DEAŞ’ın kalesi sayılan Rakka düştü. Dün SDG şehri tam olarak ele geçirdi. İçerideki DEAŞ militanları, içeriği bilinmeyen bir anlaşmayla kentten ayrıldı.
SDG, DEAŞ’la savaşın bitmesiyle birlikte şehirde temizlik hareketinin başladığını bildirdi. Bazı bilgilere göre teslim olan herkes serbest bırakılacak.
ABD ise Rakka’da hala 100 civarında DEAŞ militanın olduğunu söylereyek SDG’nin Rakka’nın yüzde 90’ını aldığını açıkladı. ABD kentten bir anlaşma sonucu çıktığı söylenen DEAŞ militanlarıyla ilgili bir açıklama yapmadı.
Yabancı savaşçıların nereye gittikleriyle ilgili bilgiler çelişiyor. SDG, 275 DEAŞ savaşçısının iki gün önce kendilerine teslim olduklarını açıkladı ancak akibetleriyle ilgili bir bilgi vermedi.
Konuyla ilgili Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin yaptığı açıklamada ise Uluslararası Koalisyon Güçlerinin şiddetli çatışmaların ardından teslim olan militanların şehirden çıkmalarını engellediğini söyledi.
DEAŞ militanları Deyr-i Zor’a gitti
Rakkalı Ebu Muhammed’in Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamaya göre önceki gün yapılan anlaşma çerçevesinde yabancı savaşçılar Suriyeli kafilenin içinde şehirden ayrıldılar ve çoğu Deyr-i Zor’a gitti. Bazı militanlar sahte Suriye kimliği taşıyorlardı. Çıkan en son grup ise bölge hastanesinde tedavi görmüş militanlardı.
İnsan Hakları Gözlemevi lideri Rami Abdurrahman, Şarku’l Avsat’a şunları söyledi, “Fas asıllı olup yabancı kimlik taşıyan militanların 130- 150 civarında. Şehirde bulunan yaklaşık 1300 militanın çoğu sivillerin arasına girerek bu ay aşiret liderleriyle yapılan anlaşma uyarınca şehirden çıkmayı başardı. Şu anda şehir militanlardan temizlendi. Kamyonlar üzerinde 300 militanın şehirden ayrılışlarının da resimleri bulunmakta. Bunlardan bir kısmı Deyr-i Zor’a bir kısmı da Tabka’ya doğru hareket etti.”
Yabancı militanların akıbeti konusunda belirsizlik sürüyor
Anlaşma daha önce DEAŞ’la yapılan anlaşmalara benzer şekilde bazı maddeler içeriyor. Buna göre teslim olan militanlar aşiret liderlerini öldürme olayına karışmamışlarsa bırakılacaklar aksi halde ilgili yerlere gönderilecekler. Ancak Abdurrahman’ın işaret ettiği gibi yabancı savaşçılarla ilgili belirsizlik sürüyor. Abdurrahman, “Onlar, Suriyeli militanlar gibi mi muamele görecek ya da vatandaşları olduğu ülkelere mi iade edilecekler. Hala belli değil” şeklinde konuştu.
Öte yandan Uluslararası Koalisyon Sözcüsü yaptığı açıklamada, yabancı savaşçıların hangi şartlarda olursa olsun Rakka dışına çıkarılmasına karşı olduklarını söyledi. Sözcü “Onlara karşı tutumumuz savaşmak ya da onları teslim almak dışında birşey değildir” dedi.
PYD’nin resmi sözcüsü Talal Sülo’nun AFP’ye yaptığı açıklamada şehre tam olarak hakim olduklarını belirterek, “Şu anda operasyonlarımızı bölgede uyuyan hücrelerin varlığını araştırmak ve şehri mayınlardan temizlek için sürdürüyoruz. Yakında şehrin kurtarıldığını resmi olarak da açıklayacağız” ifadelerini kullandı.
DEAŞ, en-Naim Kavşağı’ndan çekildi
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin bildirdine göre DEAŞ militanları iki hafta önce en-Naim Kavşağı’ ndan çekilmelerine rağmen arkalarında bıraktıkları mayınlardan dolayı SDG burada tam hakimiyet sağlayamadı.
Bu bölge 2014’ten beri DEAŞ’ın idamlarının, toplu katliamlarının yapıldığı bir alana dönüşmüştü. Bu nedenle burada yaşayan halk bölgenin ismini Devar-i cehennem olarak değiştirmişti.
Aşiret liderlerinin yaptığı anlaşmayla 300 DEAŞ militanının bölgeden ayrılmasıyla son günlerde SDG hızlı bir şekilde şehri kontrolü altına aldı. AA