Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rabal mahallesi İspanya’nın Molenbeek’i | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İspanya’nın Barcelona kentinin en işlek caddelerinden biri olan Las Ramblas’a yakın bir mahalle olan Rabal semti fakirliğin kalesi olarak anılıyor.

İspanya’daki aşırı grupların kalesi sayılıyor. Dün, Barcelona’nın turistik merkezi caddesinde silahlı iki polis memuru vardı.

Yıl boyu turist alan Barcelona şehrindeki insan çeşitliliğini, şehri ziyaret eden herkes farkedebilir. Ancak son olayların gerçekleştiği Barcelona’nın ünlü Las Ramblas caddesinin kalbinde çelişkilerle dolu hayatlar var. Ramblas’a çok uzak olmayan Rabal semti de Müslüman cemaatlerin ve özellikle fakirlerin kalelerinden biri olarak düşünülüyor.
İspanya Güvenlik Birimleri, bu mahalleyi özellikle de Belçika’nın başkenti Brüksel’in Molenbeek-Saint-Jean mahallesindeki terör olaylardan sonra benzeri bir tehlikenin Barcelona banliyölerinde de tekrarlanabileceği konusunda uyardı.

İspanya’daki yerel kaynaklar Rabal Mahallesi’nin Arap nüfusun yoğunlukla yaşaması ve İslami gruplarını varlığı göz önüne aldığında modern yaşam süren Barcelona’nın diğer semtlerinden oldukça farklı koşullarda yaşadığını ifade ediyor.

İspanya Ulusal Polis Analiz Birimi Başkanı Rafael Jimenez, Rabal mahallesinden bazı unsurların terör tehdidi içerdiğini daha önce birkaç kez açıklamıştı. Brüksel’in Molenbeek-Saint-Jean mahallesi ile bu fakir mahalle arasında DEAŞ unsurlarının oluşması açısından büyük bir benzerlik bulunuyor.

İspanya’nın da komşu ülkeleri Fransa, Belçika, İngiltere’nin başkentlerinde olduğu gibi terörizmin hedefinde olabilceğini vurguluyor.

Rabal bölgesi turistlerin yoğunlukla ziyaret ettiği Barselona’da teröristlerin üs olarak seçebileceği en ideal yer konumunda. Ayrıca Rabal uyuşturucu kaçakçılığı ve beyaz kadın ticaretinin de şehirdeki merkezi.
Şehri ilk defa ziyaret eden biri için bile Rabal mahallesi gözle görülür biçimde adi suçların merkezi olarak göze çarpıyor.

Öteyandan Barcelona’nın merkezi olduğu İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi’ndeki 100 camiiden 80’inin el-Kaide ve DAEŞ’e yakınlığıyla bilinen radikal anlayışın etkinliğinde olduğu belirtiliyor. Bu ideolojik etki
İspanya Ulusal Haber Alma Merkezi (CNI) tarafından takip ediliyor.

Selefi Küresel Cihad akımının İspanya’da yükselişe geçmesi genelde Katalonya Özerk Bölgesi’nde 256’dan fazla cami ve mescitte gözlemleniyor. CNI bu cami ve mescitleri takip ederken özellikle bölgedeki yeni iş istihdamı sırasında sosyal medya üzerinden yapılan işe alımlardaki tehlikeye dikkati çekiyor.

Barcelona’da nüfusu yarım milyonu bulan Müslüman toplumun çoğunluğunu Fas ve Pakistan kökenliler oluşturuyor. Ardından ise Cezayir, Senegal ve diğer Afrika ülkelerinden göç edenler nüfusu oluşturuyor.

İspanya güvenlik birimlerinin raporlarında, Müslüman cemaatler arasında
El-Kaide ve DEAŞ’a sempati duyan genç sayısındaki artışa vurgu yapılıyor. Ayrıca raporlada ülkedeki İslami yardım kurumlarının radikalizme Zemin hazırladıklarıve İspanya’nın ulusal kültürüne aykırı hareket ettikleri de iddia ediliyor.

İspanya’da 1260 İslam Kültür Merkezi bulunuyor. Son İspanyol güvenlik raporunda Katalonya’ya gelen göçmenlerin sayısındaki önemli artışın özellikle Taraguna bölgesinde çok fazla müslüman topluluk bulunmasına dikkatleri çekiyor.

Raporda fanatik fikirlerin özellikle helal et satış yerlerinde yayıldığı önesürülüyor. Müslüman topluluklar tarafından işletilen mağazalar da artış olduğunu belirten raporda özellikle İspanyol toplumuna entegre olamayan ve birçok problemle karşılaşan Müslüman gençlerin işe alınmasını sağlayıp radikal fikirleri benimsemeleri sağlandığı iddia ediliyor.

İspanya güvenlik ve istihbarat güçleri ayrıca radikal terör unsurlarını takipte bir çok engelle karşı karşıyalar. Özellikle genç nüfusun idelojik eğitim aldıkları Cami ve mezcitlerden uzaktaki sanayi bölgelerinde çalışmaları ve bu uzak bölgelerde ikamet etmeleri İspanya istihbaratının takibini de zorlaştırıyor.

İspanya güvenlik birimleri 2016’da Brüksel’de yaşanan terör saldırılarına karışan suçluları yakalamyı hedeflerken Barcelona’da yeni saldırıların yaşanmasının ardından İspanyol gazetesi La Panguardia yıllardan beri Barcelona’da devam eden güvenlik operasyonlarının büyüklüğüne işaret etti.

Tüm terörle mücadele çalışmalarına rağmen İspanya halen aldığı yoğun göşç sebebiyle radikal terörün üslerinden biri olmaya devam ediyor.