Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rusya, Golan tepelerine askeri polis konuşlandırdı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Moskova, Tel Aviv’le yaptığı anlaşmalarda verdiği teminatlar doğrultusunda dün Golan Tepeleri’nde durumun normalleşmesi ve 1974’teki çatışmasızlık hattını sağlamlaştırmak için yeni bir adım attı.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Suriye’nin güneybatısındaki tüm şehirler teröristlerden temizlendi” ifadeleri yer aldı. Açıklamada, bölgedeki uluslararası barış güçlerinin yeniden faaliyetlerini hayata geçirmesini sağlamak amacıyla Rus askeri polislerin bölgeye sevk edildiği duyuruldu.

İran ve kendisine bağlı milislerin Golan tepelerinden 85 km geri çekilmesinin ardından Moskova, İsrail-Rusya arasında varılan uzlaşmanın bir parçası olarak birliklerini bu bölgeye konuşlandırdığını duyurdu.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Daire Başkanı Sergey Rudskoy, Moskova tarafından verilen kararın Suriye’nin güneyinde DEAŞ ve Nusra Cephesi’nin Kunaytra, Suveyda ve Dera’daki varlığına son verilmesinin ardından geldiğini ifade etti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Rudskoy, Suriye’nin güneybatısında yer alan şehirleri geri alma sürecinin, çatışmasızlık bölgesinin yüzde 55’ini kontrol eden DEAŞ VE Nusra Cephesi’nin bölgede uyguladığı şiddet ve keyfi uygulamalardan korunmak isteyen halkın, Rusya’nın Suriye’deki Uzlaşma Merkezi’ne yaptığı taleplerin ardından başladığını söyledi.

‘’ABD bir adım atmıyor’’

Rus yetkili, bölgede gerilimi azaltma bölgelerinde Rusya’nın ortakları ABD ve Ürdün’e de işaret ederek, bu iki ülkenin garantör ülkeler olarak bölgede istikrarı sağlamak adına herhangi bir adım atmadıklarını savundu. Yetkili, bu durumun Suriye ordusunun bölgedeki şehirleri geri almak için Rus birliklerini desteklemesiyle sonuçlandığını belirtti.

Suriye’nin güneyinde teröristlere yönelik operasyonları işaret eden Rudskoy, “Uzlaşma konusunda ılımlı muhalif güçlerden bazıları, bölgeyi teröristlerden temizlemek ve orada istikrarı sağlamak adına ordumuza katılırken, yaklaşık 3 bin 400 kişiden oluşan diğer muhalif gruplar ise ailelerini alarak İdlib’e geçmeyi tercih ettiler” dedi.

Rudosky, Suriye ordusunun Çarşamba günü Kuneytra’da DEAŞ’ın son kalesini de almasıyla birlikte 160 silahlı unsurun teslim olduğunu aktardı.

İlk kez devriye gezdiler

Sergey Rudskoy, söz konusu bölgede herhangi provokasyona mahal vermemek için oluşturulan 8 gözlem noktasında dün Rus askeri polislerin eşliğinde uluslararası barış güçlerinin 6 yıldan bu yana ilk kez devriye gezdiğine dikkat çekti. Yetkili, Suriye-Ürdün sınır hattının Suriye ordusu tarafından güvenli hale getirilmesinin, uluslararası barış güçlerine yeniden bu bölgede çalışmalarını sürdürmesi için imkan sağladığını ifade etti.

Uluslararası barış güçleri, Suriye ve İsrail arasında çatışmasızlık bölgesi olarak belirlenen Golan Tepeleri’nde güvenlik gerekçesiyle 2012 yılında çalışmalarını askıya aldığını ilan etmişti.

Rudskoy ayrıca, muhalif güçlerin Suriye ordusuna ait mevzileri ve Halep, Hama, Lazkiye gibi şehirlerde yerleşim birimlerini hedef almasının, gerilimi azaltma bölgesi İdlib’de tansiyonu yükseltmesine yol açmasından endişe duyduğunu söyledi.

Bazı DEAŞ unsurlarının Suveyda, Deyri Zor, Tedmur ve Şam kırsalında saldırı düzenlemeye çalıştığına dikkat çeken Rudskoy, ABD’yi kontrol altında tuttuğu Tenef bölgesinden teröristlerin geçişine göz yummakla suçladı.