Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Putin’in adaylık açıklaması Kırım ilhakının yıldönümüne denk getirildi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya Federal Konseyi, Kırım’ın ilhakının yıldönümü olan 18 Mart 2018 Cuma gününü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in devlet başkanlığı için yeniden adaylığını koyacağı tarih olarak belirledi. Rusya Federasyonu Konseyi Anayasa Hukuku Komitesi Başkanı Andrey Klişas, Rus haber ajanslarına verdiği demeçte, Federal Konsey tarafından kabul edilen yasa tasarısında yer alan ve 3 ay sürecek kampanya sürecinin başlangıç tarihinin önümüzdeki pazartesi günü açıklanacağını söyledi. Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ise bir kez daha Batı ve Kiev tarafından kanuna aykırı olarak nitelendi.

Yapılan yorumlar, ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen görüşmenin ilişkilerin düzeldiği veya normalleşmeye doğru gittiği anlamına gelmediği yönünde. Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ve 2014’teki Ukrayna krizinin patlak vermesiyle Beyaz Saray’ın Rusya’ya yaptırımlar uygulamasından bu yana ilişkiler gergin durumda. Son ABD başkanlık seçimlerinde Obama yönetimi, Rusya’yı Trump lehine seçimlere müdahil olmakla suçlayarak yeni bir yaptırım paketi uygulamaya sokmuştu. ABD’nin Rusya’ya yönelik suçlamaları halen devam ediyor. Gerilim, karşılıklı ithamlarla sürüyor.

Moskova, Washington’u iç işlerine karışmakla suçluyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Konseyi’nde yaptığı konuşmada aralarında BM’nin de bulunduğu uluslar arası aktörlerin ve ülkelerin birçok kez Rusya’daki seçimlere müdahalelerin olduğunu ve Rusya Devlet Başkanı’nın bu gibi müdahalelere çokça maruz kaldığını belirtti. ABD Büyükelçiliği’ni de bu müdahalelere ortak olmakla suçladı. Özellikle ABD’li diplomatların henüz Rus parlamentosunda koltuk sahibi olmayan “usulsüz muhalif partiler” tarafından yürütülen protestolara katıldığına dikkat çekti. Rusya Dışişleri Bakanı ayrıca Moskova’daki ABD Büyükelçiliği diplomatlarını, Kaliningrad, St. Petersburg, Murmansk, Voronej eyaletleriyle Krasnodar ve Çeçenya dahil tüm Rus bölgelerinden geçerek ajanlık yapmakla suçladı.

Putin, başlıca rakibi Aleksey Navalniy’in zimmetine geçirme davasından sonra seçim kampanyasına devam etmesinin pek olası olmadığı için geçen hafta Nijniy Novgorod’daki bir fabrikayı ziyaret etti, 4.Başkanlık Seçimleri’nde en şanslı olduğu düşünülen bölgeden adaylığını açıkladı. Navalniy, kendisine mücadele fırsatı verilmemesi durumunda seçimleri boykot edeceğini vurguladı.

Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova, cuma günü Interfax’a yaptığı açıklamada 23 adayın şimdiye kadar başkanlık yarışına katılma arzusu içinde olduklarını ifade etti.

Rusya – NATO gerilimi sürüyor

İngiliz Ordusu Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada ülkesinin ve NATO müttefiklerinin deniz altından geçen kablolarının Rus denizaltıları tarafından saldırıya uğramaması için daha fazla gayret sarf etmeleri gerektiği vurgulandı.

Okyanuslardan ve denizlerden geçen dev kablolar, dünyadaki iletişimlerin yüzde 95’ini sağlıyor.

BBC’nin konuyla ilgili yetkilerden aktardığı haberde durumun tehlike arz ettiği, deniz altından geçen kabloların saldırıya maruz kalabileceği vurgulandı. Haberde ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus donanmasını modernize etmesinin Batı iletişiminin güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturduğu belirtildi. Rusya’nın alışılmadık yeteneklerini, bilgi savaşını, yeni gemi ve deniz altılarını ustalıkla kullanmaya devam ettiği kaydedildi.

Rusya’dan yapılan açıklamalar ise Batı’daki bu korkunun yersiz olduğu yönünde. Moskova yönetimi bu tavrı “Soğuk Savaş kalıntısı” olarak nitelendirdi. Kremlin destekçileri de 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin çökmesinin ardından kaybedilen gücü ülkeye geri kazandırdığı için Putin’e övgüde bulundu.