Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rusya’nın BMGK’da İran lehine oy kullanmasına Batı’dan tepki geldi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Husilere kısa menzilli balistik füzeler temin eden İran’ı kınama kararının Rusya tarafından veto edilmesinden bir gün sonra, ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya, Tahran’ın Yemen’deki Husi milislerine silah gönderme konusundaki rolünü kınadı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, karara yönelik “İran’ı BMGK’da kınanması için çalışan Washington’ın çabaları ikinci kez başarısız oldu” yorumunda bulundu.

Almanya, Fransa, İngiltere ve ABD, Rusya’nın vetosuna karşılık ortak bir bildiri yayınlayarak İran’ın bölgesel hamleleriyle ilgili görüşlerini bir kez daha dile getirdiler. BM tarafından yapılan soruşturma sonucunda elde edilen bulguları hakkında endişe duyulması gerektiği belirtilen bildiride, Husiler tarafından Yemen topraklarından Suudi Arabistan’a fırlatılan kısa menzilli balistik füzelerin kalıntılarının İran’ın Kaim-1 füzeleriyle uyumluluk gösterdiğinin altı çizildi.

Rusya, pazartesi günü Tahran’ın BM uygulamalarını ‘ihlal etmesi’ nedeniyle İngiltere, Fransa ve ABD tarafından sunulan kınama karar tasarısında ret oyu kullandı. İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise “Komşumuz Rusya’nın akıllıca ve doğru biçimde kararı veto etmesini alkışlıyoruz. Yerinde ve doğru bir karar” değerlendirmesinde bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, dün İran’ın güneyinde, Körfez ülkelerine yakın bir bölgede, Hürmüz Boğazı’nın bulunduğu Hürmüzgan Eyaleti’nin merkezindeki Bender Abbas’taki limanda güney komşuları ile ekonomik anlaşmalar sağlamak için 3. kısmın çalışmaya başlaması için düzenlenen törene katıldı. Balistik füze programı geliştirmeye devam ettiklerine işaret eden Ruhani, limandaki bu gelişmenin yabancı güçlerin ayrılmasıyla bölgenin güvenliğine açılan kapının anahtarının Tahran’a verilmesi anlamına geldiğine işaret etti.

Ruhani, İran’ın, Hindistan ve Pakistan’dan Umman ve Körfez kıyılarına, Suudi Arabistan veya diğer ülkelerin sahillerine hatta Irak kıyılarına kadar deniz yoluyla komşu olduğu tüm ülkelerin güçlü ve barışçıl bir yönetim altındaki İran halkı ile ticaret, turizm, sanayi ve enerji ile geniş bir ittifak kurmayı düşünebileceğini belirtti. Ruhani, “Dünya bize barış ile yaklaştığı sürece, biz de bu stratejik yönü koruyacağız” ifadelerini kullandı.

Hasan Ruhani, İran’ın Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerindeki komşularıyla bölge güvenliği için bir işbirliği formülüne ulaşmak amacıyla görüşmelerin yapılacağı masadaki yerini alamaya hazır olduğunu açıkladı. Ruhani, “Ortadoğu’nun güvenliğini sağlamak için yabancılara ihtiyaç yok” ifadelerini kullandı.

Ruhani, Körfez ülkelerine İran’ın ‘iyi bir komşu olacağı’ mesajı gönderdi. Konuşmasında diplomatik bir dil kullanan Ruhani, konuşmasının içeriğini korumak konusunda kararlıydı. BM’den yapılan çağrıya rağmen Körfez ülkeleriyle ilgili önceki iddialarını yeniledi. İran Cumhurbaşkanı, “Düşmanlar ve kindarlar çıkarlarınızı düşünmüyor. En yüksek fiyata silah satmak ve en ucuz fiyata petrol almak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

İran’ın Ortadoğu’daki rolüne örtülü bir göndermede bulunan Hasan Ruhani, İran’ın ulusal çıkarlarına sıkı bir şekilde bağlı olduğunu vurguladı. İran Cumhurbaşkanı, “Roket, tank, zırhlı araç ve helikopter üretmek için kimseden izin istemeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Ruhani, İran Ordusu ve Devrim Muhafızları’nın, Körfez’den Umman Denizi’ne, Hint Okyanusu’ndan Bab’ül Mendeb Boğazı’na ve Kızıldeniz’e kadar tüm deniz yolunu koruduğunu iddia etti.

Ruhani bölge dışına da mesaj göndererek İran’ın bir kez daha herhangi bir ülkeyle füze programı hakkında görüşmeyeceğini ortaya koydu. BMGK’da Tahran’a yönelik kınama karar tasarısına Rusya’nın ret oyu vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Ruhani, BMGK’da İran’ın kınanması konusunda Washington’ın kısa süre önce kullandığı ‘tecrit’ kelimesine atıfta bulundu. ABD yönetimine nükleer anlaşma hakkındaki eleştirilerini yeniledi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ülkesinin nükleer anlaşmada verdiği sözleri yerine getirmeye kararlı olduğunu ve başkalarının bu konuyu suistimal etmesine izin vermeyeceğinin altını çizdi.