Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rusya’dan Avrupa Birliği sınırında provakatif tatbikat | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya ve Belarus, iki ülkenin yaptığı en büyük tatbikat olan Zapad 2017’yi başlattı. Analistler, söz konusu tatbikatın soğuk savaş sona erdiğinden beri yapılan en büyük tatbikat olduğunu belirtmekte. Rusya ısrarla tamamen savunma amaçlı olduğunu söylerken, bazı NATO üyeleri bunu bir güç gösterisi olarak görüyor.
Baltıklar ve bazı Avrupa ülkeleri tatbikat karşısında duydukları endişeyi dile getirirken, Moskova ve Minsk bunun doğal savunma tatbikatı olduğunu ve herhangi bir ülkeyi hedef almadığını savunuyor.

Almanya Savunma Bakanı Ursula Gertrud von der Leyen, Moskova’yı askeri tatbikata katılan birliklerin sayısı ve organizasyonu hakkında Viyana Sözleşmesini ihlal etmekle suçladı. Bakan, Zapad 2017 tatbikatına 100 bin askerin katıldığından yola çıktıklarını söyledi. Ancak Rusya, bunu redderek anlaşmanın öngördüğü sınırlar dahilinde katılım sağlandığını vurguladı.
Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Fomin, tatbikata yaklaşık 13 bin askerin katılacağını belirterek, Belarus’tan, 5 bin 500 asker ve subay, Rusya’dan 7 bin 200 asker ve subayın katılacağını açıkladı.

Rus askeri uzmanı Alexander Golts AFP’ye yaptığı açıklamada, “Moskova, yabancı gözlemcileri çağırmak zorunda kalmamak için bu tatbikatlarda çıkarlarına göre ustaca değişiklik yapmakta. Rusya tüm tatbikatları, ordu birliklerinin nasıl hızlıca sevk edileceği senaryosu üzerine yapıyor.
İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, yaptığı açıklamada, “Bu tatbikat bizi provoke etmek için, savunmamızı test etmek için hazırlandı, bu nedenle güçlü olmalıyız. Rusya bizi her fırsatta test ediyor. Daha agresif bir Rusya ile karşı karşıyayız” dedi.

6 gün sürecek olan tatbikatın 20 Eylül’de sona ermesi beklenmekte. Söz konusu tatbikatlar, Baltık Denizi’ndeki Kaliningrad ve Leningrad illeri de dahil olmak üzere Rusya ve Belarus topraklarında gerçekleşecek.

Rusya Savunma Bakanlığı, tatbikatın ‘federal devletin ( Rusya ve Belarus) güvenliğini sağlamak’ amacıyla yapılmakta olduğunu açıkladı. Bakanlık, tatbikatın hazırlık aşamasında modern teknolojiden ve bölgesel savaşlardaki silahlı çatışmalardan edinilen deneyimlerden faydalandıklarını belirtti. Öte yandan Zapad 2017, Rusya’nın Suriye’ye müdahalesinden edindiği deneyimleri yansıtabileceği en önemli fırsat olacak. Zapad 2017’ye katılan kuvvetler, Federal devletin topraklarına sızdığı varsayılan bir terörist grubuna karşı operasyonlar yürütecekler.

