Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rohingya Müslümanlarının yaşadığı bölgedeki çatışmalarda 400 kişi öldü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Myanmar’ın güneybatısında Rohingya Müslümanlarının yaşadığı Arakan eyaletinde; resmi verilere göre, baskıların en şiddetlisi yaşanıyor. Bir haftadır tırmanan çatışmalarada yaklaşık 400 kişinin öldüğü bildirildi. Ang San Su Çi, Batı kamuoyunda, Myanmar’daki yaklaşık 1.1 milyon Rohingyalı Müslümanın haklarını ayrımcılığa karşı korumamakla suçlanıyor.

Rohingya uzmanı ve Arakan Projesi Direktörü Chris Lewa, güvenlik güçleri, Arakan köylerine saldırdı, evleri yaktı ve kaçan Rohingyalar’a ateş açtı. Burada kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere 130 kişi öldürüldü. Bu bölge ekimden bu yana basına kapalı. Hiçbir gazeteci bağımsız olarak bölgeyi ziyaret edemiyor. Burma hükümeti, olaylarla ilgili Fransız basınına cevap vermedi” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) kaynakları, Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA) adlı örgütün, polis karakollarına ve Arakan eyaletindeki bir ordu üssüne yaptıkları saldırıların çatışmalara neden olduğunu, bundan dolayı da 38 bin Rohingyalı’nın, Myanmar’dan Bangladeş’e kaçtığını belirtti.

BM, Müslüman azınlığın etnik temizliğine ilişkin, Myanmar (eski Burma) hakkında hazırlanan raporda, merkezi hükümete uyarıda bulundu. Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan son raporda; Myanmar güvenlik güçlerinin, Rohingya nüfusunun yoğun olduğu yerlerdeki askeri operasyonlarda yaşanan insan hakları ihlallerine vurgu yaptı.

Yetkililerin Cuma günü yaptığı açıklamaya göre, “31 Ağustos’a kadar 38 bin kişinin Bangladeş sınırını geçtiği tahmin ediliyor”.

Myanmar Ordusu ise , ‘radikal teröristlere’ karşı temizlik uyguladığını iddia etti.

Rohingyalılar’a göre Myanmar güçleri; yerleşim birimlerini ateşe verip katliamlar yaparak, Müslüman nüfusu ülkeden sürmeyi amaçlıyor.

Myanmar Ordusu, ARSA militanları ile çıkan çatışmalarda ve operasyonlarda yaklaşık 370 ARSA militanı, 13 güvenlik görevlisi, iki hükümet yetkilisi ve 14 sivilin öldüğünü bildirdi.

BM’ye göre, olayların başlangıcından bu yana Bangladeş’e 27 binden fazla insan girerken, 20 bin kişi de sınırda kalmış durumda. Bunların çoğu Rohingya mültecileri.

En son şiddetli çatışmalar, ARSA örgütünün 30 polis karakoluna yönelik saldırıları sonucu çıkmıştı.

Onbinlerce Rohingya Müslüman, komşu ülke Bangladeş’e sığındı. Bangladeş, önceki şiddet dalgaları sonrası ülkesine sığınan en az 500 bin Rohingya mültecisine sahip.

Öte yandan, Myanmar Medya Anlaşmazlıklarının Çözümü Ulusal Komisyonu, sekiz gazeteci ve insan hakları savunucusuna karşı açılan davanın düşürüldüğünü açıkladı.

Son aylarda bazı gazeteci ve eylemcilerin Ordu’yu eleştirmeleri dolayısıyla tutuklanmaları, uluslararası kamuoyunda tepkilere neden oluyor.