Rusya, 22 Şubat günü Kuveyt ve İsveç tarafından Suriye’de 30 gün boyunca ateşkese gidilmesini öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tasarısında bazı ana maddelerin kaldırılmasını ve tasarıda bazı değişiklikler yapılmasını istedi. Bu bağlamda Rusya temsilcisi tarafından dağıtılan ve Şarku’l Avsat’ın da bir kopyasına ulaştığı yeni metne göre ateşkesin, DEAŞ, El Kaide ve Heyet Tahrir Şam (eski Nusra Cephesi) için geçerli olmayacağı belirtiliyor.
Rusya’nın talep ettiği değişiklikler, “saldırıları durdurmak ve Doğu Guta başta olmak üzere kuşatma altındaki bölgelerdeki yaralıları hastaneye tahliye etmek” için BMGK’ya sunulan çağrıları kapsamadı. Ayrıca taslak üzerinde oylamanın bugün yapılacağı belirtildi. Bu çerçevede taslağı hazırlayan ülkeler tarafından Moskova’nın talep ettiği değişikliklerin kabul edilip edilmeyeceği ve değişikliklerin yerine getirilmemesi haline Rusya’nın veto hakkını kullanıp kullanmayacağı henüz bilinmiyor.
ABD, Rusya’yı kınadı
ABD, Fransa ve diğer konsey üyeleri Rusya’nın Suriye rejimine verdiği desteği kınarken, BMGK Dönem Başkanı ve Kuveyt’in BM Temsilcisi Mansur el-Uteybi, İsveç ile sundukları tasarının “basit, açık ve doğrudan” olduğunu söyledi.
Hayatını kaybedenlerin sayısı 400’ü aştı
Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, son beş gün içinde Doğu Guta’da rejim tarafından gerçekleştirilen hava saldırıları ve bombardımanlar kapsamında hayatını kaybedenlerin sayısının 400’ü aştığını açıkladı. Pazar gününden bu yana, Suriye rejimi 2013 yılında kuşatma altına alınan Doğu Guta’ya yönelik yoğun saldırılar gerçekleştiriyor.
13 hastane zarar gördü
Gözlemevi’ne göre, gerçekleştirilen yeni saldırılar nedeniyle ölü sayısı artarken, enkazların altında ölenlerin cesetleri çıkarılmaya devam ediyor. Sınır Tanımayan Doktorlar kuruluşu ise, hava ve topçu saldırıları sonucunda 13 hastanenin ve kliniğin yerle bir edildiğini açıkladı.