Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) çarşamba günü yaptığı açıklamada, çalışmalarını birkaç ay daha devam ettirebilmek için bir takım yeni mali taahhütler aldığını, ancak uzun vadeli çalışma konusunun hala netlik kazanmadığı uyarısında bulundu. İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen bağış konferansında, UNRWA’ya 100 milyon dolar ek kaynak sağlandı.
ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz Ocak ayında sürpriz bir açıklama ile Filistinlilere yardım çalışmalarında bulunan UNRWA’ya yönelik yaklaşık 446 milyon doları bulan ABD yardımlarının donduracağını duyurmuştu.
UNRWA’ya 100 milyon dolar ek kaynak sağlandı
İtalya’nın başkenti Roma’da dün UNRWA için bir bağış konferansı düzenlendi. Konferansta UNRWA’nın, eğitim, sağlık ve gıda güvenliği ile ilgili temel hizmetlerini karşılayabilmesi için dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden UNRWA’ya 100 milyon dolar ek kaynak sağlandı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, konferans sonrası gazetecilere verdiği demeçte, “Bugün çok önemli bir ilk adım atıldı. Ancak daha fazla paraya ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.
ABD yardımların büyük bir kısmını kesti
Washington, Filistinli mültecilere yardım etmek için 1949 yılında kurulan UNRWA’ya yılda yaklaşık 350 milyon dolar yardım sağlıyordu. Ancak bu yıl şuana kadar sadece 60 milyon doların üzerinde bağışta bulundu. BM yetkilileri, ABD’nin yardımlarının 2018’de daha fazla azalmasından korkuyor.
Konferansa, 70 ülkeden temsilciler katıldı
ABD Başkanı Trump, Ocak ayında yaptığı açıklamada, Filistinlilerin İsrail ile barış görüşmelerini sürdürmeyi kabul etmediği sürece ABD’nin UNRWA’ya yardımlarını donduracağını açıklamıştı. İsrail ve Filistin arasındaki görüşmeler 2014’ten bu yana dondurulmuştu. Yakın bir zamanda da yeniden başlaması beklenmiyor. 70 ülkenin ve kuruluşun elçileri, finansman krizini tartışmak üzere Roma’da bir araya geldi.
UNRWA’nın içinde bulunduğu mali krize yardım sağlamak üzere gerçekleştirilen Roma konferansına çeşitli ülkelerden 70 kadar temsilci katıldı. UNRWA Genel Komiseri Pierre Krahenbühl, toplantının Filistinli mültecilere, dünyanın onları terk etmeyeceğine dair bir mesaj gönderdiğini kaydetti. Krahenbühl, UNRWA’ya fon sağlayan ülkeler arasında Fransa, Kanada, İsviçre, Türkiye, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore, Meksika, Slovakya ve Hindistan’ın olduğunu belirterek, daha fazla ayrıntı vermedi.
“346 milyon dolara ihtiyaç var”
UNRWA Genel Komiseri, yaptığı açıklamada, “Bu UNRWA’nın bütçesindeki açığı kapatmak için atılan ilk adım. Paranın geri kalanının da sağlanmasına ihtiyaç var” şeklinde konuştu. ABD’nin 2017’de sağladığı 360 milyon dolarlık kaynağı kestiğini ve bu yıl şuana kadar yalnızca 60 milyon dolarlık bir yardımda bulunduğuna işaret eden Krahenbühl, UNRWA’nın bu nedenle, 2018’in sonuna kadar hizmetlerini sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu 346 milyon doları almaya çalıştığını kaydetti. Konferansta toplanan bağışların UNRWA’yı destekleyeceğini belirten Krahenbühl, “Bu miktar, UNWA’ya yaza kadar yeterli olacaktır” ifadelerini kullandı.