Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rabıta ve Cezayir İslam Meclisi arasında radikalizme karşı işbirliği | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Cezayir dini kurulu, bazı Arap ülkelerinde ortaya çıkan radikalizmle mücadelede farkındalık oluşturmak amacıyla Dünya İslam Birliği’yle (Rabıta) anlaşma imzaladı.

Söz konusu anlaşma, Rabıta Genel Sekreteri Dr. Muhammed Abdulkerim el-İsa’nın Cezayir’e gerçekleştirdiği iki günlük ziyaret kapsamında imzalandı. Dr. İsa, Cezayir ziyareti kapsamında İslam Meclisi ve Din İşleri Kurulu Başkanı Buabdullah Gulamullah ve Cezayir Din İşleri, Vakıflar ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüştü.

Radikal grupların yaygınlaştığı ülkeler

Dr. İsa’nın Cezayir ziyaretini yakından takip eden özel kaynakların Şarku’l Avsat’a verdiği bilgiye göre, iki taraf arasındaki anlaşmanın, Afrika’da radikal grupların yaygınlaştığı Mali, Nijer ve Burkina Faso gibi ülkelerde, ılımlı görüşleriyle bilinen alimlerin radikalizme karşı çalışmalar yürütmesinin önünü açmayı hedeflediğini bildirdi.

Anlaşma, ulema ve fikir adamlarının radikalizm ve teröre karşı mücadele ile nefret ve şiddet söyleminin yok edilmesi için ılımlı dini söylemin yaygınlaşması için çalışmasını öngörüyor.

Cezayir İslam Meclisi Başkanı Gulamullah, resmi haber ajansında yer alan açıklamasında, “Rabıta, dünyanın birçok yerinde aktif ve nüfuz sahibi bir oluşumdur. Cezayir de İslam ve Müslümanlara karşı dillendirilen yalan anlatımlara karşı Rabıta’yla işbirliği içinde hareket etmek istiyor” dedi.

Dr. İsa: İslam dininin hakikatini anlatmak ve radikalizmle mücadele amaçlanıyor

Rabıta Genel Sekreteri Dr. İsa ise Cezayir İslam Meclisi ile aralarındaki anlaşmanın, iki tarafın da İslam dininin hakikatini anlatmanın yanı sıra terörizm ve radikalizmle mücadele konusundaki çabalarını güçlendireceğini ifade etti.

Rabıta Genel Sekreteri Dr. Muhammed Abdulkerim el-İsa, geçtiğimiz günlerde de Lübnan’ın başkenti Beyrut’a bir ziyaret gerçekleştirerek çeşitli dini grupların liderleriyle görüşmüştü. Bu kişiler arasında, Lübnan Müftüsü Şeyh Abdullatif Duryan, Maruni Kardinali Mar Beşşara Patrice el-Rai, Ortodoks Metropoliti el-Matran İlyas el-Avde, Lübnan Şii İslam Meclisi Başkanı Abdulemir Kablan, Caferi Müftüsü Şeyh Ahmed Kablan ve Dürzi Lider Şeyh Naim Hasan da yer aldı.

Dr. İsa, Beyrut ziyaretinde Lübnan’ın köklü bir tarih ve kültüre sahip olduğuna işaret ederek, Lübnan Darul Fetva Kurulu’nun ılımlı İslam’ın yayılması konusundaki çalışmalarına övgüde bulunmuştu.

Lübnanlı dini liderlerle ortak öneme sahip çeşitli konular hakkında fikir alışverişinde bulunan Dr. İsa, sevgi, saygı ve karşılıklı yardımlaşma temelinde diyalog kurmanın ve nefret, kültürel ve dini çatışmaya karşı ilahi yasanın gerekliliği olan farklılıklara inanarak mücadele edilmesinin önemine dikkat çekti. Dr. İsa’nın Lübnan siyaseti kapsamında koordineli çalışma konusunda da fikir alışverişinde bulunuldu.

Dr. İsa, burada yaptığı konuşmalarda, Lübnan’daki Şii ve Sünni ılımlı gruplar arasında çatışma ya da karşıtlık olmadığını, bu grupların hoşgörü ve sevgi çerçevesinde farklılık ve çeşitlilik oluşturarak İslam çatısı altında bir araya geldiğini de sözlerine ekledi.