Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rusya: Siyasi bir çözüm için koşullar sağlandı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de siyasi süreci başlatmak için koşulların sağlandığını belirtti. Lavrov, 20 Kasım’da yaptığı açıklamada, Rusya’nın Suriye’nin dağılmasını engellediğini, teröre büyük bir darbe vurulmasına yardım ettiğini ve istikrarı sağlamak için koşulları oluşturduğunu vurguladı.

Moskova’nın yarı resmi bir kuruluş olan Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi’nde konuşan Bakan Lavrov, son yıllarda uluslararası düzeyde Rusya’nın rol ve konumuna dikkati çekti. Rusya’nın Suriye savaşı da dahil, birçok kriz ve anlaşmazlığa siyasi çözümler bulmaya katkı sağladığını söyleyen Lavrov, “Moskova’nın Suriye’de attığı adımlar, Suriye Ulusal Diyaloğu Konferansı’nın kararları doğrultusunda teröristlere ölümcül bir darbe vurulmasına, Suriye’nin dağılmasının engellenmesine, mültecilerin dönüşü ve siyasi istikrarın yeniden sağlanması için koşulların oluşturulmasına yardım etti” dedi. Lavrov, bu yılın başlarında düzenlenen Soçi Konferansı’na da değinerek, konferansı Suriye hükümeti heyetinin ve muhaliflerin katılımıyla üç ülkenin (Rusya, İran, Türkiye) ateşkesi ele aldığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararının uygulanması için gerçekçi koşullar üzerinde fikir birliğinin sağlandığı bir platform olarak nitelendirdi.

“OPCW’nin, bir savcılık birimine dönüştürülmesine karşıyız”

Rus Bakan, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW), yasak silah kullanan taraflara karşı suçlamada bulunabilecek şekilde yetkilerini genişletmek hususuna da değindi. Lavrov, ülkesinin, bazı ülkelerin OPCW’nin Teknik Sekreterliğini, bir savcılık birimine dönüştürme girişimlerine karşı olduğunu hatırlattı. Bu çerçevede Bakan Lavrov, örgüte bu yetkilerin verilmesi konusundaki ısrarların büyük bir macera olduğunu, çünkü bu girişimlerin OPCW ve BMGK’nın yetkilerini açıkça ihlal ettiğini, aynı şekilde anlaşmayı imzalayan birçok ülkenin de iradesine aykırı olduğunu vurguladı. Moskova’nın, daha önce Suriye’de kimyasal silah kullanımına dair rejime doğrudan suçlama yönelten kuruluşun soruşturma sonuçlarına da şiddetle karşı çıktığını ifade etti.

Rus-Türk yetkililer Soçi’de bir araya geldi

Öte yandan Moskova ve Ankara, silahtan arındırılmış bölge oluşturmak kapsamında anlaşma maddelerinin uygulanamamasından dolayı İdlib şehrinin durumuyla ilgili anlaşmaları güçlendirmek için çabalarını sürdürüyor. Bu bağlamda Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 20 Kasım’da Türk mevkidaşı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan ile Soçi’de bir araya geldi. Toplantıda, “İki ülke arasındaki İdlib’e yönelik ortak çalışmalar ve Suriye’deki son gelişmeler” ele alındı.

Bakan Şoygu, Rusya’nın bu hassas zamanda Türk bakanlara davetinin önemli olduğunu belirtti. Suriye’deki durumun ‘acil meselelerin tartışılmasına ve acil kararlar alınmasına’ ihtiyaç duyması dolayısıyla görüşmelerin gerekli olduğunu söyleyen Şoygu, “İdlib mutabakatının imzalanmasından bu yana ulaştığımız hareketlilik, askıdaki sorunları geciktirmeden çözebilmemiz için desteğe ihtiyaç duyuyor” ifadelerini kullandı.