Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Riyad ve Paris, el Ula Antik Kenti’nin restorasyonu için anlaşma imzaladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suudi Arabistan’ın, el Ula kentindeki Kraliyet Komisyonu, el Ula Antik Kenti’ndeki tarihi yerlerin restorasyonu, arkeolojik kazılar yapılması, çıkan tarihi kalıntıların korunmaya alınarak müzeler kurulması için Fransa ve Suudi Arabistan arasında işbirliği anlaşması imzalandığını duyurdu.

Komisyon, söz konusu anlaşmanın Suudi Arabistan’ın dünya mirasını koruma ve tanıtma konusundaki taahhüdünün yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki ortaklarıyla kültürel miras ve turizmin gelişiminin önemini kabul ettiğinin bir yansıması olduğunu belirtti.

Kraliyet Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, el-Ula’nın mirasını ve tarihi yerlerini korumak ve geliştirmek için iki ülke arasında yapılan anlaşmanın uzun vadeli bir ‘kültür, miras ve turizm geliştirme’ projesinin hedeflerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak çalışmaları içerdiği belirtildi.

Anlaşmanın, 2030 Vizyonu’nun hedefleri doğrultusunda, Suudi Arabistan’da gelişmiş bir ekonomi inşa etme çabalarını, ülkenin mirasını, Arap medeniyetleri ve yerel değerleri desteklemek için büyük öneme sahip olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada turizm, misafirperverlik, sanat, arkeoloji ve mirasın korunması konularında olağanüstü başarılı olan Fransa’nın ayrıcalıklı bir ortak olduğuna işaret edildi.

Açıklamada ayrıca, anlaşmanın, el-Ula’daki Kraliyet Komisyonu Başkanı Prens Badr bin Abdullah bin Farhan Al Suud ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian tarafından imzalandığı bilgisi verildi. İki ülke arasında yapılan anlaşmanın kültürün, tarihi mirasın, doğa ve insan kaynaklarının korunmasına ek olarak, el Ula Antik Kenti’nin kültürel, ekonomik ve turizm gelişiminde bilgi paylaşımını da içerdiği vurgulandı.

Anlaşma ile Antik Kent’in kültürel kimliğinin tanıtılması, otelcilik sektörünün gelişimi, sürdürülebilir turizmin teşvik edilmesi, çevrenin korunması, yerel ekonominin gelişimi için el sanatları sektörünün tanıtılması, ulusal yeterliliklerin ve kapasitelerin geliştirilmesi, kültürel ve sanatsal çalışmaların arttırılması gibi hedeflere ulaşılacağı da ifade edildi.

Anlaşmaya göre Fransa, bölgede arkeolojik kazılar yapacak, çıkan kalıntıları korumaya alacak ve müzeler kuracak. Ayrıca bölgelerin planlamasını yaparak altyapısını ve ulaştırmasını da oluşturacak. Otellerini hizmete sokacak.

Açıklamada, Fransa’nın söz konusu çalışmalar için 10 yıl süreli bir proje başlatacağı, bölgede turizmin geliştirilmesi, arkeolojik tasarımı, müze haline getirilmesi, sektör aktörleri ve çalışanlarının eğitimi gibi konularda da çalışmalarda bulunacağı kaydedildi.

El Ula Kraliyet Komisyonu, ortaklık çerçevesinde çalışmaya başlamak için önde gelen uluslararası akademik kurumlardan Campus France ile 2018 sonbaharında el Ula’dan öğrencileri kabul etmesi yönünde bir mutabakat anlaşması imzalandığı bilgisini de verdi.

Suudi-Fransa CEO Forumu’nda imzalanan anlaşma ile Suudi gençlerine Suudi Arabistan’da sürdürülebilir ekonomik dönüşümünü sağlamak için eğitim programları da verilecek.

Ayrıca gelecek yıl Paris’te el Ula Antik Kenti’nin kültürel ve tarihi hazinelerini tanıtmaya yönelik bir ziyaret fuarının kurulması ve organizasyonu için merkezi Paris’te bulunan Arap Dünya Enstitüsü ile bir mutabakat anlaşması imzalandı.

El Ula Antik Kenti, Kraliyet Komisyonu Başkanı Prens Badr bin Abdullah bin Farhan Al Suud, temmuz 2017’de kurulan Komisyon’un Antik Kenti korumayı ve sahip olduğu tarihi değerleri yeniden canlandırmayı hedeflediğini söyledi.

Komisyon Başkanı, anlaşmanın imzalanmasının el Ula’nın mirasını ve doğasını koruma ve bölgenin tesis ve altyapısının gelişimi için uluslararası öneme sahip ortaklıklar kurma sürecinin devamı olduğunu belirtti.

Komisyonun uluslararası ekoturizm standartlarına olan bağlılığını dile getiren Prens Badr, projeden ilk yararlanacak olanların kent sakinleri olacağını da sözlerine ekledi.

Fransa Cumhurbaşkanı’nın el Ula Özel Temsilcisi Gerard Misterla, bu anlaşmanın iki ülke arasındaki ortaklığı temsil ettiğini ve kültürel değişimin teşvik edilmesine katkıda bulunmanın temelini oluşturduğunu söyledi.

Misterla yaptığı açıklamada “Bu ortak girişim ile deneyimlerimi paylaşmaktan onur duydum. Anlaşma hedeflerinde başarı sağlanması için Fransız uzmanların koordinasyon çalışmalarına katkıda bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan el-Ula Antik Kenti, eski Lihyanitler’in (Dedanitler) başkentiydi.

2000 yıllık arkeolojik kalıntıların bulunduğu kent, 22 bin 561 kilometrekarelik bir alana sahip olup Medine’den 300 km uzaklıkta yer alıyor.

El Ula Kraliyet Komisyonu, dünyanın dört bir yanından birçok ortak, kurum ve üniversite ile çalışarak kentin doğal potansiyelini kullanarak geliştirilmesi ve korunması için stratejik planlar geliştirmeye devam ediyor.

Komisyon, Amerikan ve İtalyan profesyonel danışmanlardan oluşan bir ekiple birlikte çalışmanın yanı sıra halihazırda İngiltere ve Avustralya’dan seçkin üniversitelerle ortaklaşa arkeoloji ve tarihi miras araştırma programını da uyguluyor.