile görüşecek. Pentagon’un yayınladığı açıklamaya göre, Mattis, Türk yetkililer ile Türkiye’nin bölgesel güvenliğini artırma yollarını ve PKK ile olan savaşı da ele alacağını bildirdi. Ankara, Washington yönetiminin PKK’nın Suriye’deki uzantısına verdiği destekten rahatsız. Kürtleri kontrol altına alabilmek için Heyetu Tahriru’ş-Şam ile savaşma iddiasıyla İdlip bölgesine müdahale etmeyi içeren bir Amerikan planının varlığından korku duymakta.

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım dünkü açıklamasında, Ülkesinin Afrin ile İdlib’deki istikrarsızlığın bedelini ödediğini söyledi. Yıldırım, işlerin henüz netliğe kavuşmadığını ifade etti. Türkiye’nin Afrin ile İdlib bölgesine askeri bir operasyon düzenleme konusunda kesin bir karar vermediğini belirten Yıldırım, “Tüm terör örgütleri birbirinden güç alırken; biz ve masum Suriye halkı bunun bedeli ödeyen tarafız” açıklamasını yaptı.

Yıldırım geçtiğimiz cuma günü, Kuzey Suriye bölgelerinde yürütülen Fırat Kalkanı Operasyonu’nun tekrar edilebileceğini açıklayarak, “Tereddüt etmeden uygun cevabı vermeye hazırız.”

Ankara, Heyetu Tahriru’ş-Şam’ın bir tehdit oluşturmasından sonra, çoğunluğunu YPG birliklerinin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SGD)’nin iş birliği ile, ABD komutasındaki DEAŞ karşıtı uluslar arası koalisyon operasyonlarının İdlib’e uzanmasından korkuyor.

Bu endişe, İdlip bölgesindeki tırmanan gerginliği azaltmak için Türk-Rus-İran koordinasyonu yoğunlaştırdı. Bu üç ülke, gerilimi durdurma müzakerelerini başlatan Astana görüşmelerinin garantör ülkelerinden. Diğer bir yandan geçtiğimiz Çarşamba günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus Genelkurmay Başkanı’nın “İdlib’de gerilimi durdurma bölgesi kurma konusunu görüşmek için Ankara’ya geleceğini açıkladı.