Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rusya’ya dönen DEAŞ militanı yaşadıklarını anlattı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rus yetkililer daha önce medyaya, Suriye’den dönüp Rus Emniyetine teslim olan DEAŞ’lılarla görüşmeye izin vermemişti. Onlar genellikle uzun sorgulamalara tabi tutulur sonra gözlerden kaybolurlardı. Ortaya çıkmalarına izin verilmez yaşadıkları deneyimler anlattırılmazdı. Rus Yuri Balakshın’ın durumu ise bunlardan çok farklı.

Bu konuda gerçek dini öğrenmek için can atan ve küçük yaşlarda İslam’a giren ancak kendi ifadesiyle radikallerin tesirinde kalan Rus Yuri Balakshın’ın durumu farklı oldu. Rus RT kanalı, tövbe etmiş bu teröristle röportaj gerçekleştirdi. Bu görüşmede Balakshın, DEAŞ saflarında yaşadığı tecrübeyi ve hapis ya da idamla karşı karşıya kaldığını hissettiğinde hayatının nasıl kâbusa dönüştüğünü ayrıca hapisten nasıl kaçmayı düşündüğünü ayrıntılarıyla paylaştı.

Televizyon kanalı, Balaksın ile görüşmelerine hükümetin nasıl izin verdiği konusuna dair bir açıklama yapmadı. Ancak yayınladığı hikâye Balakshın’ın terör örgütüne katılışı ve orada yaşadıkları bağlamında dramatik bir hikâyeydi.

Rus bir ailenin çocuğu olan Yuri Balakshın, çocukluğunu Moskova’nın yaklaşık 800 km güneydoğusunda Volga Nehri üzerindeki Saratov’ta geçirdi. Zorunlu askerlik görevini yapmadan önce askeri üniversitede eğitim gördü ancak 1998’de ülkeyi etkileyen ekonomik kriz nedeniyle iş bulamadı. 20 yaşlarında hayatında önemli bir dönemeçle karşı karşıya kaldı. Kendisine şiddetli baş ağrısı yapan ve doktorların sebebini belirleyemediği gizemli bir hastalığa yakalandı.

Baş ağrısı Müslüman olmasına etki etti

Balakshın röportajında tıp, sorununa çözüm bulmada aciz kalınca kiliseye yöneldiğini ancak bu çabasının da sonuç vermediğini anlattı. Ardından İslam’ı öğrenmek amacıyla şehirdeki camiye gidip gelmeye başladı. Söylediğine göre bu esnada hastalığından kurtuldu. Bu durum onu İslam’a daha fazla yaklaştırdı ve sonunda Müslüman oldu. Ardından dini eğitim almak için Mısır’a gitti ve ülkesine dönmeden önce Kuzey Kafkasyalı Müslüman bir kızla evlendi.

Cihada destek için çağırdılar

Balakshın, Suriye’de patlak veren krizin ilgisini çektiğini ve başından beri olayları çeşitli medya organlarından ve sosyal medyadan takip etmeye başladığını söyledi. İkinci kez Mısır’a gitmeden önce Türkiye’den biri onu arayarak Suriye’deki cihada destek vermesi için onu ikna etti ve istediği zaman geri dönebileceği konusunda aralarında anlaştılar.

İşte burada hikâye başlıyor. Balakshın, Rusça konuşan Orta Asyalı bir kişinin kendisine yardım ederek, Türkiye’ye geçtiğini ve buradan örgüt saflarına katılmak için giden bir grupla birlikte Suriye’ye geçtiğini anlattı. Burada Rus asıllı olmayıp Rusça konuşan silahlı kişilerce karşılandı.

Balakshın, ilk sürprizi kimlik belgelerine ve telefonuna el konulduğunda yaşadı. Bir süre sonra ona silah verdiler ve DEAŞ kontrolündeki bölgede silah depolarından birinde bekçilik yapmakla görevlendirdiler. Rus militan işlerin hiç beklediği gibi gitmediğine işaret etti ve “ DEAŞ’a girişin ondan çıkış gibi olmadığını anladım. Zira kaçmaya çalışanlar ya meydanda idam ediliyorlar ya da hapse atılıyorlardı” dedi.

İntihar bombacısı yapmak istediler

Balakshın kendisinin bulunduğu mevkiye yapılan bir bombalama sırasında bacağını kaybetti ve DEAŞ hastanelerinden birinde ameliyat edildi. Burada birkaç ay kaldı. Buna rağmen intihar bombacısı olmaya ikna edilmeye çalışılana kadar kaçmayı düşünmedi.

Ardından kendisine 2 bin dolar karşılığında kaçmasına yardım eden birini bularak Özgür Suriye Ordusu’nun hâkimiyetindeki bölgeye geçti ve buradan da Türkiye’ye gitti. Rusya’ya döndüğünde ise Rus Federal Güçlerine teslim olarak üç ay boyunca hapiste kaldı. Ancak teslim olması, soruşturma sırasında işbirliği yapması ve DEAŞ saflarında herhangi bir operasyona katılmaması nedeniyle ceza mahkemesinde yargılanmadı.

Bölge ve şehir ismi hiç vermedi

Dikkat çekici olan şey, Balakshın DEAŞ saflarındayken hizmet ettirildiği şehirlerle ilgili ayrıntıları açıklamadı. Ayrıca kendisine yöneltilen tehditlerin ayrıntılarına da değinmedi. Yine kaçtığı bölgelerin ismini zikretmekten de kaçınarak sadece Özgür Suriye Ordusu’nun hâkimiyetindeki bölgeler demekle yetindi.

Rusya Başsavcısı Yuri Chaika, dün yaptığı açıklamada ülkesinin geçtiğimiz yıl boyunca, Rusya’nın güvenliğini tehdit eden eylemler için internette faaliyet gösteren 950’den fazla radikalin çalışmalarını ortaya çıkardığını söyledi.

Terörizm saflarına katılan radikallerle ilgili bir dosyada, terörist örgütlere katılan Rus vatandaşı sayısında azalmanın olduğuna değinildi yine Suriye’den dönenlerin sayısında da azalma olduğu ifade edildi. Chaika Rus üst düzey savcılarının katıldığı bir toplantıda, Suriye’deki örgütlerin çökertilmesiyle birlikte terör örgütü saflarına katılmak için çabalayanların sayısını azaldığını aynı şekilde çatışma bölgelerinden dönenlerin sayısında da düşüş olduğunu söyledi.
Öte yandan, Dağıstan Cumhuriyeti’ndeki terörle mücadele operasyon merkezi karargâh başkanı, bölgede militan varlığı haberini aldıktan sonra Ontsokolsk bölgesinde terörle mücadele için olağanüstü hal ilan etti. Eş zamanlı olarak Rusya Ulusal Terörle Mücadele Heyeti, teftiş sırasında çıkan çatışmada bölgede toplanmış militanlardan birinin öldürüldüğünü açıkladı.