Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılması sonra bağımsızlığını kazanan eski Sovyet Cumhuriyetlerinin oluşturduğu Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerini Suriye’deki insani yardım çalışmalarına ve alt yapının yeniden inşasına katkıda bulunmaya çağırdı.
Suriye konusu, BDT Ülkeleri Savunma Bakanları Toplantısında özel bir başlık altında ele alınmasa da, Moskova, Suriye’nin geleceği hakkındaki düzenlemeler çerçevesinde çabalarını desteklemek için eski Sovyet müttefiklerini yanına çekmek için uğraşıyor.
Rus medyası, Moskova’nın Suriye politikasına diğer BDT ülkelerinin olumsuz yaklaştığını vurguluyor.
Özellikle Rusya’nın yakın müttefiklerinden olan Kazakistan gibi bazı ülkeler, Putin yönetiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki hamlelerine destek vermiyor. Moskova son zamanlarda Suriye’de kimyasal silahların kullanımı konusundaki tavrına aykırı davrandı.
Savunma Bakanı Şoygu, BDT Toplantısında yaptığı konuşmada Suriye’de barışın ve istikrarın sadece ortak çabalarla başarılabileceğinin açık olduğunu belirterek, bu bağlamda “Suriye’de barışın tesisine katılmanızı öneriyorum.” dedi.
Siyasi çözüm ve insani yardımın sağlanması ve altyapının yeniden yapılandırılması konularının Suriye’deki en önemli öncelik olduğunu belirten Şoygu, Moskova’nın desteğinize güvenerek, küresel terörizme karşı mücadelede birliğimizi ortaya koyacak ve ortak güvenliği sağlayacağız” dedi.
Rus bakan, “Suriye bölgesinin büyük bir kısmının şu anda militanların kontrolünden kurtarıldığını ve kalan teröristlerin silahlarını bırakmaları için görüşmeler yapıldığını” belirtti. Bu çabanın “Suriye’de siyasi bir çözüm için şartlar yaratılmasıyla sonuçlandığını” vurguladı. Suriyelilerin Birleşik ve bölünmez bir devlet olarak statülerini yeniden kazanmaları gerektiğini ifade etti.