Moskova, Washington’ı bir kez daha kimyasal silahların geliştirilmesi konusunda uyararak Suriye’de siyasi çözüme ulaşma çalışmalarını baltalamakla suçladı.
Rus bir diplomatik kaynak Şark’ul Avsat’ Washington’ın Şam’ı kınamasına izin verilmeyeceğini söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Interfax Haber Ajansı, Washington’ın Esed rejiminin yeni kimyasal silahlar geliştirdiği yönündeki suçlamaları “asılsız” olarak nitelendirdi. Ajans, “Washington, Suriye’de başlatılması planlanan süreci zayıflatmayı amaçlıyor” dedi.
Rusya’dan yapılan açıklamada “Washington uzlaşmaya yeniden başlatma yollarını kapatmak için kimyasal silah dosyasını kullanıyor” ifadesi kullanıldı.
Washington, Suriye rejiminin 2013 yılında kimyasal silahlarını imha etmesi için varılan anlaşmaya aykırı olarak askeri cephaneliğini güçlendirecek yeni silah çeşitleri geliştirdiğinden şüphelenildiğini kaydetti.
Bir Rus diplomat, Şark’ul Avsat’a yaptığı açıklamada ABD’nin suçlamalarını reddettiklerini belirtti. Diplomat, Moskova’nın BM himayesinde başlatılan ortak soruşturmanın yürütülmesinden memnun olmadığını defalarca açıkladığını sözlerine ekledi.
Rus diplomat, Moskova’nın yeni bir soruşturma mekanizması talep ettiğini, ABD’nin suçlamalarının tehlikeli olduğunu ve Washington’ın Suriye’deki yeni dönemin parçası olmak istediğini” söyledi.
ABD’nin Şam’ı kınamasına izin verilmeyeceğini vurgulayan diplomat, Washington’ın açıklamaları “sağlam ve ikna edici kanıtlara dayanmıyor” dedi. Diplomat açıklamasında Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin suçlamalarının karşısında duracağının sinyallerini verdi.
Rusya Suriye’ye yeni silahlar gönderiyor
Gerilim artarken Rusya Savunma Bakanlığı, Rus donanmasına ait Caesar Kunikov adlı savaş gemisinin Akdeniz yönünde, Tartus’a doğru yola çıktığını duyurdu. Bakanlık, geminin geçen yıl Suriye kıyılarına 9 sefer gerçekleştirdiğini, bu yıl ilk seferine çıktığını belirtti.
Rusya’nın Karadeniz Filosu Sözcüsü Vyaçeslav Truhaçev, geminin bölgede faaliyet gösteren Rus donanma filosuna katılacağını duyurdu. Yapılan açıklamalar halihazırda bölgede, 15 savaş gemisi , Amiral Grigoroviç fırkateyni ve 1 de kargo gemisi bulunduğu yönünde.
Sözcü Truhaçev, açıklamasında geçen yılın sonunda ilan edilen Moskova’nın Suriye’deki askeri varlığını azaltma çalışmalarına başlandığına dikkat çekti. Truhaçev, Savunma Bakanlığı’nın savaş gemilerine ve kargo gemilerine büyük ölçekli takviye göndermeye devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Rusya Enerji Bakanlığı da Rus enerji şirketi Technopromexport’un Suriye’deki 4 hidroelektrik santralini yeniden inşa etmek için büyük bir proje hazırladığını duyurdu.
Rusya Enerji Bakanı, Suriyeli mevkidaşı ile ülkedeki enerji tesislerinin restorasyonu yeni bir anlaşma imzaladı.
Rusya Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada anlaşmanın Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile Suriye Elektrik Bakanı Muhammed Zuheyr Harbutlu tarafından yapıldığı kaydedildi.
Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Stratejik öneme sahip projelerin aşamalı olarak hayata geçirilmesi öngörülüyor” denildi.
Bir Rus kaynağı, Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennady Gatilov’un görevden alınma kararının reddedildiğini duyurdu. Kaynak, Şark’ul Avsat’a Rusya Devlet Vladimir Putin tarafından Bakanlık içinde yapılan değişikliklerin dış politika ile hiçbir ilgisi olmadığını söyledi. Gatilov’un Rusya’nın Cenevre’deki BM Daimi Temsilcisi olarak atanmasının bunun bir göstergesi olduğuna işaret etti. Kaynak, Gatilov’un Suriye konusunda uluslararası alanda, özellikle ABD ve Avrupa ülkeleri ile görüşmelerde önemli bir rol üstlendiğini kaydetti.