Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rajoy: Katalan bölgesindeki siyasi kriz İspanyol ekonomisinin büyümesini engelliyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Katalan halkı ve bölgedeki ayrılıkçı partiler, Parlamento’da ayrılıkçılar lehine sonuçlanan son seçimlerin ardından önümüzdeki haftalarda kurulması planlanan hükümetin göreve başlamasını sabırsızlıkla bekliyorlar. Barselona Parlamentosu’nun eleştirileri ve yeni hükümetin kurulması hakkındaki tartışmalar sürerken gözler İspanya’nın karşı karşıya olduğu ekonomik krize çevrilmiş durumda. Halk, bu zorlu süreçte Katalonya’daki siyasi krizin devam etmesi halinde ülkede beklenen büyümenin sağlanamayacağını duyuran İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un atacağı adımları merakla bekliyor.

Siyasi partiler ise Katalonya’daki krizin yakın zamanda yapılması planlanan bütçe görüşmelerinin önünde engel teşkil etmesinden endişeli. Siyasi analistlere göre krizin tek çözümü diyalogdan ve Carles Puigdemont hükümetinin fes edilerek özerk yönetimin haklarının merkezi hükümete devredilmesini öngören İspanya anayasasının 155. maddesinin uygulanmasından geçiyor.

Ayrılıkçı Katalan partiler ise merkezi hükümetle diyalog başlatılmadan önce 155. maddeye dayanılarak tutuklanan politikacıların bırakılmasını talep ediyor. Ayrılıkçılar, son seçim sonuçlarının bunu gerektirdiğini ve Katalanların önemli bir kısmının halen ayrılma taraftarı olduğunu dile getiriyor.

Katalonya eski lideri Carles Puigdemont da İspanya Başbakanı Rajoy’a, 21 Aralık seçim sonuçlarını kabul etmesi için çağrıda bulundu. Zira bağımsızlık yanlısı partiler 135 koltuktan 70’ini kazanmıştı.

Brüksel’de bir televizyon kanalında açıklamalarda bulunan Puigdemont, “Seçim sandıkları konuştu, demokrasi konuştu, herkes kendisini açıklama hakkına sahip. Rajoy, sonuçları kabul etmek için ne bekliyor?” diye sordu. “Seçim sonuçları cumhuriyet kurma hakkımız olduğunu gösteriyor” diyerek Rajoy’dan bağımsızlık liderleri ile müzakerelere başlamasını istedi.

Katalonya’da hükümet kurma süreci

İspanya Başbakanı Rajoy, Katalonya Özerk Yönetimi’nde yeni hükümetin kurulmasının ilk adımı olarak yerel parlamentoyu 17 Ocak’ta toplantıya çağırmayı planladığını açıklamıştı. Bağımsızlık yanlısı partilerin az farkla çoğunluğa sahip olduğu yerel parlamentoda olası bir hükümete güvenoyu çıkıp çıkmayacağı henüz bilinmiyor. Yapılan yorumlar yeni bir hükümetin kurulmasının aylar sürebileceği yönünde.

Rajoy, Katalonya’da hükümet kurulmasının diyalogdan ve Katalan halkının tamamı ile müzakereden geçtiğini savundu. İspanya Başbakanı bunun sürecin başlangıcı için önemli bir adım olduğunu işaret ederek geçen yıl yapılan seçimlere tüm halkın katılmadığını hatırlattı.

Rajoy’un bu açıklamaları bağımsızlık hareketini sonlanması ve İspanya’nın karşı karşıya kaldığı en kötü siyasi krizin çözümünü sağlamasını ümit ettiği 21 Aralık’taki seçimlerden sonra geldi. Ancak yine de ayrılıkçıların küçük bir çoğunluğunun hükümetin oluşumunu hızlı bir şekilde engelleyebileceği ifade ediliyor.

İspanya ekonomisinin beşte birini oluşturan Katalonya’daki siyasi kriz, turistlerin bölgeyi ziyaret etmeyi bırakmasına ve bölgedeki en büyük iki banka da dâhil olmak üzere 3 binden fazla şirketin İspanya dışına çıkarak Madrid ekonomisine zarar vermesine neden oldu.