Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Putin’den Kim Jong-un’a davet | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya; Çin, Japonya ve Kore liderlerinin katılacağı bir zirveye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Rus yetkililer, söz konusu zirvenin bölgesel sorunları ve ortak meseleleri tartışmak için oldukça önemli olacağını belirtiyor. Kuzey Kore liderinin, Putin’in davetini kabul edip etmeyeceği merakla bekleniyor. Kim Jong-un’un bu daveti kabul etmesi durumunda, bu seyahat, Kuzey Kore lideri’nin Rusya’ya ilk ziyareti olacak. Bu durumun, Kuzey Kore liderine uygulanan uluslararası izolasyonun çözülmesi için bir başlangıç olması bekleniyor.

Toplantı, her yıl onlarca ülkeden büyük şirketlerin yetkililerini, işadamlarını ve temsilcilerini bir araya getiren ve bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Doğu Ekonomik Forumu’nun akabinde düzenlenecek. Söz konusu forumdaki tartışmalar, özellikle bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, Rusya’nın geniş ve zengin uzak doğu bölgesindeki yatırımların güçlendirilmesini ele alıyor.

Moskova, Çin, Japonya ve Kore liderleri arasındaki zirveye ev sahipliği yapacak

Rusya Başbakan Yardımcısı Yury Trutnev, İngiltere, ABD, Kanada, Çin, Japonya, İsviçre ve AB üyesi ülkelerin yanı sıra Güney Kore de dahil olmak üzere 19 ülkenin temsilcilerinin 11 ila 13 Mart tarihlerinde düzenlenecek olan foruma katılacaklarını onayladıklarını söyledi. Kuzey Kore lideri ise, forum çalışmalarına ve zirveye katılması için Putin’den aldığı davet konusundaki nihai kararını açıklamadı.

Dün, Kremlin’in Kim Jong-un etkinliklere katılmasını sağlayarak bir çığır açmaya çalıştığı ve Putin’in, Federal Meclis başkanı Valentina Matviyenko’yu, habersiz bir ziyaret için Pyongyang’a gönderdiği ortaya çıktı. Koreli liderin, yaklaşmakta olan toplantıya katılma kararı almasını teşvik etmeyi amaçlayan bir hamle yapan Kremlin, Matviyenko’nun Putin’in mesajını Kuzey Koreli mevkidaşına iletmeyi hedeflediğini belirtti.

Abe, Rus askeri tatbikatlarıyla ilgili endişelere rağmen katılım sağlayacak

Trutnev dün yaptığı açıklamada, Putin’in katılan liderlerle ikili görüşmelerde bulunacağına dikkat çekti. Putin’in gündeminde, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve Güney Kore Devlet Başkanı Lee Nak-yeon ile görüşmelerin yer aldığını söyledi.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhang Ming gazetecilere yaptığı açıklamada, Şi’nin 2015 yılından bu yana Rusya’nın Vladivostok şehrinde yıllık olarak düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu’na katılacağını bildirdi. Çin Devlet Başkanı, bu foruma geçmişte hiç katılmamıştı.

Çinli yetkililer, Başkan Şi’nin zirvede diğer ülkelerin liderleriyle buluşup buluşmayacağına ilişkin bir açıklama yapmadılar. Bununla birlikte Zhang, “Diğer ülkeler bize (toplantı yapmayı) teklif ederse, Çin buna olumlu bakacaktır” ifadelerini kullandı. Kim Jong-un ve Şi Cinping, iki ülkenin, Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetleri ve Pekin’in Soğuk Savaş’tan beri müttefiğine yönelik yaptırımları desteklemesi nedeniyle zarar gören ilişkilerini düzeltmeye çalışmak için bu yıl, Çin’de üç kez bir araya gelmişti.

Kremlin’in beklenen toplantıların başarısına özellikle de Kuzey Kore liderinin katılımına dair umutlarına rağmen, dün, gelişmekte olan Rus-Japon ilişkilerinde gerginlikler yaşandı. Tokyo’nun Rusya’dan iadesini istediği Kuril Adaları üzerindeki anlaşmazlık nedeniyle gerginlikler siyasi olarak kalmaya devam etti.

Japonya, dün, Rusya’nın Kuril bölgesindeki askeri faaliyetlerini yoğunlaştırması konusundaki endişelerini dile getirdi. Japonya Savunma Bakanı Itsunori Onodera, bir askeri toplantı sırasında, Rusya’nın artan askeri faaliyetinin ve Kuril’de modern silahları yerleştirmesinin ve Çin’in ülkesinin güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.

Onodera, Çin kuvvetleri ve Rusya ordusunun günler sonra başlayıp haftalarca devam edecek olan ve 40 yılın en büyük tatbikatı sayılan “Doğu-2018” askeri tatbikatlarına doğrudan işaret ederek “Ortadoğu’da askeri faaliyetlerin tırmandırılması anlamına gelen faaliyet ve eylemleri gözlemliyoruz” dedi. Japonya Savunma Bakanı, Rusya’nın Güney Kuril adalarında “karadan havaya atılan” füzeler de dahil olmak üzere modern silahlar yerleştirdiğini söyledi. Çin’in de hızla askeri gücünü arttırdığını ve askeri faaliyetlerini yoğunlaştırdığını belirtti.

Savunma Bakanı Onodera, “Çin, Japonya’ya yakın hava ve deniz alanlarında askeri faaliyetlerini artırıyor. Bu da, ülkemizin savunması konusunda ciddi bir endişe taşımamıza neden oluyor” dedi. Kuzey Kore’nin Japonya’nın güvenliğine yönelik tehdidinin devam ettiğine dikkat çekti. Rusya Savunma Bakanı’nın Birinci Yardımcısı ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ise Moskova’nın Japonya’nın kaygılarını yatıştırmaya çalıştığını belirtti. Gerasimov, Moskova’nın yaklaşık 300 bin askeri kapsayan tatbikatların, “Rus silahlı kuvvetleri tarafından yürütülen geleneksel alıştırmaların bir parçası olduğunu ve herhangi bir tarafı hedef almadığını” duyurduğunu söyledi. Tatbikatların Çin ve Moğolistan’ın katılımıyla yapıldığını, ancak “düşmanca” bir tavır taşımadığını kaydetti.

Savunma Bakanlığı, büyük tatbikatlara bin savaş uçağının, 36 bin farklı askeri aracın ve 80 deniz ünitesinin katılacağını açıklamıştı. Bu tatbikatlardaki askeri teçhizatın 2012’deki kıyasla yüzde 67 arttığına işaret etmişti.

İki Amerikan savaş uçağı Rus bombardıman uçaklarına eşlik etti

Interfax haber ajansı, Rusya Savunma Bakanlığı’nın dün şu açıklamaları yaptığını bildirdi:

“ABD’li F-22 tipi iki savaş uçağı, Arktik Okyanusu üzerinde “Tu-95” tipi stratejik Rus bombardıman uçaklarına eşlik etti.”

Bakanlık, Rusya askeri uçaklarının Arktik Okyanusu, Bering ve Okhotsk denizlerindeki tarafsız sular üzerinde uçuşlar gerçekleştirdiğini ve bu uçuşların bazılarına ABD uçaklarının eşlik ettiğini söyledi.