Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rakka’daki mülteci kampı “Umut Projesi” ile hayat buluyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rakka kentinin kuzeybatısındaki Ayn İsa Kampı’nda, “Umut Projesi” alanında yer alan oyun sahasının ortasında bir futbol topunun önünde bir çocuk ve kendisine eşlik eden iki oyuncu duruyor. Heyecanla başlangıç düdüğünü bekliyorlar.

Bir dakika sonra üçüncü oyunca koşarak “Macit, top bana geçti!” ‘diye bağırıyor. Tam arkasında duran Velid’in yanıtı ise “Kaleye yönel!” oluyor. Rakip takım, Macit ve ekibine doğru koşmaya başlıyor..

Bu sahne, Ayn İsa Kampı’nda sergilenen ilk tiyatro gösterisinin açılışından.. Kaptan Macit’in tiyatroda anlattıkları Rakka’daki çocukların yüzlerini gülümsetiyor. Çünkü şehrin yıkımından ve DEAŞ’ın saldırılarından sonra Rakkalı çocuklar hem çocukluklarından hem de oyunlarından yoksun kaldılar.

Kamptaki kadınlar ve çocuklar, geçtiğimiz ayın ortasında DEAŞ’ın düzenlediği son saldırılar nedeniyle Rakka’yı terk etti. Nisan 2017’den bu yana yarısını çocukların oluşturduğu çeyrek milyondan fazla insan, çatışmalar sebebiyle evlerinden çıkmaya zorlandı.

Uluslararası işbirliği sürüyor

Japonya, UNICEF ile işbirliği içinde Kaptan Macit’n hikâyesinin 100 kopyasını çıkartarak, Ayn İsa Kampı’nda dağıttı.

Kampta faaliyet gösteren aktivistlerden yapılan açıklamalar Umut Projesi kapsamında, oyun ve etkinliklerle moralleri yükseltmeye çalıştıkları yönde. Proje “çocuk dostu” olarak niteleniyor. Çocuklara yönelik psikolojik desteğin de sağlandığı projeyle sağlık farkındalığı yaratılıyor ve hareket becerileri kazandırılıyor. Ayrıca hafızayı canlandırmak için oyunlar oynanıyor.

UNICEF tarafından destleklenen Umut Projesi, çocukların yıllarca süren şiddetle ve sürgünle yüzleşmelerine yardımcı olmayı hedefliyor. Çocuklar, proje için belirlenen çadırlarda düzenlenen organizasyonlara katılıyor, verilen eğitimlerde iletişime geçme yetileri kazanıyor. Ayrıca bu merkezlerde çocukların dans, oyun, çizim ve okuma etkinlikleriyle eğlenmesi sağlanıyor.

Ayn İsa Kampı’nda yürütülen projenin sorumlusu Muhammed el-Hüseyin Muhammed, merkezin UNICEF’in desteğiyle “Bağış ve Hayırseverlik Derneği”ne bağlı olarak çalıştığını belirtiyor. Muhammed, kamp dâhilindeki projenin ilk programının 1 Temmuz’da başladığını söylüyor:

“1 Temmuz’da başlayan proje 5 kısımdan oluşuyor. Dikiş, nakış, dokuma, kadınların desteklenmesi ve yetkilendirilmesi konusunda özel bir çalışmamı var. Ayrıca durum yönetimi bölümü, risk eğitimi bölümü, animasyon, resim ve müzik etkinlikleri de mevcut.”

Umut Projesi, önümüzdeki yılın ocak ayının sonuna kadar 3 aylık yeni faaliyet dönemine başladı. 6-18 yaşları arasındaki yaklaşık 350 çocuğun projeden faydalanması hedefleniyor. Çocuklar, her hafta üç günlük bir projeye katılıyor ve her gün 1 buçuk saatlleriini eğlencelere dahil olarak geçiriyor. Muhammed yaptığı açıklamada, “Merkez eğitimsel değil. Biz, çocuklara yönelik psikososyal destek verilmesi çerçevesinde çalışıyoruz. Ayrıca çocuklara ücretsiz hikâyeler dağıtıyoruz” ifadelerini kullandı.

Umut Projesi’ndeki etkinliklerin temel amacının çocukları savaş döngüsünden uzaklaştırıp, okul dönemine ve normal yaşama alıştırmak olduğu belirtiliyor.

Kadınlara yönelik hazırlanan projelere ilgi büyük

Rakka’daki şiddetten kaçan Sadiye 35 yaşında. O da diğer kadınlarla birlikte dikiş ve dokuma sanatlarını öğrenmeye çalışıyor. Öğrenmek ve zamanını yararlı bir şeyle geçirmek istediğini söyleyen Sadiye “Kampta yapacak hiçbir şey yok. Sürgünden önce dikiş dikiyordum. Ama artık ailemi desteklemek için yeni bir beceri kazanmaya çalışıyorum” diyor.

Nakış ve tekstil bölümünün direktörü Basma el-Ulyan, bölümün faaliyetlerine 40 kadının katıldığını belirtiyor. Bütün çalışmaların dokuma, dikiş, nakış ve örme ile ilgili olduğunu söyleyen Ulyan aynı zamanda kadınlara psikolojik destek de sağlandığını vurguluyor..

Projeyle mayınların tehlikeleri hakkında da farkındalık yaratılmaya çalışılıyor. Üçüncü çadır mayın çizimlerine ve işaretlere ayrılmış durumda.

Proje yönetimi, mesajı doğru vermek için çocuklara renkli görüntüler gösteriyor. Çadırda öğretmenlik yapan İsmail, çocukların ders kitapları, geleneksel yöntemlerle bilimsel terimleri anlamadığını söylüyor. Bu sebeple resme güvendiklerini, çünkü bu yöntemle çocuğun zihnine daha hızlı ulaşabildiklerini kaydediyor.

UNICEF, Umut Projesi kapsamında savaş kalıntılarının tehlikeleri üzerine Mishwar dergisinin binlerce kopyasını dağıtıyor. Böylece, Rakka kırsalında, mayın ve bubi tuzaklarıyla kaplanmış şehirdeki halkın bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.

Proje yöneticisi Muhammed, sağladıkları destek ve farkındalık sayesinde güvenin yeniden sağlanmasının önemine dikkat çekiyor. Projeye katılanların kalbinde yaşam sevincini yeşertmeye çalıştıklarını söylüyor.