Tatbikatın diğer aşamalarında ordu kuvvetleri, teröristlerin oluşturduğu küçük gruplarla değil, lojistik ve askeri destek alarak geniş alanları kontrol altına alan büyük kitlelerle savaşacak.
Rusya Savunma Bakanlığı, Terörle mücadele tatbikatında, nükleer harp başlığı taşıyabilen balistik füzeleri, stratejik bombardıman uçakları, geniş çaplı amfibi çıkarma unsurları, çok sayıda tank ve elit hava indirme birliklerinin de bulunduğunu bildirdi. Öte yandan tatbikatların senaryosuna göre, Baltık Denizi’nde bir grup savaş gemisi havadan, karadan ve denizden desteklenen teröristlere gönderilen yardıma engel olma faaliyeti gerçekleştirecek. Saldırdığı varsayılan teröristlere karşı yapılan savunma tatbikatında 13 bin asker, 70 savaş uçağı ve helikopter, 250 tank, 200 top ve roketatar içeren 680 askeri teçhizat ve 10 savaş gemisi yer alacak. Tatbikatlarda hava indirme birlikleri temsili savaş alanlarına personel ve araç taşıma eğitimi yapacak.
Zapad 2017 tatbikatlarının duyurusu yapıldığından beri Rusya’nın batıdaki muhaliflerinin endişesi artmış durumda. ABD Kara Kuvvetleri Komutanı General Ben Hodges, tatbikatların Rus ‘truva atı’ olabileceği konusunda uyardı. Rusya’nın bu tatbikatları, silahlarını Belarus topraklarında tutmak için kullanabileceğine işaret etti. Hodges, insanlar Rusya’nın, bir anda Baltık ülkeleri, Polonya ve Ukrayna’ya yakın bir bölgede askeri birliklerini ve silahlarını konumlandırabileceğinden endişe duyduğunu belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya’nın ‘Zapad 2017 Tatbikatları’ adı altında gizlenerek, Ukrayna’ya saldırı başlatma planı yaptığını ifade etti. Poroşenko, 7 Eylül’de Ukrayna Parlamentosu önünde yaptığı konuşmasında, “Rusya’nın Donbass’ı bırakmaya ve Kırım’dan çıkmaya hazır olduğunu gösteren henüz bir işaret yok. 7 bin asker ve teçhizat sınırlarımıza yaklaşacak. Rusya ve Belarus’ta yapılan bu tatbikatlar sonrasında söz konusu askerlerin ülkelerine dönme garantisi yok” ifadelerini kullandı.

Baltık ülkeleri, tatbikatlardan endişe duymakta. Litvanya Savunma Bakanlığı Operasyonlar Bölümü Direktörü Remigius Paltrenas, “ Sınırın yakınında dev çapta tatbikatlar yapılması provokasyonlara yol açabilir. Rus kuvvetleri, Litvanya sınırı yakınındaki batı bölgelerinde varlıklarını ve yeteneklerini güçlendirmeye devam ediyor” dedi. Litvanya Askeri İstihbaratı ‘Rusya, Batı ile uzun vadeli silahlı çatışmaya hazır olduğunu açıkça göstererek, dış politikasını daha agresif hale getiriyor’ yorumunu yaptı.

Rusya ve Belarus, 80 uluslararası gözlemcinin tatbikatları ve birliklerin konuşlandırılmasını izleyeceğini belirterek, tatbikata katılan tüm silah ve askeri birliklerin ülkelerine döneceğini belirtti.

Rusya’nın Batı Bölgelerinde Birlik Komutanı General Andrei Kartapolov; “ NATO haziran ve eylül ayları arasında 50 tatbikat ve askeri eğitim gerçekleştirdi. ABD birlikleri de dahil olmak üzere tatbikatlara yaklaşık 60 bin kişilik birlikler katıldı. NATO’nun Rusya sınırındaki tatbikatları sürekli artıyor” dedi. Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Fomin, yaptığı açıklamada, “NATO sınırlarımıza birlikler kurdu. Rusya’nın Fransa veya Almanya sınırındaki birlikleri görevlendirmediğini fark edebilirsiniz” ifadelerini kullandı. NATO’yu ‘provakasyon yapmakla’ suçlayarak, Zapad 2017 tatbikatlarının NATO’nun birliklerini doğrudan Rus sınırında konuşlandırması için bir gerekçe oluşturmadığını belirtti.
‘MiG-29 SMT’nin’ savaş yetenekleri testi

Rusya ‘Kommersant’ gazetesi, dün Rusya Savunma Bakanlığı’nın ‘Humimim 4’ üssüne modern MiG-29 SMT model savaş uçağı gönderdiğini bildirdi. Söz konusu uçak 2015’in Aralık ayında Rus ordusu tarafından satın alınmıştı. Bu savaş uçakları mümkün olduğunca çok sayıda pilota operasyonel savaş eğitimi sağlamak ve onları gerçek savaş koşullarında test etmek için gönderildi. MIG 29 SMT, tek kişilik, çok işlevli bir savaş uçağı. MIG 29 SM modelinin yükseltilmiş versiyonu. Navigasyon cihazları geliştirildi. Tamamen yeni bir kumanda ve kontrol sistemi kuruldu. Silah miktarı ve uçuş mesafesi arttırıldı.