Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rusya’nın hedefi, Esed’i kurtarmanın ötesinde | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova’da çıkan büyük bir gazetenin yılbaşında Suriye’de Hmeymim Hava Üssü’ne düzenlenen saldırıda 7 Rus savaş uçağının imha edildiğine dair son zamanlarda yayınladığı raporun içeriğini yalanladı.

Bunun için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriyeli müttefiki Beşşar Esed arasındaki karşılıklı tebriklere rağmen Ruslara göre Suriye’deki savaş henüz bitmedi.

Ancak Rusya Genelkurmay Başkanı General Valery Gerasimov, saldırıdan sonra Rusya’nın Suriye’deki askeri önceliklerinin burada katıldıkları herhangi bir savaşın ABD karşısında vekâlet savaşı olduğu gerçeğine dayandığını ve dolayısıyla Suriye’deki savaşın şiddetinin azalmasıyla bu savaş bitmeyeceğini dile getirdi.

Kremlin’e yakın Komsomolskaya Pravda gazetesiyle yapılan bir röportajda, Gerasimov, Putin’ne dayandırılan iddialara göre, Rusya’nın DEAŞ’a karşı zafer kazandığını açıkladı. Tabi bu iddialar, ABD Başkanı Donald Trump’ın zaferin sahibinin kendisi olduğu iddialarıyla rekabet ediyor. Yine bu iddialar, eski ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ın son zamanlarda yayınlanan hatıratında öne sürdüğü iddialarıyla da kapışıyor. Ashton Carter hatıratında, kendisinin ileri sürdüğü başarı stratejisini Rusya’nın bozmaktan başka bir şey yapmadığını söyledi. Ne Rusya ne de ABD’nin zafer iddia etme haklarının olmamasına rağmen Suriye’nin şu anki haritası, Rusya’nın Esed rejiminin Suriye topraklarının çoğunu kontrol ettiği ve bunun müthiş bir başarı olduğu rivayetine meylediyor. Çünkü Esed rejimi, 2015 yazında devletin topraklarının yüzde 10’una hâkim değildi. İki büyük güç, aynı stratejiyi kullanıyor. Yani her iki güç de operasyonlarda yerel kuvvetlerle yetinerek sahadaki durumu tamamen reddediyor. Carter, “Zaferin tam olarak gerçekleşmesi için yerel güçlerin DEAŞ’ın bulunduğu toprakları ele geçirmelerini ve onların bu topraklar üzerinde kalmalarını sağlamayı gerektiriyor. Yani bu, ABD birliklerinin eğit-donata ve çoğunlukla da yerel güçlere eşlik etmeye yoğunlaştığı anlamına geliyor” açıklamasında bulundu. Bu, şu an Suriye’nin kuzey ve kuzeydoğusuna hâkim olan Kürt savaşçılara yardım ettiği ölçüde kısmen sadece ABD örneğinde başarılı oldu.

Diğer yandan Gerasimov, Rusya’nın bitkin ve maneviyatı düşük Suriye rejim ordusuna yardım etmeye odaklandığını ifade ederek, sahada rejim ordusuna destek verdiklerini, ordunun araç-gereçlerini tamir ettiklerini ve bugün Suriye ordusunun topraklarını savunmaya hazır olduğunu söyledi. Rusya ve ABD, siyasi hedeflerini gerçekleştirdiklerinden daha çok DEAŞ ile savaştıklarını iddia ediyor. Fakat Amerikalı yetkililer, Rusya’nın saldırı ve bombardımanlarının DEAŞ’lı teröristlerden ziyade muhalifleri hedef aldığını ileri sürdü. Aynı röportajda Gerasimov, hava saldırılarının sayılarıyla ilgili bir kıyaslama yaparak bu iddiayı yalanladı. Gerasimov, “Bakın, o dönemde uluslararası koalisyon güçleri günlük olarak 8-10 bombardıman yapıyordu. Bizim uçaklarımız ise silahlı unsurların hem altyapı hem de üslerine yönelik günlük 60-70 bombardıman düzenliyordu. Gerilimin zirveye ulaştığı zamanlarda bu sayı, günlük olarak 120-140 hava bombardımanına ulaşıyordu. Suriye’de terörün şevkini kırmak için tek yöntem buydu. Fakat günde 8-10 hava saldırısının yapıldığı bir ortamda uluslararası koalisyon güçlerinin zaferi gerçekleştirmesinin zor olduğu anlamına geliyor” dedi.

Aslında Rusya, son zamanlarda Rus ordusunun icat ettiği 200’den fazla yeni silahı deneme imkânı buldu. Etkisini öğrenmek için yeni tasarlanmış silahlar, Suriye’ye gönderiliyordu. Gerasimov, Suriye çekişmesinin ‘drone’ uçaklarını geliştirmek için şu ana kadar Rusya’ya en büyük fırsatı verdiğini söyleyerek bununla gurur duydu. Gökyüzünde uçan uçakların sayısı günde bazen 60’a kadar ulaşıyordu. Gerasimov, silahlardaki aksaklıkların büyük çoğunluğunun giderildiğini belirterek, “Gerçek bir savaş ortamında silahlarımızın becerisini denemedeki başarımız büyük bir ayrıcalıktır. Silahlarımızın becerisine güveniyoruz” dedi.

Ruslar için silah denemesini önemli kılan diğer bir şey ise, Rus askerlerinin batı ordularındaki benzerleriyle rekabet etmesi gerektiğinin düşünülmesidir.

General Gerasimov, ABD’yi eski DEAŞ savaşçılarını Esed karşıtı güçler olarak yeniden kullanmak ve güvenliği sarsmak amacıyla Suriye’de askeri bir üste kalmakla suçladı. Buna karşılık Rusya, Putin’in Suriye’den çekilme iddialarına rağmen ABD’nin istikrarı sarsma girişimlerine karşı koymak maksadıyla Suriye’deki askeri varlığının bir bölümünü muhafaza ediyor. Bunun için bugün Rusya’nın aldığı askeri kararlar, ABD ile olan çatışmayı gizlemeyi hedefliyor. Kremlin ve Rus generaller, Ukrayna’nın batısında cereyan eden çatışmayı bu şekilde görüyorlar. Belki de biz, burada yakında Amerikan silahının ve uzak bir ihtimalle Suriye silahının kullanıldığını görebiliriz.