Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rusya, dünyada ilk yüzen nükleer santralini harekete geçirdi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya, 19 Mayıs’ta eleştirmenler tarafından “nükleer Titanik” olarak nitelendirilen ilk yüzen nükleer santralini harekete geçirdi. Bu bağlamda Moskova’nın uzak kutup bölgelerinde petrol kaynakları geliştirme çabalarını desteklemek üzere gerekli güç elde edebileceği ifade edildi.

St. Petersburg’ta inşa edilen Akademik Lomonosov, geçtiğimiz Perşembe günü Murmansk şehrine ulaştı. Gemi, şehre demir atarken medyaya da sunuldu. Fransız Haber Ajansı AFP’nin aktardığına göre, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) Başkanı Aleksey Lihaçev, geminin Rusya ulusal marşı ile karşılandığını belirtti.

Lihaçev, yeni enerji santralini “dünyada ilk” ifadeleriyle nitelendirirken, Rosatom şirketinin ve Rusya nükleer enerji sektörünün küresel alanda lider rolü oynadığını vurguladı. “Bugünün Kuzey Kutbu için bir sembol haline gelmesini umuyorum” diyen Aleksey Lihaçev, Rosatom’un gelecek yıllarda orta ölçekli nükleer tesisler ve mobil kuruluşlara öncülük edeceğini vurguladı.

144 metre uzunluğunda, 30 metre yüksekliğinde ve 21 ton ağırlığında olan dev geminin, 35 megawatt kapasiteli iki nükleer reaktör içerdiği belirtildi.

Yüzen santral, 2019 yazında Rusya Federansyonu’nun kuzeydoğusundaki en uzak bölgesi olan Çukotka’daki Pevek limanına çekilecek. Santral, üzerindeki iki platformdan 200 bin kişilik bir kentin, yani Pevek’de yaşayan 5 bin kişiden daha fazla bir nüfusun ihtiyacını giderecek düzeyde ısı ve enerji sağlayabilecek.

Ancak santral, sadece bu şehre enerji sağlamak için Pevek’te olmayacak. Zira santral, Rusya petrol ve doğal gaz kaynaklarını araştırmak için Kuzey Kutbu’na doğru genişlerken, ağırlıklı olarak petrol platformlarına ve uzak alanlara enerji sağlamak için de kullanılacak.

Bu çerçevede Moskova’daki Enerji ve Finans Enstitüsü’nden Sergey Kondratiev, “Düşünülen şey, elektrik ihtiyacının olmadığı Rus Arktik bölgelerinde kullanılabilecek düşük kapasiteli mobil enerji santralleri sağlamaktır” şeklinde konuştu. Kondratiev ayrıca, geleneksel enerji santrallerinin inşasının karmaşık ve maliyetli olduğunun da altını çizdi.

Rosatom’daki yüzen nükleer santralin üretiminden ve işletilmesinden sorumlu Vitaly Trutnev ise yaptığı açıklamada, söz konusu birimlerin “elektrik ve ısınma ile en uzak alanları besleyebileceklerini, ekonomik büyümeyi ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyebileceklerini” belirtti. Trutnev ayrıca, yüzen reaktörlerin kullanımının karbondioksit emisyonlarını yılda 50 bin ton azaltabileceğini söyledi.

Akademik Lomonosov santrali, Çukotka’da bir kömür yakıtlı elektrik santralinin ve yaşlanan bir nükleer reaktörün yerini alacak.