Rusya ve Fransa’dan gelen diplomatlar ve askeri yetkililer, Cenevre’de toplantısı düzenledi. Toplantıda, Rusya ve Fransa tarafından sarf edilen çabalar arasındaki ortak payda bulma girişimleri kapsamında, Suriye’deki uzlaşma umutları görüşüldü. Fransa’nın Suriye kriziyle ilgili uluslararası bir irtibat grubu kurma önerisi ışığında gelişen görüşme, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve Suriye ihtilafıyla ilgili bölgesel güçler dâhil olmak üzere, kriz tarafları üzerinde etkileri olan kişileri de kapsadı.
Toplantıya, Rusya’nın BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Aleksey Borodavkin ve Rusya Savunma Bakanlığı temsilcileri ile birlikte Fransa tarafından, Cumhurbaşkanının diplomatik danışmanı Orlin L’echelle ve Savunma Bakanlığı temsilcileri katıldı.
Toplantı sonrasında yapılan açıklamada Borodavkin, Deyr-i Zor kentinin kuşatılmasına ve örgüte karşı devam eden operasyonlara değinerek, iki tarafın da Suriye’deki DEAŞ’a karşı son zamanlarda askeri başarılar elde ettiğini belirtti. Rus diplomat ise, toplantıda yer alan katılımcıların tırmanışın azaldığı bölgelerde hâkim olan sakinlik konusundaki memnuniyetlerini dile getirdi. Diplomat, bu durumun Suriye krizindeki siyasi çözümü yaklaştırdığını ve iç savaşı sonlandıracağını kaydetti. Ayrıca, “Tırmanışın azaldığı bölgelerin inşasının ilanı, Suriye krizinin çözümü için Fransa ve Rusya tarafından ve Suriye’deki durumu etkileyen ülkelerin katılımıyla sarf edilen girişimlerin uygulanmasına katkıda bulunacaktır” dedi.
Rusya-Fransa müzakereleri, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da katılımıyla, Moskova’da yapılan görüşmeler sonrasında Cenevre’de yapıldı. Le Drian’ın Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile görüşmesinde, Suriye çözüm çabaları ele alındı. Fransız bakan, Suriye çözümünde uluslararası bir çalışma takımı oluşturmaya yönelik Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un yaklaşımlarının bazı yönlerini sundu.
Moskova, Macron’un yaklaşımları konusundaki görüşlerini açıkça belirtmedi. Ancak Lavrov, Le Drian ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Uluslararası Suriye Destek Grubu ve alt komiteleri gibi önceden kurulmuş mekanizmalara tutunmanın önemini vurgularken, bu toplulukların harekete geçmesi için çağrıda bulundu. Rusya Dışişleri Bakanının sözleri, Fransa’nın yaklaşımlarıyla birlikte, Moskova’nın yeni bir topluluk kurmayı reddetmesi veya yeni girişimler başlatması anlamına geliyor. Bu bağlamda Rus diplomasisi, Suriye dosyasında Paris ile işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Öte yandan Borodavkin yaptığı açıklamada, “Görüşmeler, samimi bir ortamda gerçekleşti” ifadesini kullanırken, uluslararası topluluğun terörle mücadele ve Suriye topraklarında barışın yeniden sağlanması hususlarında karşılaştığı bir takım sorunlarla beraber, Rusya ve Fransa’nın üstlendiği yöntemler arasındaki yakınlaşmasını gösterdiğini belirtti.
Borodavkin ayrıca, BM Uluslararası Bağımsız Suriye Soruşturma Komisyonu tarafından geçtiğimiz çarşamba günü sunulan ve Han Şeyhun saldırısı da dâhil, Suriye rejiminin kimyasal saldırılardan sorumlu tutulduğu raporu da sert bir dille eleştirdi. Borodavkin, “Rapor, Rusya ve Suriyeli kuvvetler tarafından kimyasal silahların kullanımı üzerine, siyasi olarak yanlılık yapan bir dolandırıcılık örneğidir” diyerek raporun tam anlamıyla yanıltıcı olduğunu kaydetti.