Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Puigdemont’un göreve gelmesinin ertelenmesi İspanya’daki krizi ‘şimdilik’ durdurdu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Katalonya Parlamentosu cumartesi günü, Madrid merkezi hükümeti ve Anayasa Mahkemesi’nin kararını yok sayarak geçen yıl görevden alınan Katalan eski lideri Carles Puigdemont’u yeniden bölge başkanlığına seçmek üzere özel bir oturum gerçekleştirilme kararı almıştı. Ancak Katalan Parlamentosu Başkanı Roger Torrent yaptığı açıklamada özel oturumun ertelendiğini duyurdu. Katalan Parlamentosu Başkanı düzenlediği basın toplantısında “Ekim ayında Madrid merkezi hükümeti tarafından Katalonya’nın bağımsızlığı için referandum düzenlediği gerekçesiyle görevinden uzaklaştırılan Charles Puigdemont’un bölgenin lideri olarak görevinin başına dönmeye hakkı var” ifadesini kullandı.

Ancak İspanya yargısı geçtiğimiz günlerde Puigdemont’un yeniden lider olabilmesi konusunda ek kararlar almış ve “Teknik bir yöntemle veya parlamentodan bir vekil atayarak bir oturum düzenlemek ve oy kullanmak mümkün değildir” açıklamasında bulunmuştu. Alman Haber Ajansı’nın (DPA) haberine göre Parlamento Başkanı Torrent, “Bugünkü genel kurul toplantısı ertelendi” açıklamasının ardından oturumun Katalan liderin dokunulmazlığını elde edene kadar erteleneceğini duyurdu. Böylece lider seçimi için yapılacak olan oylamanın güvenliğinin sağlanacağını belirtti. Torrent açıklamasının devamında, İspanyol hükümeti ve Anayasa Mahkemesi’ni Katalonya’nın liderinin kim olacağına karar vermek ve Puigdemont’a oy veren milyonlarca Katalanın haklarını ihlal etmekle suçladı.

Carles Puigdemont, ekim ayı sonlarında Katalan Parlamentosu’nda İspanya’dan ayrılma lehine oy kullandıktan sonra Belçika’ya sığınmıştı. Bu adım referanduma tamamen karşı çıkan Madrid’i kızdırmış, İspanya’da daha önce benzeri görülmemiş anayasal bir krize sebep olmuştu.

İspanyol yargısı tarafından ek uygulamalara tabi tutulan Katalan lider Puigdemont, Parlamento Başkanı Torrent’in cesaret verici açıklamalarının ardından üç aydır bulunduğu Brüksel’den yeniden başkanlık görevine dönmek üzere Katalonya’ya döneceğini duyurdu. İspanya hükümeti, Anayasa Mahkemesi’ne tek aday olan Puigdemont’un Katalonya başkanı olarak atanmasını veto etmesi çağrısında bulundu. Puigdemont hakkında Katalonya’nın İspanya’dan ayrılması için girişimde bulunma suçlamasıyla tutuklama emri çıkarıldı. Hâlihazırda Belçika’da bulunan Carles Puigdemont, İspanya topraklarına girer girmez tutuklanacak.

Fransız Haber Ajansı’nda (AFP) yer alan habere göre Katalan Parlamento Başkanı Torrent oturumun ertelendiğini ancak Puigdemont dışında başka bir ismin liderlik için aday olmayacağını söyledi. Oturumun da iptal edilmeyeceğini duyurdu. Katalonya İçin Birlikte koalisyonu ise erteleme kararını kınadı. Toplantının yapılabileceğini düşündüklerini belirten parti tarafından yapılan açıklamada, Torrent’in bu kararı alırken kendilerine danışılmadığı ve açıklama öncesinde bilgilendirmediği aktarıldı.

İspanya hükümeti ise toplantının ertelenmesini memnuniyetle karşıladı. Hükümet tarafından yapılan açıklamada “Bu adımla demokrasimiz alay konusu olmaktan kurtulmuştur” ifadeleri yer aldı. Açıklamada ayrıca ayrılıkçıların diğer tüm vatandaşlar gibi yasalara uymak zorunda olduklarını bildiklerinin altı çizildi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy dün yaptığı açıklamada ekim ayı sonunda yasa dışı olarak Katalonya’nın bağımsızlığını ilan eden ve hakkında çıkarılan tutuklama kararı sonrası Brüksel’e sığınan Puigdemont’un orada olduğu sürece asla başkanlığa aday olamayacağını bir kez daha vurguladı.

Reuters’in haberine göre İspanyol hâkimler, Puigdemont’un Brüksel’den bir video bağlantısı vasıtasıyla veya bir başkasının onu temsil etmesiyle başkan olarak seçilebilmesi önerisini reddetti. Anayasa Mahkemesi’ne başvuran Puigdemont, parlamentoda bizzat kendisinin bulunması gerektiği cevabını aldı. Yüksek Mahkeme’den oturuma katılmak için izin talebinde bulunan Puigdemont hakkında henüz hangi kararın verileceği ise belli değil.

Ayrılıkçı partiler geçen ay yapılan Katalan seçimlerinde meclisteki sandalyelerin çoğunluğunu kazanarak İspanya’daki daha önce yaşanmamış anayasal krizin daha da derinleşmesine neden oldu.

İspanya’daki krizin başlangıç tarihi olan, 27 Ekim 2017’de Katalan parlamentosu tarafından tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesinden bu yana üç aydır yargıdaki anlaşmazlık sürüyor.

Bağımsızlık girişimi sonrasında Madrid merkezi hükümeti, Katalonya bölgesinin kendi kendini yönetmesini askıya aldı ve parlamentoyu feshetti. Aynı şekilde bağımsızlık konusunda ikiye bölünmüş olan Katalonya’daki durumu sakinleştirmek için yeni bir seçim çağrısında bulundu. Ancak bu seçimlerde ayrılıkçıların popülerliği ve toplam seçmen sayısının yüzde 47,5’ini oluşturmaları sebebiyle parlamentoda mutlak çoğunluğu kazanmaları kaçınılmaz oldu.