İnsanlığın teknoloji ile henüz tanışmadığı dönemlerde haberleşme amaçlı kullanılan posta güvercinleri, iletişim araçlarının çeşitlenmesinin ardından ‘habercilik’ görevini teknolojiye devretti.
Teknolojinin henüz insan hayatına girmediği dönemlerin en gözde haberleşme araçlarından biri olan ve şimdilerde yarış amaçlı kullanılan posta güvercinlerinin zorlu “eve dönüş” yolculuğunda karşılarına en çok bilinçsiz avcılar çıkıyor.
Mısır’da milattan önce 1200’lü yıllarda yetiştirilmeye başlandığı tahmin edilen posta güvercinleri, insanlığın teknoloji ile henüz tanışmadığı dönemlerde askeriyeden ticarete etkin şekilde haberleşme amaçlı kullanıldı. Posta güvercinleri, yüzlerce kilometre öteden getirdikleri mesajın kimi zaman tarihin akışını değiştireceğinden habersiz, sadece yuvalarına kanat çırptı.
İletişim araçlarının çeşitlenmesinin ardından “habercilik” görevini teknolojiye devretseler de posta güvercinlerinin yolculuğu burada bitmedi. En önemli özellikleri olan yuvaya bağlılıkları, onları bu kez de iyi birer yarışmacı yaptı.
“Bir yanda yırtıcılar, bir yanda avcılar”
Türkiye Güvercin Federasyonu Başkanı Bilgin Tuncay, yaptığı açıklamada, yuvalarına dönerken kuşların başına birçok olay geldiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Şu anda en çok mağdur olduğumuz konu yaylalarda çobanların kendilerini korumak için yanlarına aldıkları otomatik silahlarla güvercinlerimize ateş etmeleri. Bu bizi derinden yaralıyor. Çünkü bu kuşlar av hayvanı değildir, evine gitmekte olan hayvanlardır ve milli servettir. Ayrıca, yırtıcı hayvanlar ve kuşların da hedefi oluyorlar.”
İsviçre’de kan taşımada kullanılıyor
Bilgin Tuncay, posta güvercinlerinin teknolojik imkanların kullanılamayacağı özel durumlarda bu görevi üstlenebilecek durumda olduğunun da altını çizdi.
Türkiye’nin neredeyse her ilinde posta güvercini yetiştiricileri bulunduğunu anlatan Tuncay, bugün İsviçre’de bazı kan bankaları ve hastaneler arasında halen posta güvercinlerinin kullanıldığını, kuşların 100’er gramlık kan tüplerini taşıdıklarını sözlerine ekledi. AA