Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rusya: BM’nin Han Şeyhun raporunda çelişkiler var | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya Dışişleri Bakanlığı bugün bir açıklama yaparak, BM’e bağlı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) tarafından hazırlanan raporu, çelişkili ve teyit edilmemiş kanıtlar kullanıldığını belirterek eleştirdi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, OPCW tarafından hazırlanan ve İdlib’in Han Şeyhun kasabasındaki kimyasal saldırıdan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı sorumlu tutan raporu eleştirdi.

Ryabkov, “Suriye’deki jeopolitik stratejik hedeflerine ulaşmak için bu raporu bir silah olarak kullanmak isteyen rakiplerimizin aksine biz, bu belgenin içeriğini sakince ve profesyonelce inceliyoruz. Analizin sonuçlarını kısa süre içinde açıklayacağız” dedi.

BM’ye bağlı OPCW tarafından sunulan raporda, 4 Nisan’da Han Şeyhun’da düzenlenen ve 87 cana mal olan sarin gazı saldırısının arkasında Suriye rejimi olduğu açıklanmış. Raporda, “Oluşturulan heyet, 4 Nisan 2017’de Han Şeyhun’da düzenlenen sarin gazı saldırısının arkasında Suriye Arap Cumhuriyeti’nin olduğu sonucuna varmıştır” ifadeleri yer almıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye Hava Kuvvetlerine ait bir jete sarin yüklü bombalar yüklendiği sonucuna vardığı Şayrat Hava Üssü’ne 59 Tomahawk füzesi fırlatarak saldırıda bulunmuştu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü yaptırım çağrısı yaptı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, raporun yayınlanmasının ardından, Han Şeyhun’a yapılan kimyasal saldırıdan sorumlu tutulan Suriye rejimine karşı yaptırım çağrısında bulundu.

Örgüt, “BM Güvenlik Konseyi’nin, Suriye’de kimyasal saldırılardan sorumlu kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulayarak hesap verebilirliği sağlamak için hızlı bir şekilde hareket etmesi gerekir” açıklamasında bulundu.

Doğu Guta’da yüzlerce kişi ölmüştü

Suriye rejimi, kimyasal silah kullandığını sürekli reddetti. Şam yakınlarındaki Doğu Guta bölgesindeki Sarin gazı saldırısında da yüzlerce kişi ölmüş, parmaklar yine rejimi göstermişti.

Öte yandan, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Başkanı Zeid Ra’ad el-Hüseyin yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu, “Şam’ın doğusundaki kuşatılmış banliyölerde yaşanan insani durum şok edici. Çatışmanın tarafları, kuşatılmış durumda olan en 350 bin Suriyeliye gıda ve tıbba erişim izin vermelidir”