Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rusya’dan, Suriye ordusunu suçlayan BM’ye tepki | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya, Suriye ordusunu DEAŞ’ın güneydeki varlığını kolaylaştırmakla suçlayan raporuna ‘gerçeklerin çirkin bir şekilde çarpıtılması’ nitelemesiyle tepki gösterdi.

Bir Rus diplomat, Suriye ordusunu DEAŞ’ın güneydeki varlığını kolaylaştırmakla suçlayan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin (OHCHR) raporuna sert tepki gösterdi.

Rus yetkili dün yaptığı açıklamada, söz konusu rapor için ‘gerçeklerin çirkin bir şekilde çarpıtılması’ ifadesini kullandı.

RIA Novosti haber ajansına konuşan Rus diplomatik kaynak, “Suriye rejimini, DEAŞ unsurlarının güneye geçişini kolaylaştırmakla suçlayan BM raporu temelsizdir ve gerçeklerin çirkin bir şekilde çarpıtılmasıdır” dedi. Kaynak, OHCHR için “Suriye’deki meşru hükümetin düşmanları arasına katıldı” yorumunu yaptı.

Şarku’l Avsat’ın açıklamalarını aktardığı Rus kaynak, iddia edilenin aksine hiçbir koşulda DEAŞ’la müzakere yapılmadığını ve örgütün Hacerü’l Esved ile Yermuk’tan güneye kaydırılması için herhangi bir operasyonun söz konusu olmadığını söyledi.

OHCHR Sözcüsü Ravina Shamdasani, yaptığı açıklamada Suriye yönetiminin geçtiğimiz bahar ayında rejimin kontrolünde bulunan bölgelerden çıkması için DEAŞ’la anlaşma yaptığını iddia etmişti.

Shamdasani, “Suveyda’daki durumun, özellikle de yerel toplulukların hükümete kendilerini korumak ya da haklarını savunmak gibi konularda güvenmedikleri durumlarda kötüleşebileceğinden endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandı. Sözcü, Esed rejimine, sivilleri saldırılara karşı korumak için uluslararası hukuk ve insan hakları çerçevesinde gerekli tüm tedbirleri alma çağrısında bulundu.

Lavrov’dan ABD ve Avrupa’ya tepki

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, önceki gün Washington ve Avrupa ülkelerinin, mültecilerin eve dönüşünü sağlama kapsamında Suriye’nin yeniden imarına katılmakta çekinceli davrandığını ve bunu Suriye’deki siyasi geçişe bağladıklarını söyleyerek tepki göstermişti.

Lavrov, önceki gün ASEAN toplantısının kapanış oturumunda, Washington ve Brüksel’in, Suriye’ye insani yardım sağlama ve yeniden imar faaliyetlerine katılmayı ülkedeki siyasi geçişin bitmesi şartına bağladıklarını söyledi. Bakan Lavrov, Avrupa Birliği’nin (AB) yeniden imar karşısındaki tutumunu ‘garip’ karşıladığını belirterek, “Suriyeli mültecilerin ülkelerinden dönmesi için AB’nin gerekli koşulları sağlama konusunda daha fazla ilgi göstermesi gerekir” ifadelerini kullandı.