Rimini/İtalya: Şarku’l Avsat
İtalya’nın Rimini kentinde, her yıl din adamları, siyasi liderler, ilim insanları ve uluslararası temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen “Kültürlerarası Köprü Kurma Kongresi” bu yıl, ilk kez İslam dünyasından bir temsilcinin katılımıyla gerçekleşti.
1 milyonu aşkın dinleyici ve katılımcının yer aldığı kongreye İslam dünyası adına Rabıta Genel Sekreteri Dr. Muhammed Abdulkerim el-İsa davet edildi.
Bir hafta süren ve sempozyumlar ile tartışma oturumlarının düzenlendiği kongrede, dünya halkları ve kültürleri arasında diyalog ve ortak yaşam kültürüne vurgu yapıldı.
İslam dünyasından bir temsilci olarak, ilk kez Rabıta Genel Sekreteri Dr. İsa’nın katıldığı kongrede, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarilla, Papa Franciscus ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutteres ile Avrupa Birliği’nden (AB) Bakanlar ve milletvekilleri de hazır bulundu.
Kongrede 5 bini aşkın katılımcının dinlediği bir konuşma gerçekleştiren Dr. İsa, yaratıcının insanları farklı dil, din, renk, kültür ve fikirlere sahip olacak şekilde yarattığına işaret ederek, “Allah istisnasız herkese ikramda bulunmuştur. Çünkü o ilahi bir rahmet ve adaletle muamelede bulunmaktadır. Bu rahmet ve adalet yumuşak kalpleri hayır ve muhabbetle doldurarak, insanlardaki farklılarda ortak yaşam, yardımlaşma ve barış görmelerini sağladı” dedi.
Dr. İsa, kongrede İslam halkları adına konuşan Rabıta’nın, İslam dininin ortak yaşam, diyalog ve herkesle yardımlaşma ilkelerine dayalı hakikatini anlatmayı kendisine misyon edindiğini belirttiği konuşmasında, bu misyonu İslamı kötülükle anılır hale getiren marjinal radikal çevrelerin cahillik ve kötülüklerine rağmen sürdüreceğini ifade etti.
Hayatla uyumlu olmayan bir dinin, 1400 yıl varlığını sürdürmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Rabıta Genel Sekreteri, dünyada en fazla yayılan din olan İslam’ın 1400 yıldır bu halde varlığını sürdürdüğünü ifade ederek, “Eğer İslam hayata uymasaydı, 14 asırdır yeryüzüne en fazla yayılan din olmazdı” şeklinde konuştu.
Konuşmasında, Rabıta’nın verilerine göre, İslam coğrafyasındaki radikal marjinallerin oranının yüzde 1 olduğuna işaret ederek, İslam’ın adaletini temsil eden Müslümanların bahsi geçen az sayıdaki kötü niyetli çevrelerle eşitlenmesinin akıl ve mantık işi olamayacağını vurguladı.
Dr. İsa, konuşmasında ayrıca, Rabıta ve İslam halkları adına, çatışmaların yerine diyaloğun ikame edilmesi ve hegemonik siyasetlerden uzakta saygı temelli karşılıklı anlayışa davet etti.