Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Riyad’daki ‘Geleceğe Yatırım Girişimi Konferansı’na 140’dan fazla kurum katılıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Riyad/Fethurrahman Yusuf

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF), Riyad’da bugün başlayarak 3 gün sürecek olan ve 40’tan fazla toplantıya sahne olacak ‘Geleceğe Yatırım Girişimi 2018’ (FII) konferansına ilişkin açıklamalarda bulundu. Fon, 140’ın üzerinde uluslararası kurumdan gelen liderlerden, yatırımcılardan ve firma temsilcilerinden 100’ün üzerinde konuşmacının konferansa katılacağını duyurdu.

Açık tartışmaların ve atölyelerin eşlik edeceği konferans kapsamında dönüşüm yatırımları, bir fırsat kaynağı olarak teknoloji ve insan gücü kapasitesini artırma başlıklarında 3 temel noktaya odaklanan yan forumlar da gerçekleşecek. Ayrıca küresel çapta 17 kurumla kurulacak ortaklıklar ve büyüme fırsatlarını teşvik etmede yatırımın rolüne değinilecek.

Konferanstaki oturumlar arasında özellikle geleceğe yönelik ortak bir vizyon geliştirme olasılığının tartışılacağı ‘Tek Dünya’, sermaye yatırımlarının inovasyonun geleceği için ne derece değiştiğinin tartışılacağı ‘Teknolojinin Öncüleri’, yeni ekonomi çağında rekabetin gücünü korumaya yönelik ‘Sermaye Akışı’, gelişen ekonomilerde finansal piyasaların nasıl geliştirileceğinin tartışılacağı ‘Pazar Dinamikleri’ de gündeme gelece. Söz konusu oturumlar arasında ayrıca şifreli paraların dünya ticaret sahnesindeki etkilerinin ele alınacağı ‘Dijital Para Birimleri’, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma konusunda ‘Daha iyi iş ortamı’ ve NEOM, Kızıl Deniz Projesi ve Qiddiya Projesi gibi iddialı projelerdeki son gelişmelerin konuşulacağı ‘Dev Projeler’, sıra dışı teknolojik gelişmelerin inceleneceği ‘Sürükleyici Teknoloji’ ve ‘Sağlıkta Gelişim’ ile ‘Kentlerin Geleceği’ de yer alacak.

Joatha Danışmanlık Merkezi başkanı olan Suudi ekonomist Dr. İhsan Ebu Halika, konferansa ilişkin Şarku’l Avsat’a şu değerlendirmelerde bulundu:

“FII konferansının ikincisi Suudi Arabistan’ın geçen yıla kıyasla hızla büyüdüğü bir dönemde gerçekleşiyor. Ayrıca bu yıl ve sonrasında yüzde 2,5’in üstünde bir büyüme beklentisi var. Suudi Arabistan’ın finansal gücünü yeniden güvence altına alan sıçramanın olduğu bir dönemde bütçe, geçen yılın aynı dönemine kıyasla daralırken, devlet finansmanını yeniden yapılandırdı ve gelirlerin artmasına rağmen harcamaları başarılı bir şekilde kontrol etti.”

Ebu Halika’ya göre bu durum, Suudi Arabistan’ın ekonomik performansı ve 2017 yılına kıyasla büyüme beklentilerinin Moody’s gibi önde gelen kredi derecelendirme kuruluşları tarafından verilen iyi puanlarla ilgili. Büyüme ve genel ekonomik performans beklentileri, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), Suudi Arabistan’ın geçen yıl yüzde 1’in altındaki daralmaya kıyasla 2,4 ila 2,5’lik büyüme oranı tahmininde bulunmasından kısa bir süre sonra geldi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen FII konferansında, geçen yıl birçok girişimle ilgilendiklerini ifade eden bazı ortakların ilgisi oldukça yoğun. Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın NEOM Projesi’ni duyurmasının hemen ardından Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RFPI) Rusya’nın projede teknik bir ortak olmayı istediğini ve Suudi Arabistan’ın coğrafi konumu, lojistik hizmetleri ve birçok endüstri için bir merkez olmasıyla ilgilendiğini açıkladı.

Suudi Ekonomist Dr. Ebu Halika söz konusu duruma ilişkin yaptığı açıklamada herkesin Suudi Arabistan’ın yatırım yöneliminin Vizyon 2030 ile uyumlu olduğunun ve başlatılan girişimlerin yalnızca Suudi Arabistan için değil, herkes için fırsat olduğunu bildiğini söyledi. Bu durumu Suudi Arabistan hükümetinin kendi özel kaynaklarından elde ettiği ekonomik ve yatırım momentumuna sahip olmasına bağladı. Fonun programının, ekonomiyi çeşitlendirmeye yönelik Vizyon 2030 kapsamındaki ana programlardan biri olduğunu söyleyen Dr. Ebu Halika, bu programın eğlence ve kültür gibi yeni sektörler ile sağlık gibi geleneksel sektörlerdeki birçok şirket için büyük fırsatlar sunduğunu vurguladı.

Paris merkezli Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Başkan Yardımcısı Yasin Âl Surur, Şarku’l Avsat’a yaptığı değerlendirmede “FII konferansı, Suudi Arabistan’ın hızlı ve somut gelişimiyle dünyanın ilgisini çeken bir merkez haline geldiğini kanıtladı” ifadelerini kullandı. Suudi Arabistan’ın dünya ekonomisinde en etkili 20 ülkede önemli bir rolü ve gelişmekte olan ülkelerle ile sıkı bir bağı olduğunu vurgulayan Âl Surur, Suudi Arabistan’ın geleceğe dönük vizyonu göz önüne alındığında sağlam bir ekonomiye sahip olduğunu ve gayri safi yurtiçi hasılada petrol dışı gelirdeki artışın bunun bir göstergesi olduğunu kaydetti. Yasin Âl Surur ayrıca küresel rekabetçilik raporuna göre Suudi Arabistan’ın ekonomik büyüme ve rekabetçilik açısından 41’inci sıradan 39’uncu sıraya yükseldiğine dikkat çekti.

Moody’s’in Suudi Arabistan’ın kredi notunun ‘A1’ seviyesinde olduğunu ve istikrarlı bir görünüm seyrettiğini açıkladığına işaret eden Âl Surur, ayrıca küresel ekonominin karşılaştığı zorluklara rağmen 2018 yılında 2,5 olan GSYH büyümesini 2019’da 2,7’ye çıkarmasının beklendiğini vurguladı. Son olarak Âl Surur, Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 çerçevesinde iç kaynaklara dayalı olarak gerçek ortaklarla işbirliği yapmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Suudi Arabistan’daki Lübnan Çalışma ve Yatırım Konseyi Sekreteri Rebi el-Emin de Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte FII konferansının bu yıl toplanmasının Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 hedeflerini gerçekleştirmek üzere ulusal dönüşüm programı çerçevesinde ekonomik reform programları ve planlarını sürdürmeye yönelik arzusunu ve ciddiyetini yansıttığını söyledi. Suudi Arabistan ekonomisinin gücünü gösteren iyi büyüme oranları yansıttığına dikkati çeken Emin, “Moody’s’in Suudi Arabistan’a verdiği ‘A1’ notu, dünyanın bu ekonomiye duyduğu güveni pekiştiriyor” ifadelerini kullandı.