Rusya, bugün, ordusunun bütün birimlerinden 300 bin askerin katılımıyla tarihinin en büyük askeri tatbikatını gerçekleştirecek. Tatbikata Rusya’nın yanı sıra, Çin ve Moğolistan da katılırken, NATO, tatbikatı “Kapsamlı bir savaşa hazırlık” olarak niteledi.
Sibirya bölgesinde, 11-17 Eylül tarihleri arasında devam edecek Vostok 2018 (Doğu 2018) tatbikatına Çin ve Moğolistan ordusundan da birlikler katılıyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de, Rusya’nın doğusundaki Vladivostok kentinde düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’ndan sonra Doğu 2018 tatbikatını izlemek üzere Sibirya’ya gitmesi bekleniyor. Tatbikat, Ukrayna ve Suriye krizleri nedeniyle Rusya ve Batı ülkeleri arasında siyasi gerilim yaşandığı bir dönemde düzenleniyor.
Son 40 yılın en büyük askeri tatbikatı
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Ağustos sonunda yaptığı açıklamada, Çin ve Moğolistan ordularının da katılımıyla son 40 yılın en büyük askeri tatbikatını gerçekleştireceklerini duyurmuştu.
300 bin askerle tatbikat
Doğu 2018 adlı tatbikatın 1981 yılından bu yana yapılanların en büyüğü olacağını belirten Şoygu “Bu tatbikat oldukça kapsamlı olacak. 1000’i aşkın hava aracı, Merkezi ve Doğu askeri bölgelerinin yanı sıra Pasifik ve Kuzey filolarından yaklaşık 300 bin asker yer alacak” demişti.
Tatbikat kapsamında, nükleer başlık taşıyabilme kapasitesine sahip İskender füzeleri ve T-80 ile T-90 tanklarının yanı sıra, Su-34 ve Su-35 savaş uçakları da denenecek. Deniz de ise Rus ordusunun daha önce Suriye’de denediği Kalibre füzelerine sahip fırkateynler boy gösterecek
2014 tatbikatına 155 bin asker katılmıştı
Rusya tarafından 2014 yılında gerçekleştirilen Doğu 2014 tatbikatına 155 bin asker katılmıştı. Moskova, geçtiğimiz yıl Avrupa sınırına yakın bir bölgede düzenlenen Zabad 2017 (Batı 2017) tatbikatına sadece 12 bin askerin katıldığını bildirmesine rağmen Ukrayna, katılan askerlerin sayısının çok daha fazla olduğunu iddia etmişti.
NATO, tatbikatı kınadı
Öte yandan, beklendiği gibi NATO, tatbikatı kınadı. Konuya ilişkin bir açıklama yapan NATO Sözcüsü Delon White, “Bu tatbikat, uzun zamandır gözlemlediğimiz bir sürecin parçası. Rusya, artık kendisine daha fazla güveniyor. Askeri bütçesini ve varlığını güçlendiriyor” dedi.
Rusya ile Batı ülkeleri arasındaki ilişkiler, Moskova’nın 2014 yılında, Kafkasya’dan Baltık Denizi’ne kadar bir alanda geniş çaplı bir askeri tatbikat düzenlemesinin ardından gerilmişti.
Moskova, 1-8 Eylül tarihleri arasında da, Doğu Akdeniz’de, 25 savaş gemisi ve 30 savaş uçağının katılımıyla bir askeri tatbikat daha düzenlemişti. Rusya, 2015 yılında da Suriye’deki iç savaşa doğrudan askeri müdahalede bulunarak Doğu Akdeniz’deki varlığını güçlendirmişti.