Rus bilim insanları 45 gün boyunca dondurucuda bekletilen kurbağa kalbini yeniden canlandırmayı başararak organ naklinde çığır açacak bir başarıya imza attı. Bir süredir üzerinde çalışılan deney, organın dondurulmuş haldeyken de yaşamsal işlevlerine mümkün olduğu kadar uzun süre devam etmesini sağlamayı amaçlıyor.
Yapılan deneyler sırasında bilim insanları, bir kurbağanın kalbini bir buçuk ay boyunca eksi 196 derecede dondurarak daha sonra yeniden canlandırdı. Yapılan testler, kalbin normal faaliyetlerine devam ettiğini gösterdi.
Rus bilim insanlarının başarısı, organ nakli alanında yeni bir sayfa açarak insanların hayatlarını kurtarmaya katkıda bulunacak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Organ nakilleri artık birçok hastanede yapılsa da, organın donörün vücudundan çıkarıldıktan sonra da fonksiyonlarına bir süre daha devam edebilmesi için çalışmalar sürüyor. Örneğin kalp naklinde, kalbin hastaya aktarılmasından önce korunabildiği süre en fazla altı saat ve bu süre her zaman nakil için yeterli olmayabiliyor.
Konuyla ilgili yapılan çalışmalar, daha sonra kullanılmak üzere bekletilen organların yaklaşık yüzde 60’ının kullanılmaz hale geldiğini ortaya koyuyor, çünkü hücreler belli bir süre sonra hayati fonksiyonlarını yerine getirememeye başlıyor ve böylece organlar işe yaramaz hale geliyor.
Rusya’nın İleri Araştırmalar Kurumu, bir süredir organların dondurularak süresiz korunabileceği ve bu süre zarfında yaşamsal faaliyetlerine devam edebileceği modern bir yöntem üzerinde çalışıyordu.
Projeyi yürüten ekibin başında bulunan Anatoly Kovtun, söz konusu başarının organ naklinde devrim yaratacağını söyledi. Kovtun, dondurulan organlardan oluşan bir organ bankası kurularak binlerce hastanın hayatının kurtulmasının mümkün olabileceğini belirtti.